În Chişinău vor fi amenajate 20 de treceri pietonale supraînălţate

0 65

În Capitală vor apărea primele treceri de pietoni supraînălţate, care îi vor face pe şoferi să reducă viteza. Autorităţile municipale spun că acestea sunt o alternativă pentru limitatoarele de viteză, pentru că sunt mai ieftine şi mai practice.

La prima etapă, vor fi modificate 30 cele mai periculoase zebre din Chişinău. De asemenea, pe 13 străzi cu mai multe benzi vor apărea şi “insuliţe” pentru cei care traversează strada.

“Aceste locaţii au fost identificate la recomandarea poliţiei, care duce evidenţa acestor cazuri şi identifică acele locuri cu risc sporit de accidente pietonale, la demersurile venite din partea instituţiilor de învăţământ mai ales primare sau alte instituţii unde există trafic pietonal intens.”, a comunicat viceprimarul Capitalei, Victor Chironda.

Trecerea de pietoni de la intersecţia străzilor Miron Costin şi Ion Luca Caragiale urmează să fie modernizată. Ea se află în apropierea centrului medicilor de familie, aşa că zilnic este traversată de sute de oameni. Unii dintre ei sunt pensionari sau mame cu copii mici.

Oamenii spun că nu se simt în siguranţă atunci când traversează zebra, pentru că unii şoferi conduc cu viteză şi nu acordă prioritate pietonilor.

“E foarte periculoasă. Şi în partea asta tot. Unul se opreşte, altul merge cu viteză şi poate să te lovească. Dar când cu copiii în braţe poate să nu observe.”

“Iată eu stau cu căruciorul, foarte des, şi maşinile trec, nu respectă pietonii, pe noi, copiii. În primul rând, trebuie să fie şoferii mai solidari, pentru că aşa pot traversa şi mamele lor, copiii lor.”

“E periculoasă, e chiar la răscruce. Nici nu-ţi dă voie să treci, rar care îţi dă voie, câte unul, să treci strada.”

În prezent, municipalitatea caută un agent economic care să elaboreze proiectul. Ulterior, lucrările vor fi executate de Întreprinderea Municipală “Exdrupo”.

Potrivit Inspectoratului Naţional pentru Siguranţa Publică, în nouă luni ale acestui an, au avut 219 accidente cu implicarea pietonilor. Zece persoane şi-au pierdut viaţa, iar 215 s-au ales cu diverse traumatisme.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata