În atenţia cetăţenilor români din R. Moldova. Precizările Ambasadei României la posibile întrebări privind procesul de vot la alegerile parlamentare

0 281

Ambasada României la Chişinău reaminteşte cetăţenilor români din Republica Moldova că în zilele de 5 şi 6 decembrie 2020 se vor desfăşura alegerile pentru Parlamentul României.

Secţiile de votare vor fi deschise între ora 07.00 şi ora 21.00 (ore locale).

Alegătorii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate votează în cadrul alegerilor parlamentare pentru senatorii şi deputaţii circumscripţiei electorale pentru cetăţenii din afara ţarii. Circumscripţia electorală pentru cetăţenii români din afara ţării este reprezentată de 4 deputaţi şi 2 senatori.

Alegătorii care la ora 21.00 (ora locală) se află în interiorul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot vota până la ora 23.59 (ora locală).

Ambasada României la Chişinău prezintă o serie de răspunsuri la posibilele întrebări ale cetăţenilor români care se află în Republica Moldova în ziua votării sau care au domiciliul în Republica Moldova:

– Dacă am domiciliul/reşedinţa în străinătate şi în ziua votării mă aflu în România, pot vota? 
Dacă aveţi domiciliul în străinătate, nu puteţi vota în România. Dacă aveţi reşedinţa în străinătate, puteţi vota în România doar la secţia de votare la care sunteţi arondat, conform adresei de domiciliu din România sau la orice altă secţie organizată în circumscripţia respectivă, în cazul în care nu sunteţi în localitatea de domiciliu.

– Am domiciliul în România, dar pe 6 decembrie sunt în delegaţie în străinătate. Pot vota? 
Nu puteţi vota în străinătate dacă aveţi domiciliul în România. La secţiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetăţenii români care fac dovada faptului că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Sunt exceptaţi: militarii, poliţiştii şi personalul civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţii din străinătate, care îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare constituită în ţara în care îşi desfăşoară misiunea în baza paşaportului de serviciu (conform art. 83 alin. (5) din Legea nr. 208/2015); personalul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate (conform art. 51 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 208/2015); candidaţii, dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării (conform art. 51 alin. (3) lit. d) din Legea nr. 208/2015);

– De ce documente am nevoie ca să pot vota? 
a) Dacă aveţi domiciliul în străinătate, puteţi vota la orice secţie organizată în străinătate în baza următoarelor acte de identitate:
1. paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu;
2. paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu;
3. paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.
b) Dacă aveţi reşedinţa în străinătate, puteţi vota la orice secţie organizată în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
1. cartea de identitate;
2. cartea electronică de identitate;
3. cartea de identitate provizorie;
4. buletinul de identitate;
5. paşaportul diplomatic;
6. paşaportul diplomatic electronic;
7. paşaportul de serviciu;
8. paşaportul de serviciu electronic;
9. paşaportul simplu;
10.paşaportul simplu electronic;
11.paşaportul simplu temporar.

Actul de identitate trebuie însoţit de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei. Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate a fost stabilită printr-un ordin al ministrului afacerilor externe şi poate fi consultată aici: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anexa_omae_1627_20191_cu_anexe.pdf

– Dacă am actul de identitate expirat, pot vota? 
În mod excepţional, ţinând cont de restricţiile impuse în multe state din cauza pandemiei de COVID-19, Biroul Electoral Central a decis că, la alegerile parlamentare din acest an, cetăţenii români cu actele de identitate menţionate mai sus şi care au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 îşi pot exercita dreptul de vot.

– Se poate vota pe baza titlului de călătorie?
Nu, acest tip de document nu face parte din categoria actelor de identitate în baza cărora se poate vota, conform Legii nr. 208/2015. 11.

– Am buletinul românesc expirat. Ce pot face totuşi ca să votez la alegerile parlamentare? 
Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care deţine orice act de identitate din cele enumerate mai sus (întrebarea 8), dar care a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, poate vota în baza acelui act de identitate, în conformitate cu Decizia Biroului Electoral nr. 35/15.10.2020.

Ambasada va publica în curând lista celor 30 de secţii de votare care vor fi organizate pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata