August 11, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Câte taxe achită o companie din Moldova: 10 taxe în 183 de ore

30 Noiembrie 2019 10:17 144 0

Republica Moldova a coborât o poziție, până pe locul 33 în clasamentul global PwC Paying Taxes 2020, care măsoară ușurința plății taxelor și impozitelor pentru o companie tipică în 190 de economii din întreaga lume.

În pofida micului regres, locul ocupat de Moldova este unul de frunte. De exemplu Germania se află pe locul 46, Ucraina - pe 65, Polonia - pe locul 77 în lume, iar Bulgaria pe 97, transmite stiri.md cu referire la Mold-street.com.

Cele mai bune performanțe regionale continuă să le înregistreze Țările Baltice: Estonia (poziția 12), Letonia (16), și Lituania (18), arată clasamentul Paying Taxes 2020 realizat de către compania PwC.

Raportul, însă, relevă că de fapt în ultimul an nu s-au atestat progrese în privința ușurării procesului de plată a taxelor și nici o reducere a sarcinii fiscale totale.

Astfel după numărul de taxe Moldova a rămas la cota 10, dintre care un impozit pe profit, trei impozite pe forța de muncă și alte șase tipuri de taxe. Media regională (Asia Centrală și Europa de Est) este de 14,4 de plăți, arată clasamentul.

Totodată, companiile din Republica Moldova au nevoie în prezent de aproape 183 de ore pe an pentru a-și calcula taxele și pentru a-și completa și depune declarațiile la Fisc, comparativ cu o medie a regiunii de 213 de ore și un nivel global de 240 de ore.

În același timp, rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor și contribuțiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, a fost de 38,5%.

“Multe state au reușit în ultimii ani să facă plata taxelor mai simplă datorită tehnologiei. Fie că este vorba de metode de raportare și plată care ușurează viața contribuabililor, fie de monitorizare și control care eficientizează combaterea fraudei, digitalizarea administrației fiscale contribuie la o conformare fiscală mai bună și, implicit, la o colectare mai mare a taxelor”, explică Daniel Anghel de la PwC România.

Raportul global evidențiază avantajele semnificative pe care le oferă administrațiile fiscale contribuabililor, dacă adoptă tehnologia. Atât în Brazilia, cât și în Vietnam, timpul necesar pentru a respecta obligațiile fiscale a fost cu 23% mai mic în 2018 decât în 2017. Și alte state au înregistrat reduceri mari ale numărului de plăți de impozite.

La nivel regional, se observă deteriorarea poziției Poloniei, care a coborât 8 locuri față de anul trecut, ca urmare a creșterii numărului de raportări fiscale. Aceeași evoluție a înregistrat Bulgaria care a coborât 5 poziții, Cehia a coborât opt poziții și Slovacia - 7. În schimb, Ungaria și-a îmbunătățit mult poziția în clasament, urcând 30 locuri, până pe 56.

La nivel global, ușurința cu care o companie medie își poate plăti taxele și impozitele a rămas relativ stabilă la nivelul tuturor celor patru indicatori: timpul necesar (234 ore), numărul de plăți (23,1), rata totală de impozitare (40,5%) și un indice de înregistrare (60,9 din 100).

Clasamentul, aflat la a 14-a ediție, include 190 de țări și se bazează pe analiza indicatorilor valabili pentru anul 2018 și ia în calcul numărul plăților realizate de o firmă medie pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale, orele necesare conformării cu legislația fiscală și rata totală de impozitare, adică ponderea impozitelor, taxelor și contribuțiilor suportate de o firmă ca procent din profituri.

© 2019 NewsIN