Hacker român care a furat date de la NASA, arestat în Columbia. Virusul creat de el ar fi afectat cel puțin opt țări

0 86

Autoritățile columbiene spun că au arestat un hacker român care este căutat în Statele Unite pentru răspândirea unui virus care a infectat peste un milion de computere în perioada 2007-2012.

Mihai Ionuț Păunescu, poreclit ”Virus”, se confruntă cu acuzații de intruziune computerizată și fraudă bancară în New York, unde procurorii spun că a făcut parte dintr-un cerc de criminali care a dezvoltat și răspândit virusul „Gozi” și alte forme de malware care au fost folosite pentru a fura bani din conturile bancare, relatează ABC News.

Procurorii spun că ”Gozi” a infectat calculatoare în cel puțin opt țări, inclusiv Statele Unite, Germania, Finlanda și Regatul Unit.

Victimele includeau persoane fizice, corporații și, chiar computere ale NASA (National Aeronautics and Space Administration).

Cum acționa virusul ”Gozi”

Virusul ”călătorea” prin documente PDF și, odată ce intra într-un computer, fura parolele conturilor bancare, permițând infractorilor cibernetici să fure „zeci de milioane de dolari” de la victime, se arată într-un act de acuzare depus la Curtea Districtuală de Sud din New York.

Procurorii spun că Păunescu a proiectat sisteme de găzduire care îi ajutau pe infractorii cibernetici să împartă fișierele de viruși fără a fi detectați. Virusul a fost închiriat operatorilor criminali pentru o taxă de 500 de dolari americani pe săptămână.

În 2016, creatorul virusului, Nikita Kuzmin, a fost condamnat la 37 de luni de închisoare și amendat cu 7 milioane de dolari în urma unei înțelegeri. Un programator leton care a ajutat la proiectarea virusului a primit, de asemenea, o condamnare de 21 de luni de închisoare după ce a fost extrădat în Statele Unite.

Paunescu fusese arestat în România în 2012, dar a reușit să evite extrădarea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata