Mai 25, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Veteranii de război, intimidați și persecutați înainte, dar și în ziua protestului din 17 mai

21 Mai 2020 14:35 88 0

Veteranii de război, care au organizat protestul din 17 mai, spun că au fost intimidați și persecutați cu o zi înainte, dar și în ziua manifestației, iar cei care i-au urmărit și agresat au fost angajații serviciilor speciale ale Ministerului de Interne, condus de Pavel Voicu. Ei au declarat despre acest lucru astăzi, la o conferință de presă la care au făcut totalurile manifestației de duminică.

“Actuala guvernare a creat impedimente grosolane, încălcând legea la desfășurarea protestelor pașnice, au fost create impedimente la deplasarea veteranilor din centrele raionale spre Chișinău, au fost amenințați și urmăriți de serviciile speciale ale MAI“, a spus veteranul Valerii Sava. 

Mihail Coadă, veteran de război, Dubăsarii Vechi: “M-a sunat poliția criminală și m-a întrebat cu ce gânduri ne pornim la proteste. au fost și la mine acasă să vadă dacă nu am armament. A doua zi a venit polițistul de sector, care l-a fel mi-a făcut verificări. De ce? Eu nu am dreptul să ies la proteste, eu ca veteran care am luptat pentru acest pământ”

Valerii Sava, veteran de război, Anenii Noi: “Pe data de 16 mai, cu o zi înainte de mitingul pașnic din Piața Marii Adunări Naționale, în satul Gura Bîcului, Anenii Noi, deplasându-mă la veteranii noștri din Anenii Noi, am fost urmărit de organele de drept ale securității și dus la comisariatul de poliție din raion, unde mi s-a aplicat o amendă de 22.500 de lei, pentru că cineva din Gura Bîcului nu purta mască. Tot în 16 mai, președintele Dodon a confirmat, și am video, unde spune că nu este obligatorie purtarea măștii, ceea ce contravine afirmațiile organelor de drept”, a declarat veteranul și a anunțat că “pe marginea acestor persecutări vor fi depuse la Procuratura Generală. Cerem explicații de la MAI, ministrul Voicu ca să știm de ce suntem urmăriți și intimidați.”

Valerii Sava spune că din cauza participării la protest a avut de suferit nu doar el, ci copii săi, care au fost interogați de oamenii legii.

“Luni după protest, pe 18 mai, de dimineață polițistii din Aneni Noi, au fost în sat, și la stâna pe care o am cu diferite vorbe și prostii, după care mi-au interogat copii ca să afle cu ce mă ocup. Eu sunt un om pașnic, lucrez și sunt cinstit. Îmi cer drepturile mele și ale celor care umblă cu pantalonii rupți”, a adăugat veteranul.

În legătură cu actele de intimidare la care au fost supuși, veteranii au făcut o adresare către instituțiile internaționale acreditate în RM și ONG-urile de profil, cu rugămintea de a lua atitudine.

De asemenea, ei i-au cerut ministrului de Interne, Pavel Voicu, explicații pentru filarea și intimidarea grupului de inițiativă al protestului.

© 2019 NewsIN