Aprilie 06, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Inventarul bijuteriilor monarhiei franceze va fi scos la licitație

14 Februarie 2020 12:17 75 0

Două inventare scrise de mână în care sunt înregistrate diamante ale monarhiei franceze înaintea unui misterios jaf produs la Paris în septembrie 1792, în plină perioadă revoluţionară, eveniment supranumit de istorici ”cazul mileniului”, vor fi scoase la licitaţie pe 22 februarie, la Monte-Carlo, potrivit AFP, transmite și agerpres.

Scoase la licitaţie împreună cu biblioteca integrală a unui amator de manuscrise şi cărţi vechi, care conţine documente notariale din secolul al XIII-lea şi alte curiozităţi precum „lettres de voiture” (buletin de călătorie) ale Mesageriei regale, cele două inventare fac parte dintr-un lot de documente emise de depozitul regal de mobilă, care administra mobilierul destinat reşedinţelor prezidenţiale şi palatelor oficiale ale Republicii Franceze.

Diamante, perle, bijuterii, pietre preţioase de diferite culori montate sau nemontate, rubine, topaze, safire, ametiste, granate: bijuteriile coroanei sunt inventariate şi evaluate minuţios, în două inventare din 1791, unul de nouă pagini, altul de 12, întocmite de M. de Chantereine, la vremea aceea inspector-şef al depozitului regal sub domnia lui Ludovic al XVI-lea, potrivit catalogului.

Furtul acestei colecţii extraordinare, la scurt timp după abolirea monarhiei, a rămas până în ziua de astăzi o enigmă pentru istorici, existând mai multe teorii contradictorii care încearcă să explice cum a fost posibilă jefuirea depozitului regal de mobilă şi în ce mâini au ajuns diamantele regilor Franţei, înainte de a fi dispersate.

Cele două inventare sunt scoase la licitaţie împreună cu un set de documente despre M. de Chantereine datând din perioada revoluţionară, printre care şi o decizie judecătorească din 28 noiembrie 1792. Ambele loturi de inventar sunt estimate la sume cuprinse între 4.000 şi 6.000 de euro, iar setul de documente, de la 2.000 până la 3.000 de euro.

Unele dintre aceste nestemate au reapărut şi au fost reintregrate în patrimoniul naţional, aşa cum este cazul pietrei ”Regent”, considerată şi astăzi cel mai frumos diamant din lume şi regăsit în 1793 ascuns sub o grindă.

În ceea ce priveşte faimosul ”Grand Diamant Bleu”, provenit dintr-o piatră de peste 100 de carate descoperită într-o mină din India, a fost redimensionat de mai multe ori înainte de a fi donat Institutului Smithsonian, din Washington, care îl expune de 60 de ani sub numele ”Hope” (”Speranţa”).

© 2019 NewsIN