Aprilie 06, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

14 februarie: 85 de ani de la nașterea marelui Grigore Vieru

14 Februarie 2020 09:38 97 0

S-a născut în ziua în care în lume se sărbătoreşte dragostea. Cu 85 de ani în urmă a apărut pe lume Grigore Vieru, poetul care a cântat dragostea de mamă, de ţară şi de neam. Cu acest prilej, oficiali şi oameni simpli, cunoscători ai operei poetului, vor depune flori la bustul său de pe Aleea Clasicilor şi la mormântul din Cimitirul Central.

Grigore Vieru s-a născut în data de 14 februarie 1935, în satul Pererîta, raionul Briceni. În anul 1957 debutează editorial cu o plachetă de versuri pentru copii, "Alarma". Grigore Vieru a fost cel care, împreună cu artistul plastic Lică Sainciuc, a dat viaţă cunoscutului Abecedar "Albinuţa", carte de căpătâi pentru mai multe generaţii de copii. În 1988, poetul a fost premiat cu cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.

Poeziile sale au inspirat zeci de artişti de la noi din ţară, iar versurile lui Grigore Vieru au fost puse pe note. Anastasia Lazariuc, Sofia Rotaru, Iurie Sadovnic, Ion şi Doina Aldea Teordorovici au fost doar câţiva din artiştii care i-au cântat versurile.

Şi vestita piesă din filmul "Maria Mirabela" a ieşit de sub peniţa poetului, iar muzica a fost compusă de Eugen Doga.

În data de 16 ianuarie 2009, Grigore Vieru a suferit un grav accident de circulație și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău. Poetul s-a aflat într-o stare critică, având șanse minime de supraviețuire. A încetat din viață în data de 18 ianuarie, în urma unui stop cardiac.

 

 

© 2019 NewsIN