Iulie 09, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Naftogaz ar putea prelua controlul activelor Gazprom din Moldova

02 Decembrie 2019 13:22 208 0 Ultima modificare 02 Decembrie 2019 13:25

Războiul gazelor dintre Ucraina şi Rusia a ajuns în instanţele din Moldova. Astfel, compania Naftogaz din Ucraina a depus o cerere privind recunoașterea şi încuviinţarea executării silite pe teritoriul Republicii Moldova a hotărârii arbitrale din 28 februarie 2018, emisă de tribunalul din cadrul Institutului Arbitral a Camerei de Comerț din Stockholm.

Menţionăm că, în februarie 2018, Naftogaz a câştigat procesul contra Gazprom în arbitrajul de la Stockholm, gigantul rus fiind obligat să îi achite prejudicii de 2,56 miliarde de dolari, pentru neîndeplinirea condiţiilor privind volumul gazelor tranzitate prin Ucraina, transmite mold-street.com.

Recunoașterea şi încuviinţarea executării silite refuzată în Moldova

De atunci, la acestea s-au mai adăugat dobânzi de peste 250 milioane de dolari. În consecinţă, suma ce ar urma să fie încasată de Naftogaz de la Gazprom este de aproape 3 miliarde de dolari. 

Pentru încasarea acesteia, compania ucraineană încearcă să obţină recunoaşterea şi executarea deciziei tribunalului de arbitraj internaţional în diverse state, inclusiv Moldova, unde Gazprom deţine active. De exemplu, în Luxembourg instanța a recunoscut deja decizia de arbitraj, dar Gazprom a contestat-o şi procesul de executare este sistat. 

„În alte state, deocamdată, fără succes”, recunoaşte directorul executiv al Naftogaz, Yuriy Vitrenko. „Apropo, în Germania, nu putem proceda la executarea silită. Și în Polonia avem probleme, şi în Moldova – la fel”, a declarat şeful Naftogaz în cadrul unui interviu pentru un post de radio.

Vitrenko a menționat că în unele țări europene colectarea datoriilor de la Gazprom este mai ușoară, iar în unele este „mai dificil din punct de vedere diplomatic”.

În Republica Moldova, cererea Naftogaz de recunoaștere şi încuviinţare a executării silite a hotărârii arbitrale din 28 februarie 2018 a fost depusă abia la finele lunii august 2019, la Curtea de Apel Chişinău.

Pe 13 septembrie 2019, judecătoarea Liuba Pruteanu a emis însă o încheiere prin care a refuzat în primirea cererii Naftogaz, „întrucât părțile cauzei, companiile contractante, bunurile și activele acestora, inclusiv debitorul executării, își au sediul sau se află pe teritoriul altor state decât Republica Moldova”.

„Astfel, instanțele din Republica Moldova nu au competența de a recunoaște o astfel de hotărâre și a o pune în executare pe teritoriul RM”, scrie în verdict.

La ce active pretinde Naftogaz

Naftogaz a depus recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), examinarea căruia a fost amânată deja de trei ori.

Următoarea şedinţă ar urma să aibă loc pe 24 decembrie 2019.

Potrivit cererii Naftogaz, citate în încheierea emisă de Curtea de Apel Chişinău, Gazprom deţine active importante în Moldova.

În primul rând e vorba de cota de 50% din capitalul social al întreprinderii mixte moldo-ruse Moldovagaz, care este de 666.454.080 lei, sau 145.276.094 dolari, conform cursului calculat în momentul constituirii întreprinderii. Drept argument este invocată Hotărârea Guvernului nr. 1068 din 21.10.1998 cu privire la crearea în complexul de gaze al Republicii Moldova a unei societăţi pe acţiuni moldo-ruse, dar și o serie de declarații de presă ale Gazprom sau Moldovagaz.

În plus Gazprom are înregistrate şi 4 mărci comerciale în Registrul Naţional al Mărcilor, ţinut de către Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală, "iar potrivit art. 25 alin. (2) al Legii nr. 38/2008 privind protecţia mărcilor, marca poate face obiectul unui gaj, al altor drepturi reale, precum şi al unei executări silite."

La fel, reprezentanții creditorului fac referire la diverse articole din mass-media, precum că, Gazprom are către Moldovagaz creanţe în sumă de 431,66 miliarde de ruble ruseşti, adică de circa 6,21 miliarde de dolari.

Sunt invocate şi deciziile Arbitrajului internaţional din Moscova, prin care periodic Gazprom obţine titluri executorii de încasare de datorii de sute de milioane de dolari de la Moldovagaz, "din care unele sunt probabil deja şi recunoscute şi încuviinţate spre executare în Moldova".

"Aceste creanţe reprezintă bunurile Gazprom împotriva cărora Naftogaz poate cere executarea silită", mai susţine Naftogaz.

E problema Gazpromului?

Atât reprezentanţii Moldovagaz, cât şi cei ai Guvernului nu comentează deocamdată pretenţiile Naftogaz faţă de Gazprom. "E problema Gazpromului!", ne-au declarat surse din cadrul Guvernului.

Totuşi litigiul poate complica şi mai mult situaţia din sectorul gazier al Moldovei. Mai ales în contextul actual, când nu există o siguranţă în asigurarea cu gaze de la începutul anului viitor şi ea depinde în mare parte de relaţiile dintre Gazprom şi Naftogaz - cele două companii ce se află în litigiu.

Sergiu Tofilat, expert la comunitatea WatchDog, consideră că este foarte probabil ca până la urmă instanţele din Moldova să recunoască şi să încuviinţeze executarea silită a deciziei de arbitraj şi respectiv Naftogaz să poată începe procesul de preluare a activelor Gazprom în Moldova.

"Aceasta ar putea complica relaţia cu Gazprom, dar poate crea şi oportunităţi pentru autorităţile de la Chişinău, care dacă găsesc resurse ar putea răscumpăra cota de 50% din capitalul Moldovagaz deţinută acum de gigantul rus. În plus aceasta ar oferi şi posibilitatea de a face ordine la Moldovagaz, inclusiv un audit internaţional care să arate cât de justificate sunt datoriile uriaşe calculate de Gazprom", susţine expertul.

Totodată Sergiu Tofilat consideră că riscul ca Moldova să rămână fără gaze de la 1 ianuarie 2020 se menţine, deoarece Moscova ar putea realiza scenariul de a sista livrările, dând toată vina pe Ucraina, pe motiv că Naftogaz, respectiv statul ucrainean nu a acceptat condiţiile semnării unui nou contract de tranzit.

Imperiul Gazprom din Moldova

De notat că Moldovagaz deţine controlul asupra practic întreg sistemului de transport şi distribuţie a gazelor din Moldova prin intermediul a unei reţele de companii.

E vorba de 100% din pachetele de acţiuni la 19 companii, inclusiv 12 societăţi de distribuţie a gazelor, a întreprinderii Moldovatransgaz, care se ocupă de gestiunea reţelei de transport a gazelor, dar şi a Flacara Albastră din Chişinău şi IALG din Străşeni, specializate în servicii în domeniul gazier. La rândul ei, Moldovatransgaz este fondatoare a întreprinderii Transautogaz, iar Bălţi-Gaz la Bălţi-Gaz-Montaj și Realexpres-Gaz din Sângerei.

Oficial, Moldovagaz este fondatoare şi la întreprinderile de distribuţie din regiunea separatistă. În rapoartele anuale din 2008-2009 chiar a indicat că deţine cel puțin 25% în Tiraspoltrangaz, care este fondatoare a şase întreprinderi de distribuţie din regiune.

Din 2009, gigantul rus Gazprom a deschis şi o reprezentanţă în Chişinău, al cărei administrator este Ghenadi Abaşchin, fost preşedinte la Moldovagaz în perioada 2002-2007.

 
 
 
© 2019 NewsIN