Igor Dodon anunță că va veni cu o inițiativă pentru a înregistra o nouă Lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul R.Moldova

0 227

Președintele în exercițiu, Igor Dodon anunță că va veni cu o inițiativă legislativă de a înregistra o nouă Lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. Asta chiar dacă acum două zile, deputații socialiști Adrian Lebedinschi, Vasile Bolea și Bogdan Țîrdea au înregistrat un proiect de lege ce ar oferi statut special limbii ruse pe teritoriul R.Moldova.

Dodon scrie pe pagina sa de Facebook că astăzi, în cadrul unei ședințe de lucru cu Elena Beleacova, directorul Agenției Relații Interetnice și Serghei Mișin, consilierul prezidențial pentru relații interetnice a abordat subiectul cu referire la proiectul de lege privind acordarea limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică.

„În timpul discuției, am fost unanimi în opinia privind necesitatea unei abordări mult mai complexe a problemei ce ține de funcționarea limbilor în societatea noastră multietnică”, a anunțat Igor Dodon care a precizat că precedenta lege care a fost adoptată încă la 1 septembrie 1989, a fost declarată de către Curtea Constituțională, în luna iunie 2018 – „învechită”.

Pe 24 noiembrie, deputații socialiști Adrian Lebedinschi, Vasile Bolea și Bogdan Țîrdea au înregistrat un proiect de lege ce ar oferi statut special limbii ruse pe teritoriul R.Moldova. Potrivit documentului înregistrat azi la secretariatul Parlamentului, cunoașterea limbii ruse ar urma să devină obligatorie pentru funcționarii de stat, și asta pentru că cei din urmă vor fi obligați să răspundă la cererile cetățenilor în limba în care a fost făcută adresarea.

Deputații PSRM precizează că acest proiect ar urma să garanteze, de către stat, a statutului limbii ruse de limbă de comunicare interetnică pe teritoriul R.Moldova.

De precizat că oferirea unui statut special pentru limba rusă a fost și subiectul discutat de Dodon cu colegii din PSRM după înfrângerea de la prezidențiale. În cadrul ședinței Consiliului republican, s-a decis ca deputații socialiști „să insiste ca limba rusă să obțină un statut special de limbă de comunicare interetnică”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata