Foşti şi actuali angajaţi ai ANTA, documentaţi de CNA pentru punerea în vânzare a autorizaţiilor unitare de transport a mărfurilor

0 80

Opt persoane, printre care foşti şi actuali angajaţi ai Agenției Naționale a Transportatorilor Auto, dar şi agenţi economici, au ajuns în vizorul CNA, fiind suspectate de abuz de serviciu şi fals în acte publice. Acestea sunt bănuite de organizarea unei scheme infracţionale, prin care obţineau profituri ilegale din vânzarea autorizațiilor unitare de transport a mărfurilor.

Mai exact, astăzi, au fost autorizate 8 percheziții, dintre care, 4 percheziții la foști și actuali angajați ai ANTA, 3 – la agenți economici, precum și la persoana care falsifica autorizaţiile. După finalizarea acţiunilor de anchetă, toate aceste persoane urmează să fie escortate la CNA pentru audieri.

Pe numele lor au fost iniţiate două cauze penale – pentru abuz în serviciu şi fals în acte publice, iar dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă o amendă de până la 117.500 de lei sau până la 6 ani de închisoare, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Potrivit unui comunicat al CNA, ex-factori de decizie, precum și actuali angajați ai Direcţiei servicii publice din cadrul ANTA, ar fi organizat o schemă de corupere ce constă în vânzarea autorizațiilor unitare de transport a mărfurilor în Federația Rusă către unele companii care nu deţineau acest drept. Deşi aceste autorizaţii sunt cu titlu gratuit, bănuiţii le vindeau cu sume între 200 și 500 de euro pentru o unitate.

Totodată, s-a constatat că mai multe autorizaţii, prevăzute pentru exportul mărfurilor, erau falsificate, iar ulterior vândute de la un operator economic la altul, ceea ce este interzis de lege.

Potrivit CNA, frauda avea loc după următoarea schemă: specialiștii din cadrul Direcției servicii publice, care deservesc operatorii de transport la ghișeul unic, verificau în baza de date internă numele operatorilor de transport care nu ridicau autorizațiile în direcţii precum Rusia, Ucraina sau Turcia și îi chemau la discuţii. După ce îi asigurau că nu vor avea probleme şi nu li se va aplica sancţiuni, funcţionarii ANTA le propuneau agenţilor economici să semneze un act formal de primire-predare precum că ar fi ridicat autorizaţiile, acesta rămânând, de fapt, la ANTA. Ulterior, angajatul Agenţiei era liber să le comercializeze oricărui agent economic, contra unor sume ilicite de bani.

Ulterior, schema era pusă în aplicare în rândul transportatorilor care, la rândul lor, le comercializau. Cu ajutorul unor substanţe chimice şi a unor imprimante, aceştia radiau informaţia primară din autorizaţie şi indicau alt nume şi altă unitate de transport. Ca să ascundă urmele infracţiunii în aşa fel încât să nu fie depistate corectările, deoarece autorizaţiile unitare urmau să fie returnate la ANTA după efectuarea cursei, bănuiţii anunţau reprezentanţii autorităţii specializate despre pierderea autorizațiilor. Astfel, ofiţerii CNA şi procurorii au identificat cel puțin 300 asemenea cazuri de falsificare a blanchetelor de autorizații unitare de transport a mărfurilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata