Ger şi ninsori în următoarele zile. Ce ne recomandă IGSU

0 82

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru zilele următoare se prognozează o scădere bruscă a temperaturii cu valori termice de -9 -12 grade Celsius.

În acest context Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă  îndeamnă cetăţenii să fie responsabili şi să respecte cu stricteţe bazele securităţii vieţii.

O atenţie sporită pompierii o acordă asupra utilizării surselor de încălzire. În acest sens oamenii sunt îndemnaţi să respecte regulile antiincendiare pentru evitarea incendiilor şi intoxicaţiilor cu monoxid de carbon.
Persoanele sunt rugate să utilizeze în mod corespunzător sobele, coşurile de fum, instalaţiile alimentate la gaze naturale şi aparatele electrice de încălzire.

Nu este indicat ca persoanele să aprindă focul în sobe cu lichide uşor inflamabile, mai mult specialiştii avertizează ca lucrurile combustibile,

articole de mobilier şi lingeria de pat să fie îndepărtate de instalaţiile de încălzit.
Totodată, gospodarii sunt atenţionaţi despre riscul intoxicaţiilor cu monoxid de carbon.
Specialiştii recomandă aerisirea încăperilor încălzite cu sobe, iar focul trebuie să fie stins în timpul nopţii.
Pentru siguranţa minorilor, angajaţii IGSU roagă maturii să nu lase copiii nesupravegheaţi în casă cu focul aprins în sobă.
Salvatorii avertizează şi asupra pericolului formării stratului de gheaţă pe suprafaţa bazinelor acvatice în urma temperaturilor joase.

Nu este indicat ca oamenii să iasă pe gheaţă dacă stratul format nu depăşeşte 8-10 cm. Minorii şi pescarii sunt cei mai expuşi riscului de prăbuşire.

Pentru a evita tragediile, părinţii sunt atenţionaţi să nu-şi lase copiii să se joace pe gheaţă dar şi în preajma lacurilor şi râurilor.

De asemenea, în condiţii meteorologice nefavorabile IGSU recomandă conducătorilor auto să-şi echipeze corespunzător mijloacele de transport cu pneuri de iarnă,

iar în portbagajul automobilului să păstreze lopată, nisip şi lanţuri. În situaţii de risc oamenii sunt rugaţi să apeleze Serviciul de Urgenţă 112.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata