Iulie 14, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

“Sunt primar în satu meu șî fac și vreu” Sau cum alesul local din Mărcăuți, Briceni conduce satul după propriile legi și reguli

25 Mai 2020 16:31 2399 0

Mandatul de ales local l-a făcut pe primarul din satul Mărcăuți, Briceni să uite de reguli și lege. De când s-a văzut în funcție, Oleg Lisiuc, care a candidat din partea PSRM, administrează proprietățile localității după bunul plac, povestește unul dintre consilierii din opoziție, Victor Gudumac, ales din partea Partidului Nostru.

Primarul oferă în arendă, fără acte și semnătură, văile și pășunile unor lideri locali, iar plata o pune în propriul buzunar, lucru care se întâmplă de ani buni.

“Am reușit în urmă cu doi ani să scoatem de la arat 8 ha de pământ și să-l transformăm iar în pășune. În mandatul precedent, eram viceprimar și președinte al Comisiei Cadastrale și cu toate acestea nu aveam acces la actele oficiale pentru a ști ce pământuri avem în proprietate și care este destinația lor, oficial”, povestește consilierul și adaugă că de fiecare dată când a cerut să meargă împreună cu secretarul, viceprimarul și câțiva consilieri, să măsoare pământurile, primarul devenea agresiv și împroșca cu înjurături.

Lui Oleg Lisiuc i-a sărit muștarul și atunci când Victor Gudumac i-a amintit de alocația unică pe care trebuie să o primească fiecare consilier local la final de mandat. Primarul refuza să semneze dispoziția de plată, așa că s-a ajuns la judecată.

“Urmează a doua ședință de judecată. Deși la prima, primarul a promis în fața judecătorului că fiecare consilier o să-și primească banii, dar când am ieșit de acolo, ne-a împroșcat cu cele mai murdare cuvinte, înjurând ca la ușa cortului.”

Alesul local spune că l-a ajuns cuțitul la os când primarul a încercat să pună mâna pe iazul asupra căruia deține dreptul de arendă până în anul 2034.

Locul a devenit atractiv pentru edil pentru că alături are o livadă, pe care o împarte cu ginerele său, pădurar în sat. Mai întâi acesta a încercat să-l deposedeze pe Gudumac de iaz printr-o cerere pe care a depus-o la consilul local, pentru care însă nu au votat nici măcar consilierii socialiști. Și asta cu toate că, povestește Gudumac, el poate fi lipsit de dreptul de proprietate numai de către o instanță de judecată și doar dacă găsește nereguli în administrarea proprietății, în care bărbatul spune că, dimpotrivă, a investit și a transformat-o dintr-o baltă mică, într-un iaz în adevăratul sens al cuvântului.

Pentru că nu au reușit să ia iazul legal, într-o zi, trei bărbați, ginerele primarului, tot el pădurar în sat, împreună cu soțul contabilei de la Primărie și ginerele acesteia, care e și polițist în Briceni au pus câteva pompe în iaz și fără să ceară permisiunea au început să scoată apa.

Victor Gudumac mai povestește că simpla întrebare de ce iau apă fără să întrebe a ajuns la un scandal cu îmbrânceli în toată regula.

Tot atunci, mărturisește bărbatul, ginerele contabilei, care e polițist l-a amenințat că o să aibă grijă să-i găsească vreo neregulă pentru a-l deposeda de permisul pentru administrarea iazului.

După acest conflict, Victor Gudumac spune că primarul îl ignoră la ședință sau se năpustește asupra lui țipete și urlete, pe multe dintre care consilierul le are înregistrate.

Mai mult decât atât, Oleg Lisiuc e doar primarul celor care l-au votat, mai spune consilierul.

Victor Gudumac: “Cei care nu l-au votat nici un simplu certificat de deces pentru vreo rudă nu pot primi la timp. Poartă lumea pe drumuri și câte trei luni.”

© 2019 NewsIN