August 11, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Sondaj IMAS: Moldovenii, tot mai dezamăgiţi. Oamenii cred că lucrurile merg într-o direcţie greşită

27 Septembrie 2019 10:54 249 0

După doar trei luni de guvernare a Alianţei Kozak, peste 60 la sută dintre moldoveni cred că lucrurile din ţara noastră merg într-o direcţie greşită. Cel puţin asta arată datele unui sondaj realizat de IMAS, în perioada 7-23 septembrie.

Potrivit datelor barometrului socio-politic, 61 la sută dintre cei chestionaţi consideră că lucrurile din ţara noastră merg într-o direcţie greşită şi doar aproximativ 30 la sută au răspuns că direcţia este una bună. Zece procente dintre cei intervievaţi nu au oferit un răspuns.

Printre principalele probleme semnalate de cetăţeni sunt salariile şi pensiile mici. De această părere sunt 31,5 procente dintre participanţii la sondaj. Puţin peste 31 la sută cred că cea mai mare problemă a ţării este lipsa locurilor de muncă. Datele studiului scoate la iveală şi faptul că peste 15 procente dintre moldoveni sunt dezamăgiţi de creşterea preţurilor.

"E prima oară când în topul problemelor vedem exclusiv probleme de natură socio - economică, lucruri legate de salarii, pensii, lcouri de muncă, sărăcie şi preţuri mari. Aşa dar o presiune foarte mare pe care cetăţenii o pun pe factorul politic", a spus directorul IMAS, Doru Petruţi.

Respondenții au taxat dur guvernarea la capitolul economie. Aproximativ 80 la sută dintre cetăţeni cred că Guvernul Sandu nu este în stare să lupte cu inflaţia. La fel, oamenii afirmă că guvernarea nu-şi onorează promisiunea de a depolitiza instituţiile statului. Astfel, potrivit sondajului, 56 la sută dintre chestionaţi sunt nemulţumiţi de cum decurge procesul de depolitizare şi doar 26 la sută sunt mulţumiţi de acţiunile guvernării în acest sens. Directorul IMAS, Doru Petruţi, explică dezamăgirea cetăţenilor prin faptul că autorităţile nu ţin cont de necesităţile oamenilor.

"Am văzut o diferenţă destul de mare între ce aşteaptă oamenii şi ce face guvernarea. Clasa politică merge în sens invers faţă de aşteptările oamenilor. Aţi văzut ce dezamăgire este la capitolul preţuri, la capitolul preţuri, salarii, economie", a adăugat directorul IMAS, Doru Petruţi.

Barometrul socio-politic a fost realizat de compania IMAS, pe un eşantion de 1500 de persoane, fiind aleasă metoda anchetei pe bază de interviu. Marja de eroare este de plus, minus 2,5 la sută. Sondajul a fost comandat de compania "Public Media Grup". Ofiţerul de presă al Comisiei Electorale Centrale, Rodica Sîrbu, a declarat pentru postul nostru de televiziune că instituţia nu a fost anunţată despre realizarea acestui studiu, aşa cum prevede legislaţia electorală.

© 2019 NewsIN