Igor Grosu: Dacă va fi necesar, vom reimpune starea de urgență în domeniul energeticii

0 47

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, nu exclude introducerea stării de urgență în domeniul energeticii. Potrivit agenției Infotag, el a făcut o declarație în acest sens joi seară, în cadrul emisiunii „Teritoriul Libertății” de pe rețelele de socializare.

„Situația în sectorul energetic este foarte dificilă. Prețurile gazelor au luat-o razna. Din păcate, asta nu depinde foarte mult de noi, așa este situația de pe piață, nu doar Moldova suferă, suferă și țările europene și nu numai. Ceea ce putem face este să asigurăm o protecție maximă a populației. Inclusiv, oferind posibilitatea de a plăti gazul în rate. Și în niciun caz pentru a preveni deconectarea consumatorilor în perioada rece a anului. Dacă va fi necesar, vom reimpune starea de urgență în domeniul energeticii”, a spus Grosu, transmite infotag.md.

Răspunzând la întrebările unui jurnalist, el a spus că „nu este nicio îndoială că există o componentă politică a creșterii prețurilor la gaze pe piața europeană”.

„Vedem ce se întâmplă în lume. Dar nu ne permitem să participăm la aceste confruntări politice ale marilor jucători. Din păcate, nu putem influența prețurile la energie. Ceea ce trebuie să facă autoritățile este să ofere sprijin maxim populației și agenților economici, pentru a-i proteja. Pot deschide parantezele și spun că guvernul lucrează deja la asta. Dacă va exista o nouă creștere a tarifelor, atunci va exista un nou pachet de măsuri pentru sprijinul social”, a promis el.

Starea de urgență în domeniul energiei a fost introdusă de parlament în timpul primei crize a gazelor. Aceasta a fost în vigoare în perioada 22 octombrie – 21 noiembrie 2021, când Republica Moldova nu avea un acord privind livrarea de gaze. Moldovagaz și Gazprom au semnat un contract de furnizare de gaze pe cinci ani, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie.

După semnarea noului contract, tarifele pentru consumatori au fost aduse în conformitate cu prevederile acestuia, crescând de 2,4 ori. Totuși, acum nici acest lucru nu a fost suficient din cauza creșterii prețurilor conform formulei discutate în contract. În noiembrie 2021, prețul era de 450 USD per 1.000 de metri cubi, în decembrie – 550 $, apoi 647 $ la 1000 de metri cubi. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus că, dacă prețul se va menține la acest nivel în februarie, compania se va adresa Agenției naționale pentru reglementare în eneregtică (ANRE) cu cererea de majorare a tarifului la gaze pentru consumatorii finali cu încă 30-35%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata