Ianuarie 29, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Mold-street: Cine este de vină pentru scăderea prețulului la miezul de nucă

05 Decembrie 2019 09:18 150 0

Preţul la miezul de nucă scade în continuare și a ajuns la începutul lunii decembrie 2019, la nivelul de 70-75 lei pentru un kilogram de miez de calitate.

Astfel în ultima săptămână el s-a redus cu 5 lei, iar față de începutul lunii noiembrie 2019 cu circa 30 de lei.

La miezul de nucă ce are o calitate mai joasă prețurile s-au diminuat și mai tare, până la 50-60 de lei pentru un kilogram, sau cu circa 20%, față de două săptămâni în urmă.

Aceste evoluții sunt vizibile în special la piețele agricole, în timp ce companiile mari susțin că au redus nesemnificativ prețurile de achiziție, potrivit publicației east-fruit.com.

Prețul de achiziție depinde de mai mulți factori

Alături de evoluțiile de pe piețele externe și calitatea joasă a miezului de nucă, unul din factorii ce a influențat scăderea prețurilor este și aprecierea leului din ultima perioadă, comparativ cu dolarul și moneda europeană.

Or cea mai mare parte a miezului de nucă din Moldova este exportat în statele UE și prețurile de pe piața locală depind de cele de pe piețele externe.

Conducerea Asociaţiei Producătorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova confirmă că preţurile au scăzut dar susține că nu ar cunoaşte cauzele.

Unii deputați afirmă că la mijloc ar fi reapariția schemelor și pozițiile monopol deținute de unele companii locale.

„Observ cu nemulţumire faptul că la o săptămână după căderea Guvernului Sandu, situaţia s-a inversat a revenit cu exactitatea la cea care reprezenta vârful din perioada crizei. Nu e vorba de nicio volatilitatea pe pieţele externe sau internaţionale şi probabil din cauza revenirii la schemele frauduloase din acest sector al miezului de nucă acolo unde săracii sunt taxaţi şi bogaţii huzuresc", declara săptămâna trecută deputatul blocului ACUM, Igor Munteanu.

Anterior, la mijlocul lunii octombrie 2019, Igor Munteanu anunța că Comisia economie, buget și finanțe, pe care o conducea, a realizat propria investigație, care a descoperit un șir de grave încălcări a legislației și anume: "acțiuni concertate ale structurilor de stat, scheme frauduloase, falsuri, contrabandă, evaziune fiscală și distrugerea concurenței pe piața exportatorilor de nuci în urma implicării guvernului Filip".

Cine deține jumătate din piață

Datele oficiale relevă cel mai mare exportator de nuci și miez de nucă, care a ajuns să dețină aproape jumătate din piață (circa 46%) este firma Maestro Nut SRL, cu venituri anuale de circa jumătate de miliard de lei și care este deținută prin intermediul a două companii, de omul de afaceri Rahmo Terek. Acesta a fost acuzat în repetate rânduri de comiterea unor ilegalități.

Compania Maestro Nut este urmată la mare distanță de companiile Prometeu ST SA (Tudor Slănină) - cu 14% și Monicol SRL (deținută de Dumitru Vicol, cuscrul fostului premier Pavel Filip) - cu 12%. 

Directorul companiei Monicol a declarat anterior că, în activitatea sa, nu a avut nicio tangență cu Pavel Filip și cu Partidul Democrat. Totodată mai multe asociaţii de business au criticat atacurile la adresa acestuia.

 
 
 
sursa: mold-street.com
 
© 2019 NewsIN