Iulie 14, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Măsuri pe perioada stării de urgență adoptate de autorități au intrat în vigoare

26 Mai 2020 12:51 93 0

Decretul de promulgare și Legea cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative au fost publicate astăzi în Monitorul Oficiala și au intrat în vigoare.

Noile prevederi ale legislației stabilesc, printre altele, modificări la Codul muncii, care reglementează organizarea muncii la distanță. De asemenea, este prevăzută stabilirea îndemnizației unice în mărime de 16 mii de lei angajaților infectați cu ”COVID-19” din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică, instituțiilor și subdiviziunilor medicale subordonate MAI, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarilor, instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală.

Totodată, vor fi stabilite sporuri lunare de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate în mărime de până la un salariu de bază personalului Agenției Naționale de Sănătate Publică, personalului instituțiilor și subdiviziunilor medicale subordonate MAI, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarilor, antrenat nemijlocit în acțiunile de prevenire, control și tratare a infecției. Un spor de până la 50% este prevăzut și pentru personalul din Centrele de plasament temporar pentru persoanele vârstnice și cu dizabilități din gestiunea Agenției Naționale Asistență Socială.

O altă prevedere este aplicarea flexibilității în acceptarea, pe perioada crizei generate de ”COVID-19”, a certificatelor de origine preferențială sub alte forme decât cea prevăzută de legislație. Această practică este utilizată în prezent în UE, reieșind din imposibilitatea de a elibera certificatele respective în original, pe suport de hârtie, semnate și ștampilate. Proiectul mai prevede că, în luna iunie, ”Poșta Moldovei” va distribui la domiciliu pensiile și alocațiile sociale de stat.

În același timp, se instituie moratoriu, până la data de 30 iunie 2020, asupra controlului de stat, inclusiv fiscal, financiar, privind calitatea produselor/serviciilor, parametrii tehnologici şi/sau cerinţele specifice pentru genul de activitate desfăşurat, privind respectarea normelor de protecţie a muncii, planificat sau inopinat, efectuat la faţa locului, la sediile, locurile de desfăşurare a activităţii sau de aflare/păstrare a bunurilor persoanelor care desfăşoară activitate de întreprinzător, de către organele abilitate.

De asemenea, este prevăzută prelungirea mecanismului de subvenționare a cheltuielilor legate de achitarea salariilor, ajutorul de șomaj în mărime de 2775 lei titularilor de patentă antrenați în comerțul sau prestările de servicii pe piețele care și-au sistat activitatea, subvenționarea contribuției la bugetul asigurărilor sociale de stat a deținătorilor de patente.

Comisia Națională de Sănătate Publică a declarat starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe perioada 16 mai – 30 iunie 2020.

Sursa: www.monitorul.md

© 2019 NewsIN