August 05, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Legea cu privire la organizaţiile de creditare nebancară, modificată

14 Ianuarie 2020 16:36 255 0

Camera de Comerţ Americană din Moldova (AmCham Moldova) salută modificările aduse la Legea cu privire la organizaţiile de creditare nebancară (ONC).

Directorul adjunct AmCham Moldova, Adrian Gheorghiţă, a relatat pentru corespondentul Infotag că, în general, Camera susţine propunerile autorităţii de reglementare a pieţei de capital - ale Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), scopul de bază al cărora constă în minimizarea riscurilor de supraîndatorare a consumatorilor-persoane fizice şi protejarea beneficiarilor de produse de creditare nebancară, transmite stiri.md.

Vorbind despre iniţiativa CNPF care prevede plafonarea costurilor aferente unui credit nebancar sau leasing financiar (dobândă, comisioane, penalităţi etc.), Gheorghiţă a menţionat că această tendinţă în mai multe ţări din regiune.

"De exemplu, Comisia Uniunii Europene este în proces de revizuire a Directivei privind contractele de credit cu consumatorii. În comunicarea AmCham Moldova cu CNPF, respectiva iniţiativă a fost de principiu susţinută. Dar, totodată, în discuţii au fost enunţate o serie de riscuri ce pot afecta oferta de credite către consumatori, dar şi iminenţa eliminării unor instrumente pe care creditorii le utilizează pentru restructurarea datoriei, în contextul protecţiei intereselor consumatorului", a spus Adrian Gheorghiţă.

Potrivit lui, AmCham Moldova a recomandat o abordare mai exhaustivă în vederea plasării respectivelor norme în cadrul Legii privind contractele de credit pentru consumatori, pentru a proteja atât debitorii clienţi ai organizaţiilor de creditare nebancară, cât şi debitorii clienţi ai băncilor.

Referindu-se la iniţiativa de a obliga organizaţiile de creditare nebancară să raporteze la birourile istoriilor de credit, directorul adjunct al AmCham Moldova a subliniat că "această propunere a fost salutată atât de organizaţiile de creditare nebancară, cât şi de sectorul bancar".

"Amendamentul va permite creditorilor instituţionali să evalueze mai calitativ bonitatea beneficiarului finanţării, fapt ce va diminua riscul de supra-îndatorare a populaţiei, precum şi va duce la sporirea calităţii portofoliilor de credite", a menţionat Adrian Gheorghiţă.

Vorbind despre interdicţia strictă de a atrage resurse financiare de la persoane fizice, expertul a spus că "posibilitatea legală în vigoarea de contractare a unor împrumuturi de la persoane fizice le asigura o şansă la dezvoltare, respectiv indirect încurajându-se concurenţa pe piaţă, facilitându-se accesul la finanţare".

Potrivit lui, "eliminarea acestui instrument va duce cel puţin la diminuarea ritmurilor de dezvoltare a respectivei categorii de OCN".

Întrebat despre ce alte măsuri trebuie întreprinse pentru impulsionarea sectorului de creditare nebancară, Adrian Gheorghiţă a subliniat că " statul trebuie să identifice deficienţele legale din acest sector".

"Conform Raportului Băncii Mondiale "Doing Business 2020", Republica Moldova se clasează pe locul 48 la capitolul "Contractarea Împrumuturilor". Deşi este un scor destul de bun, sub aspect regional, vecinii noştri sunt mult mai competitivi (România -25; Ucraina - 37). Aici, revine rolul statutului de a identifica deficienţele legale pentru a impulsiona creditorii de a oferi finanţări", a conchis Gheorghiţă.

De precizat că AmCham Moldova este o asociaţie nonguvernamentală, nonprofit a businessului privat din Moldova. 

În calitate de membru al reţelei de 125 Camere de Comerţ Americane din întreaga lume, AmCham Moldova are drept misiune promovarea investiţiilor americane, străine şi locale în RM, colaborarea cu Guvernul şi liderii comunităţii de afaceri pentru dezvoltarea şi promovarea unui climat de afaceri mai favorabil în Moldova. 

Actualmente, AmCham numără circa 133 membri.

© 2019 NewsIN