Igor Dodon: Voi propune trecerea la forma prezidențială de guvernare

0 115

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că după alegerile prezidenţiale va veni cu o iniţiativă de a trece la o formă prezidenţială de guvernare.

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat vineri, în cadrul emisiunii “Igor Dodon răspunde”, difuzată pe reţelele de socializare.

“Trebuie să trecem la o formă prezidenţială de guvernare sau una prezidenţial-parlamentară. Aceste subiecte trebuie numaidecât rezolvate. Nu este normal când oamenii votează un preşedinte, aşteaptă decizii de la el, dar acesta nu are autoritate.

Un oligarh cumpără deputaţi, îl demit pe preşedinte pentru cinci minute şi iau decizii proprii. Este necesar să punem capăt acestui lucru, să clarificăm situaţia. Trebuie să cunoaştem de la să cerem şi pe cine să învinuim”, a spus Dodon.

Potrivit lui, ţara trebuie să treacă la forma prezidenţială de guvernare indiferent de faptul cine va fi preşedinte.

“Cred că vom câştiga aceste alegeri. Nu este vorba despre mine, dacă voi obţine un al doilea mandat, nu voi mai putea candida la preşedinţie. Dar puterile şefului statului trebuie extinse pentru a răspunde la aşteptările oamenilor”, a spus şeful statului.

El a subliniat că în prezent, preşedintele, Guvernul şi Parlamentul sunt responsabili de situaţia din ţară.

“Dar, de fapt, deputaţii nu sunt responsabili de nimic. Este uşor să fii deputat în opoziţie, să propui iniţiative populiste şi să faci promisiuni. Oamenii au votat pentru fiecare deputat şi vor să vadă rezultate. Prin urmare, trebuie să învăţăm cum să lucrăm împreună în Parlament”, a spus Igor Dodon.

Potrivit lui, “după alegeri, ar trebui să tragă linia şi să lucreze împreună pentru binele ţării”.

“Pentru mine este o nebunie când liderii de opoziţie nu vor să se salute. Se supără – de parcă am fi la grădiniţă. Întotdeauna trebuie să ne aşezăm la masa de negocieri şi să discutăm”, a spus Igor Dodon.

El a menţionat că “opoziţia de dreapta dezbină societatea, atunci când îi cheamă pe oameni la baricade”.

“Chemaţi oamenii la baricade. Ei s-au săturat de discuţii sterile despre geopolitică, limbaj etc. Am ajuns deja în punctul în care soţul şi soţia dorm în camere diferite, pentru că cineva este pentru Dodon, iar cineva este pentru un alt candidat”, a spus Igor Dodon.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata