FOTO | Dezvăluiri despre implicarea lui Igor Dodon în activitatea Ambasadei Republicii Moldova în Rusia și indicațiile directe pentru Andrei Neguța

0 182

Igor Dodon s-ar fi implicat în activitatea ambasadei R. Moldova la Moscova, depășindu-și atribuțiile. Acesta i-ar fi dat indicații directe ambasadorului R. Moldova în Federația Rusă Andrei Neguța cum să elaboreze anumite note înainte ca acestea să fie remise oficial la MAEIE. Cel puțin, asta reiese din mai multe imagini publicate de deputatul PAS Dumitru Alaiba, care prezintă o corespondență dintre Neguța și președintele Dodon. La corespondență mai sunt copiați șeful cabinetului lui Dodon Nicolae Posturusu și Victor Gaiciuc, care potrivit datei conversației, încă era consilierul lui Dodon, scrie deschide.md.

Alaiba explică, pe blogul său, conținutul notei astfel: „Este o notă pe care Neguța o pregătește pentru „centrală” – la Ministerul de Externe, dar o consultă în prealabil cu Dodon (ceea ce deja nu e ok), despre întrevederea dintre Neguța și Igor Maslov, șeful-adjunct de direcție din Administrația de la Kremlin. Același Maslov despre care RISE Moldova a scris că e șeful „subdiviziunii moldovenești” la Kremlin (colonel al Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, șef-adjunct al Departamentului pentru relații interregionale și culturale cu țările străine). Dacă încă nu ați citit despre Kremlinovici, citiți aici”.

Deputatul subliniază anumite lucruri îngrijorătoare din această notă, unul dintre acestea fiind punctul 2 din notă (în chenar roșu). „Despre alegerile prezidențiale Neguța comunică: „am primit asigurarea că vom primi ajutorul necesar în asigurarea activității secțiilor (de vot)”. Neguța va trebui să clarifice la ce „ajutor” anume s-a referit”.

Un alt lucru deranjant este faptul că „Dodon își depășește atribuțiile și comite imixtiune în activitatea ambasadei. Dodon citește notele elaborate de Neguța înainte ca acestea să fie remise oficial la MAEIE și le cenzurează cu text deschis. „Scoate din notă”, îi indică Dodon lui Neguța. Dodon stă ca filtru de informație între ce se întâmplă în ambasadă și ce se comunică pe canalele oficiale – informație ce ulterior stă la baza luării deciziilor. Asta nu poate să fie legal. Dodon urma să primească informația oficial de la MAEIE, așa cum e propus în însăși nota lui Neguța, la final. Așa funcționează lucrurile”.

Un alt lucru îngrijorător remarcat de deputat este faptul că Neguța comunică despre faptul că în discuție a fost atins și subiectul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi. „După cum reiese din notă (marcat cu galben), Maslov a pledat pentru un sprijin real al anchetei privind asasinarea lui Navalnîi. Neguță se arată ezitant pe acest subiect și cere sfatul lui Dodon – să scrie asta sau nu? Efectiv întreabă dacă să comunice acest lucru la centrală, sau nu. Dodon îi dă indicația (ilegală) să scoată asta din notă și îl numește pe Maslov…debil. Conclud că Dodon este împotriva unei anchete reale a tentativei de asasinare a lui Navalnîi, iar Maslov – pentru o asemenea anchetă”, remarcă Alaiba.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata