Fadei Nagacevschi, despre numirea în funcţie a lui Vladislav Clima: CSM nu a găsit elemente care să pună la îndoială calităţile sale profesionale

0 60

Decizia de numire în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău a lui Vladislav Clima, judecătorul care în 2018 a menţinut decizia de anulare a alegerilor primarului mun. Chişinău, a fost una „asumată de Consiliul Superior al Magistraturii”. Despre aceasta a vorbit ministrul justiţiei Fadei Nagacevschi, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova.

Ministrul Justiţiei spune că CSM „nu a găsit careva elemente care ar pune la îndoială calităţile profesionale sau de altă natură ale respectivului judecător”, iar Autoritatea Naţională de integritate nu a prezentat informaţii care ar pune la îndoială integritatea judecătorului.

„Eu mă pun în locul acelor membri ai CSM. Pe ce ei trebuiau să se bazeze reieşind din cadrul actual legislativ, pentru a invalida o candidatură sau alta. Că ea nu este acceptată de societate? Păi da CSM totuşi se bazează pe cadrul legal. În măsura în care noi vom introduce o asemenea normă în lege, asta ar putea fi utilizat ca instrument, argument pentru a bloca o candidatură sau alta. CSM nu poate interveni abuziv sau arbitrar să blocheze o candidatură sau alta”, a declarat ministrul.

De asemenea, în legătură cu faptul că Igor Dodon totuşi a semnat decretul de numire a lui Vladislav Clima, Fadei Nagacevshi spune că şeful statului putea respinge candidatura o singură dată, în cazul în care avea argumente serioase, însă „argumentul, în general, a fost unul de ordin politic, nu juridic”.

Fadei Nagacevschi mai spune că o problemă, în cazul invalidării alegerilor locale din Chişinău, din 2018, a fost că „nu a existat o comunicare publică din partea lui (Vladislav Clima), să explice de ce a făcut aşa sau aşa”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata