FOTO | Un ou de găină, vechi de 1.000 de ani, găsit intact de arheologi. Cum a fost distrusă descoperirea rară într-un laborator

0 70

Arheologii din Israel au făcut o descoperire incredibil de rară în zona industrială veche din Yavneh, ce datează din perioada islamică: un ou de găină vechi de 1.000 de ani.

Am fost uimiți să îl găsim. Din când în când găsim fragmente de coji de ouă, dar un ou întreg este extraordinar“, mărturisește arheologul Alla Nagorsky.

În mod uimitor, oul a fost găsit intact, după ce a fost pus sub pământ, fiind conservat în toți acești ani, explică arheologii. Însă un accident de laborator a distrus oul, cercetătorii spărgându-l, din greșeală, scrie Haaretz.

Din cauza crăpăturii, majoritatea conținutul său s-a scurs. Totuși, Nagorsky susține că accidentul nu a avut prea mult efect asupra valorii sale arheologice deoarece în coajă a rămas o cantitate mică de gălbenuș, care a fost păstrată pentru viitoare analize ADN.

De fapt, spune Nagorsky, poate că ar fi trebuit să fie spart la un moment dat pentru a studia conținutul acestuia.

„Este o pierdere științifică, dar și un exemplu poetic despre cât de fragilă este legătura noastră cu trecutul nostru îndepărtat“, relatează futurism.com.

Alte descoperiri din situl săpat au inclus trei păpuși din os, tipice din secolul al XI-lea în zonă, și o lampă cu ulei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata