Igor Dodon insistă că va fi președinte în exercițiu până pe 24 decembrie

0 140

Igor Dodon este convins că Republica Moldova este o țară parlamentară și insistă că va fi președinte în exercițiu până pe 24 decembrie.

În acest context, el vrea să discute cu deputații despre formarea unei noi alianțe de guvernare, scrie jurnaltv.md.

Unii experți în drept susțin că transferul de putere de la Igor Dodon la Maia Sandu poate avea loc imediat după ce Curtea Constituţională validează alegerile, iar asta ar putea avea loc mult mai devreme de 24 decembrie.

Potrivit comentatorilor de la Deutsche Welle, Igor Dodon ar putea încerca să forțeze instituirea stării de urgență, prin intermediul Parlamentului, pentru a-și prelungi șederea la Președinție și pentru a câștiga timp ca să-și mute centrul de comandă.

DW: “În acest caz, șefa Legislativului, Zinaida Greceanîi, care este liderul PSRM, devine, pentru câteva zile, președinte interimar al Republicii Moldova. În acest interval, cade guvernul actual, președintele interimar Zinaida Greceanîi îl propune pe Igor Dodon la funcția de prim-ministru, iar majoritatea parlamentară menționată mai sus îi acordă vot de încredere și sprijin parlamentar.”

Deputatul Platformei DA Igor Munteanu spune că 24 decembrie, ziua până când Igor Dodon crede că va sta în funcţie cu toate atribuţiile, este o invenţie, iar transferul de putere poate avea loc imediat după ce Curtea Constituţională validează alegerile.

Ar putea avea loc mult mai curând decât 24 decembrie, afirmă deputatul.

Igor Munteanu, deputat în parlament: “Nimeni nu trebuie să-și privatizeze instituțiile statului, iar mandatul unui președinte se încetează odată cu alegerile și în momentul în care aceste alegeri sunt corectate de CEC și validate de Curtea Constituțională.

Deci, ideile legate de 24 decembrie, că asta i-ar conveni celui care pleacă, sunt fantezii electorale și nimic mai mult. Nu există niciun document juridic, care ar putea să legitimeze această pretenție de a sta până pe 24 decembrie.”

Unii experți spun că Igor Dodon are dreptate.

Nicolae Osmochescu, expert în drept constituțional: “Mandatul e de 4 ani, termenul se începe de la momentul depunerii jurământului și până la depunerea jurământului de către noul președinte și atât.”

Alexandru Arseni, doctorul habilitat în drept: “Dar articolul 90 din constituție cu titlu de vacanța funcției de președinte intervine în următoarele situații: în caz de expirarea mandatului, dacă la 24 încă nu e depus jurământul de către doamna Maia Sandu, gata intervine interimatul și-l îndeplinește președintele Parlamentului.”

Igor Boțan, director executiv ADEPT: “Interpretări pot fi diferite, dar șeful statului intră în exercițiul mandatului odată cu inaugurarea, învestirea în funcție și termenul de 4 ani se termină în ziua inaugurării, peste 4 ani de zile. Dacă Dodon a fost inaugurat pe 23 decembrie 2016, în mod normal, da, așa este.”

Igor Dodon a declarat marți că revine în funcția de șef al PSRM.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata