În pofida avizului negativ, deputații PSRM și PP „Șor” au votat pentru modificarea legii cu privire la ANI

0 56

În pofida faptului că Autoritatea Națională de Integritate a avizat negativ proiectul de lege cu privire la activitatea instituției, deputații Partidului Socialiștilor și cei din Partidul „Șor” au votat pentru modificarea legii cu privire la ANI, în prima lectură, în cadrul ședinței de pe 16 decembrie curent.

Autorii spun că principalele prevederi ale proiectului rezidă în ajustarea termenului în interiorul căruia pot fi efectuate procedurile de control al ANI-ului în perimetrul deținerii mandatului, precum și în termen de un an de la expirarea sau încetarea acestuia.

Subsidiar, modificarea propusă instituie termene de prescripție clare pentru aplicarea sancțiunilor pentru constatările realizate, or, potrivit autorilor, în formatul actual aplicarea acestora comportă un caracter infinit, fapt care denaturează complet conceptul acțiunii în timp a legii, precum și prescriptibilitatea atragerii la răspundere, care de altfel există chiar și în domeniul procesual penal. Subsidiar, modificările propuse vin să ajusteze normele procedurale la condițiile legale ale Codului Administrativ.

Amintim că ANI și-a reiterat îngrijorarea față de proiectul de lege elaborat de către un grup de deputați, prin care se propune modificarea legii privind activitatea instituției.

„Constatăm cu regret că atenționările Autorității față de acest proiect de lege nu a fost luate în considerație, iar modificările propuse vor conduce la blocarea activității inspectorilor de integritate, prin reducerea semnificativă a instrumentelor anticorupție de care dispun și la imposibilitatea realizării pe deplin a misiunii Autorității”, au comunicat reprezentanții ANI.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata