Fracțiunea PAS din CMC a contestat la Cancelaria de Stat bugetul municipal pentru anul 2021

0 41

Bugetul municipal pentru anul 2021 ar fi fost votat cu grave încălcări de procedură. Despre aceasta au vorbit astăzi, 26 februarie, consilierii fracțiunii PAS în Consiliul municipal, Vasile Grădinaru și Roman Cojuhari. Consilierii au cerut, în cadrul unei conferințe de presă, primarului Ion Ceban revizuirea Bugetului și alocarea banilor publici pentru proiecte ce țin de educație, transport și sănătate și nu pentru proiecte politice, scrie zdg.md.

Potrivit lui Roman Cojuhari, Executivul nu vine să susțină cetățenii afectați economic din cauza pandemiei, dar le majorează impozitele.

,,Creșterile încasărilor de la 4.2 la 4.5 miliarde se datorează exclusiv creșterii taxelor locale. Spre exemplu, impozitul pentru bunurile imobiliare a fost dublat de la 0.1% la 0.2%. A fost inclus o nouă taxă de salubrizare în sumă de 120 de lei pe an de pe gospodărie. Taxelor locale au fost majorate și pentru persoanele juridice, iar domeniul Horeca trebuie să achite cu 30% mai multe taxe. Mai mult de atât Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2021 are un deficit de aproape 1.8 miliarde lei, ceea ce constituie cca. 30% din totalul cheltuielilor planificate.”

Consilierul Vasile Grădinaru a menționat că pentru proiectele de importanță majoră despre care s-a vorbit anterior nu au fost alocați bani.

,,100 de milioane de lei au fost alocați pentru prelungirea bd. Mircea cel Bătrân, reconstrucția străzii Industriale, sau prelungirea străzii Albișoara. Pentru aceste proiecte însă, nu există nici studii de fezabilitate, nici planuri Urbanistice Zonale, de aceea valorificarea banilor alocați pentru aceste proiecte este practic imposibilă.

Nu au fost alocați bani pentru soluționarea unor proiecte importante și mai puțin costisitoare precum fluidizarea traficului pe strada Vasile Lupu, mai ales în condițiile în care strada Ion Creangă intră în reparație. Nu au fost alocați bani nici pentru fluidizarea traficului pe strada Grenoble în perimetrul străzilor Cuza-Vodă – Valea Crucii. Cu atît mai mult pentru domeniul transportului și anume pentru dezvoltarea benzilor separate, deși în mai 2020 a fost aprobată o decizie a CMC care prevedea alocarea a 7 milioane în acest sens”, a declarat Grădinaru.

Vasile Grădinaru a mai precizat că edilul a refuzat să includă în buget 1 milion de lei pentru realizarea unui audit financiar la Regia Transport Electric și Comunicații și Parcul Urban de Autobuze.

,,Ion Ceban nu vrea să finanțeze un audit, fiindcă înțelege că un audit ar da peste cap schemele din aceste întreprinderi. Cât despre proiectele în educație, potrivit consilierilor, în unele instituții curge acoperișul, iar primarul Ion Ceban alocă 15 milioane de lei pentru construcția unui bazin la un liceu, 800 de mii de lei pentru construcția unui bazin într-o grădiniță, 1 milion de lei pentru construcția unui gard la un alt liceu. Proiectul ce ține de compostarea deșeurilor vegetale, în sumă de 20 de milioane de lei a dispărut peste noapte”, a precizat Grădinaru.

Totodată, fracțiunea PAS a declarat că a contestat la Cancelaria de Stat decizia CMC privind aprobarea Bugetului pentru anul 2021 și a cerut modificarea radicală a Bugetului în vederea includerii unor proiecte esențiale pentru oraș precum cel de compostare a deșeurilor vegetale, sortării deșeurilor sau fluidizare a traficului.

 

sursa: zdg.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata