Fitoterapie: Trei plante pentru stimularea sistemului imunitar

0 68

Scăderea temperaturilor și lipsa luminii naturale subminează sistemul nostru imunitar. Urmarea unei cure cu plante imunostimulatoare este ideală pentru creșterea apărării și evitarea infecțiilor respiratorii atât de temute în acest sezon.

În fitoterapie, aceste plante medicinale pot fi consumate sub diferite forme, folosind frunzele proaspete sau uscate pentru a face infuzii și decocturi, sau chiar ca suplimente alimentare. Dacă originea practicii este ancestrală, astăzi fitoterapie este bazată pe abordări clinice și științifice. Organizația Mondială a Sănătății a identificat mai mult de 22.000 de plante medicinale.

Dacă nu optați pentru suplimente și siropurile vândute direct în farmacie, este posibil să vă creați propriul remediu din plante medicinale. Unele dintre ele sunt vândute la vrac sau la pliculețe în plafaruri sau supermarketuri. Cu toate acestea, este întotdeauna recomandabil să urmați sfatul unui profesionist din domeniul sănătății înainte de a vă face o cură pe bază de plante pentru a cunoaște dozajul corect și contraindicațiile.

Chiparos

Acest arbore rășinos este foarte răspândit în regiunea mediteraneană. Chiparosul este un puternic aliat antiviral pentru toamnă și iarnă.

Beneficiile sale: Fructele sale conțin taninuri care protejează sistemul vascular și luptă împotriva virușilor. De asemenea, conțin flavonoide cu proprietăți antiinflamatorii. Chiparosul este foarte eficient în combaterea infecțiilor virale și a gripei.

Cum îl consumi? Sub formă de decoct. Fierbi 15 până la 25g de nuci de chiparos într-un litru de apă și bea 2-3 căni pe zi. În caz de tuse uscată, amestecă o picătură de ulei esențial de chiparos în puțină miere.

Echinacea

Este vedeta sezonului! Această floare cu petale roz are proprietăți antiinfecțioase și imunostimulante.

Beneficiile sale: Echinacea întărește apărarea naturală stimulând producția de anticorpi. Această plantă este excelentă pentru prevenirea infecțiilor respiratorii, cum ar fi gripa și răcelile.

Mod de utilizare: Ca infuzie, fierbe 1g de rădăcină de Echinacea într-o cană de apă. Ca decoct, adu apa la punctul de fierbere apoi adaugă frunze și coji de echinacea.

Soc

Folosit încă din Antichitate, socul negru este un arbust ale căror fructe, flori și scoarță sunt pline de proprietăți imunostimulante.

Beneficiile sale: Socul previne infecțiile virale obișnuite toamna și iarna. Ajută la combaterea febrei și a infecțiilor respiratorii responsabile de răceli, tuse, sinuzită, gripă etc.

Cum în folosești? În sirop sau prin infuzarea a două lingurițe de flori uscate de flori de soc în apă fierbinte.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata