Folosirea gazelor lacrimogene pe timp de pandemie este iresponsabilă și contribue la răspândirea COVID-19

0 1.370
COVID-19 se răspândește prin picături de mucus și salivă, care ajung în aer când oamenii tușesc, respiră sau vorbesc.
Substanțele lacrimogene, folosite de către forțele de ordine în timpul protestelor, provoacă iritații, respectiv, lacrimi și tuse.
În situație de criză sau de șoc, persoanele pot striga, scoate masca pentru că se sufocă și, astfel, contribuie la răspândirea virusului.
Mai mult, acești agenți chimici pot irita nasul, gura și plămânii, provocând inflamații care ar putea slăbi capacitatea organismului de a rezista la infecție.
În Statele Unite, în timpul protestelor Black Lives Matter,  peste 1300 de lucrători medicali au semnat o petiție prin care au solicitat forțelor de ordine
să înceteze folosirea gazelor lacrimogene.
Oficiali din mai multe orașe americane au impus moratorii pe folosirea acestora.
Dincolo de pandemie, experți în sănătate publică și activiști pentru drepturile omului demult militează pentru interzicerea gazelor lacrimogene,
o armă chimică care poate fi letală, mai ales pentru cei în vârstă sau pentru cei cu anumite condiții, de exemplu, astm.
Condamnăm folosirea gazelor lacrimogene în cadrul protestelor de astăzi și încurajăm autoritățile să prioritizeze drepturile și bunăstarea cetățenilor,
inclusiv din perspectiva pericolului pandemic, atunci cînd gestionează astfel de situații.
Acestea ar trebui să îndemne protestatarii să respecte distanța, să le ofere măști, în caz de necesitate,
dar și să asigure respectarea regulilor sanitare de către reprezentanții forțelor de ordine.
Totodată, îndemnăm participanții la proteste să mențină caracterul pașnic și non-violent al acțiunilor și să fie vigilenți față de pericolul pandemic.

 

 

sursa: promolex.md 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata