Fostul arhitect şef al municipiului Chişinău, sub lupa ANI: Avea interese personale

0 80

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privinţa fostului şef al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din municipiul Chişinău, care a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese.

În sesizarea înregistrată la Cancelaria ANI se menţiona faptul că – ”subiectul vizat a avut interese personale asupra unui proiect cu privire la modificarea Codului urbanistic zonal al unui teren din strada Belinski 4”.

În cadrul controlului iniţiat, inspectorul de integritate a stabilit că, fostul arhitect şef al capitalei, cu câteva luni înainte de numirea sa în funcţie, a elaborat un Plan Urbanistic Zonal pentru terenul din strada Belinski 4, fiind contractat de către un SRL. Până la numirea sa în funcţie, în cadrul şedinţelor Consiliului municipal Chişinău a fost discutat subiectul de includere pe ordinea de zi a proiectului de decizie cu privire la aprobarea acestui plan urbanistic zonal din strada Belinski 4.

În septembrie 2016, subiectul este numit în funcţia de arhitect şef-interimar, iar în noiembrie 2016, acesta emite o rezoluţie pe o cerere depusă de acelaşi SRL , care anterior a contractat serviciile fostului arhitect şef de elaborare a planului. În rezoluţie, fostul arhitect şef a indicat faptul că, fiind autorul acestui plan – oferă împuternicirile adjunctului său de a examina şi semna după caz autorizaţia de construcţie al obiectului din strada Belinski 4. Astfel, autorizaţia este semnată de către adjunctul său, iar ulterior fostul şef arhitect depune o pretinsă declaraţie despre conflictul de interese, abia după ce situaţia de conflict a fost deja consumată.

În rezultatul materialelor acumulate la dosar, inspectorul de integritate a decis că – fostul arhitect şef al capitalei a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, manifestat prin – neinformarea în scris la şeful ierarhic superior, în termen de 3 zile, despre conflictul de interese real în care se află, nesoluţionarea situaţiei de conflict de interese real şi semnarea prin intermediul unei persoane terţe – arhitectul şef adjunct a documentaţiei care vizau planul urbanistic elaborat de către fostul arhitect şef.

Dacă actul de constatare emis de ANI va rămâne definitiv, subiectul riscă să nu mai deţină o funcţie publică sau de demnitate publică, cu excepţia funcţiilor elective, pentru o perioadă de 3 ani. Acesta ar putea fi înscris şi în Registrul Interdicţiilor al ANI.

Actul de constatare poate fi contestat în instanţa de contencios administrativ.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata