Aprilie 06, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte
NewsIN

NewsIN

Angajații din cadrul Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău au deconspirat activitatea unui grup de persoane care se ocupau cu contrafacerea și comercializarea produselor alcoolice și de tutungerie în Capitală.

Indivizii au fost reținuți de oamenii legii pe data de 17 septembrie, în adiacentul Pieței Centrale, unde aceștia își vindeau marfa fără de vreun act de proveniență.

Totodată în urma verificărilor, polițiștii au ridicat 600 de țigări și 160 litri de produse alcoolice.

Toate probele au fost ridicate şi depozitate până la decizia instanţei de judecată, iar poliţiştii continuă atât investigarea tuturor circumstanţelor, cât și identificarea persoanelor implicate. Valoarea estimativă a produselor alcoolice și de tutungerie, depistate și ridicate de forțele de ordine, constituie 20.500 lei.

Conform legislației în vigoare, persoanele găsite vinovate riscă amenzi până la 15.000 de lei.

În acest sens, Poliţia Capitalei solicită cetăţenilor să procure produse doar din magazinele autorizate prin lege, întrucât îşi pun în pericol viaţa şi sănătatea, procurând băuturi alcoolice din puncte neautorizate.

Un gheţar de pe Mont Blanc riscă să se prăbuşească, au anunţat cercetătorii, iar autorităţile italiene au închis drumurile şi evacuat cabenele de pe munte, scrie BBC.

Aproximativ 250.000 de metri cubi de gheaţă s-ar putea rupe din gheţarul Planpincieux aflat pe vârful Grandes Jorasses, au spus specialiştii.

Masivul Mont Blanc este cel mai înalt din vestul Europei. Are 11 vârfuri de peste 4.000 de metri în Franţa şi Italia şi atrage sute de mii de turişti anual.

Primarul oraşului Courmayeur, Stefano Miserocchi, a spus că încălzirea globală schimbă muntele.

Miserocchi a semnat un ordin de închidere a drumurilor din Valea Ferret, de pe partea italiană a Mont Blanc, după ce experţii au avertizat că o secţiune a gheţarului alunecă cu 50 - 60 de centimetri pe zi.

El a spus că nu există un pericol pentru zonele rezidenţiale sau facilităţile turistice, însă cabanele montane din zona Rochefort au fost evacuate preventiv.

„Acest fenomen arată încă o dată că muntele trece printr-o perioadă de schimbări majore din cauza factorilor climatici şi, astfel, este în mod special vulnerabil”, a declarat el presei italiene.

Experţii din regiunea Văii d'Aosta şi de la Fondazione Montagna Sicura au spus că este imposibil de prezis când exact s-ar putea desprinde masa de gheaţă.

Gheţarul Planpincieux este monitorizat atent din 2013, în încercarea de a fi stabilită frecvenţa cu care gheaţa se topeşte. Autorităţile au avertizat că nu există un sistem de alarmă.

Temperatura globală crescută cauzează topirea gheţarilor montani şi reducerea calotelor glaciare.

La începutul acestei luni, zeci de oameni au participat la „marşul funerar” dedicat dispariţiei gheţarului Pizol din nord-estul Elveţiei. 

Oamenii de ştiinţă spun că şi-a pierdut 80% din volum doar în ultimii 13 ani.

Luna trecută, o ceremonie a avut loc în Islanda pentru a comemora un gheţar declarat mort în urmă cu cinci ani.

O universitate din Christchurch, Noua Zeelandă, a deschis o anchetă după ce un student a fost găsit mort în camera sa din campus în această săptămână, la aproape două luni de la deces, transmite joi Reuters, potrivit agerpres.

Cazul a şocat Noua Zeelandă, ridicând semne de întrebare despre cum a fost posibil ca decesul tânărului să nu fie descoperit atât de mult timp, şi determinând o analiză mai largă a serviciilor sociale pentru studenţi la nivelul ţării.

Campus Living Villages (CLV), compania australiană care administrează reşedinţa studenţească a Universităţii Canterbury din Christchurch, a declarat joi că familia studentului merită să afle ce s-a întâmplat.

‘Dacă trebuie schimbat ceva în funcţionarea serviciilor noastre, dau asigurări că o vom face’, a declarat directorul executiv al CLV, John Schroder, pentru presa locală.

‘Nu putem să eliminăm niciodată toate riscurile, dar putem şi trebuie să facem tot ce putem pentru a le minimaliza’, a adăugat el.

Numele studentului nu a fost comunicat în mod oficial, însă presa locală a relatat că este vorba despre un cetăţean neozeelandez.

Cadavrul lui a fost descoperit după ce câţiva studenţi au simţit un miros venind din cameră şi au sesizat poliţia.

Cauza decesului nu a fost confirmată deocamdată, urmând a fi stabilită de legişti.

Vice-rectorul Universităţii Canterbury, Cheryl de la Rey, a afirmat, într-un comunicat, că instituţia este ‘devastată de cele întâmplate şi transmite simpatia sa cea mai profundă familiei’ tânărului.

‘În ciuda programelor cuprinzătoare de tutorat în vigoare, pentru noi este de neconceput să ne imaginăm cum s-au putut întâmpla aceste lucruri’, a adăugat ea.

Ministrul educaţiei, Chris Hipkins, a declarat că acest caz constituie un eşec atât pentru universitate, cât şi pentru administratorii campusului.

‘Niciun student nu ar trebui lăsat pentru o asemenea perioadă de timp nesupravegheat, abandonat, cât timp locuieşte într-un campus sau hostel’, a mai spus Hipkins la postul de radio naţional.

Imediat după formarea sa, guvernul condus de Maia Sandu a trebuit să se ocupe de curăţarea „grajdurillor lui Augeas” pe care le-a moștenit de la guvernul anterior.

Printre acestea sunt numeroase contracte de privatizare, concesiune și investiții încheiate cu investitori străini.

În cele mai multe dintre aceste contracte, s-au comis încălcări grave și abateri de la lege, dictate de interesele personale sau de grup ale guvernului „democratic” al lui Pavel Filip, susţine noua putere.

Guvernul a uitat de Portul Giurgiuleşti?

Procese de amploare se desfășoară în jurul concesiunii Aeroportului din Chișinău, privatizării companiei Air Moldova, Tutun-CTC şi altor câteva active. În acest context istoria Portului Liber Internațional Liber din Giurgiulești (PILG) rămâne una periferică. Noile autorități nu-și mai aduc aminte despre asta şi parcă nici nu vor să returneze proprietatea la stat. În orice caz, astfel de declarații nu au sunat.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă deloc că totul decurge fără probleme, iar Guvernul nu va fi nevoit să intervină și la PILG.

Or şi situația din jurul portului este, de asemenea, extrem de ambiguă, și dacă va evolua într-o direcţie nefavorabilă pentru Republica Moldova, ţara noastră se poate pomeni cu probleme grave și pretenţii de multe milioane în instanțele internaționale.

Pentru a preveni acest lucru, actualul Executivi trebuie să înțeleagă ce s-a întâmplat cu PILG, care este rolul guvernului în acest sens și ce se poate face pentru a împiedica ca problema să ajungă în instanțele internaționale.

Acordul investiţional

Amintim pe scurt esența problemei și care este rolul guvernului Republicii Moldova în acest sens. Pe 29 decembrie 2004, Republica Moldova a încheiat un acord de investiții cu compania Azpetrol din Azerbaijan privind construcția și dezvoltarea portului din Giurgiulești. Ulterior, în 2006, compania a fost redenumită Easeur Holding BV și a devenit olandeză.

Conform Acordului de investiții, investitorul s-a angajat să achite datoriile guvernului moldovenesc la acea vreme către creditorii occidentali, să finalizeze construcția unui terminal petrolier la Giurgiulești și să investească, de asemenea, în construcția și dezvoltarea portului de mărfuri.

Pentru îndeplinirea acestor obligații, în perioada 2005-2010, Easeur Holding a investit circa 52 de milioane de dolari în construcția și dezvoltarea portului.
În plus de la bun început, au fost create trei companii afiliate pentru a lucra pe piața din Moldova, care s-au angajat în implementeze Acordul de investiții de către holdingul atero/olandez - Danube Logistics SRL (compania ce administrwază portul), Bemol Retail (dezvoltarea rețelei de benzinării) și Bemol Rafinery (construcția unei rafinării de petrol).

Se poate de examinat separat modul în care s-au dezvoltat toate aceste companii, cum investitorul și-a îndeplinit obligațiile etc., dar acesta este un subiect aparte. În acest caz, este important să spunem ce fel de probleme au apărut în jurul PILG și ce rol l-a acut guvernul moldovenesc în acest sens. Și, de asemenea, ce consecințe negative poate avea pentru țară.

Redistribuirea proprietăților

Cel mai interesant lucru a început în 2011, când programul de investiții, de fapt, a fost finalizat.

Menționăm că din momentul în care Azpetrol și apoi Easuer Holding au intrat pe piața moldovenească, interesele companiei au fost reprezentate de cetățeanul german Thomas Moser. De asemenea, el a gestionat toate activele holdingului și filialele în baza unei procuri. Cu toate acestea, proprietarul real al holdingului era Rafiq Aliyev, cetățean al Azerbaijanului.

Acesta însă la scurt timp după ce a fost semnat acordul de investiţii în Port, a fost arestat şi a ajuns în închisoare în patria sa. Abia în 2013 a fost achitat și eliberat.

În acelaşi timp la sfârșitul anului 2011 a fost realizată o „redistribuire a proprietăților” în Portul Internațional Liber Giurgiulești. Pe 9 noiembrie 2011 a fost încheiată o tranzacție de cumpărare și vânzare a porturilor, în urma căreia compania olandeză Easeur Holding BV a vândut 80% din acțiunile portului unei alte companii olandeze - Danube Logistics Holding BV (înregistrată în septembrie 2011). Alte 20% la acea vreme aparțineau Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Şi vânzător şi cumpărător

Aici merită să menţionăm suma tranzacţiei - 344 dolari, dar și faptul că vânzător și cumpărător erau una și aceeași persoană - Thomas Moser. În primul caz el a „reprezentat” interesele Easeur Holding BV, iar în al doilea – cele personale. Or el a fost fondatorul Danube Logistics Holding BV.

Desigur, după eliberarea din închisoare în 2013 și sosirea sa în Moldova, Rafik Aliyev a dorit să revină la administrarea companiilor sale. A aflat însă că Portul Liber Internațional Liber Giurgiulești, în dezvoltarea căruia a investit 52 de milioane de dolari, nu îi aparține. Tentativa de a rezolva totul în mod pașnic nu a reușit. Aşa că au fost iniţiate procesele în instanțele moldovenești și străine.

Moser obligat să achite despăgubiri de 10 milioane de dolari

În august 2014, Easeur Holding a înaintat o cerere în judecătoria Centru din Chișinău, de anulare a tranzacției din cauza „nulității” și a ilegalității sale, întrucât prețul nu se potrivește cu valoarea activelor, iar tranzacția a fost făcută cu abateri de la condițiile contractului de investiții. De atunci au trecut cinci ani, dar audierile în instanța de judecată nici nu au început.

Într-un alt proces al investitorului - pentru recuperarea daunele materiale cauzate de fraudă și managementul neglijent din partea administratorului companiei, Thomas Moser, instanța a satisfăcut parțial cererea.

Conform deciziei judecătorești, fostul administrator al Bemol Retail, Thomas Moser, trebuie să plătească aproximativ 10 milioane de dolari.

Impasul de la restituirea dreptului de proprietate 

Însă pe principala problemă a litigiilor - restituirea dreptului de proprietate asupra Portului Internațional Liber din Giurgiulești - sa ajuns în impas. Cert este că mai multe procese au avut loc simultan. În Olanda, Thomas Moser a încercat prin intermediul instanței să suspende procesele în Moldova. Dar instanța din Amsterdam, invocând jurisdicția suverană a Moldovei, a respins această moțiune.

Împotriva lui Thomas Moser, a fost iniţiat un proces şi la Înalta Curte din Anglia și Țara Galilor. Aici situația s-a dezvoltat destul de simptomatic. Înțelegând precaritatea argumentelor sale, Moser a propus să rezolve problema prin reconciliere în ordinea prealabilă. O astfel de procedură este prevăzută în sistemul de justiție al Angliei. Prin urmare, părțile au convenit asupra tuturor detaliilor acordului de soluționare, iar instanța a retras procesul din examinare. După aceasta însă Thomas Moser a încetat să mai comunice fără a semna un acord de soluționare.

Rolul Guvernului

Prin urmare, acum totul depinde de instanțele din Moldova. Există însă un aspect foarte important care se referă la rolul și responsabilitatea guvernului în această chestiune. Articolul 13.2 din Acordul de investiții din 2004, prevede că „pentru orice transfer, cesiune sau altă acțiune în acest sens de oricare dintre Investitori, în favoarea altei persoane, va fi necesară aprobarea prealabilă a Guvernului”.

În această privință, proprietarul Easeir Holding a avut inițial o întrebare: cum, fără acordul investitorului și nefiind obţinută aprobarea guvernului, Thomas Moser a putut să devină proprietarul portului și să primească sprijin din partea autorităților moldovenești pentru o lungă perioadă de timp?

Reprezentanții Bemol Retail susțin că există dovezi incontestabile potrivit cărora un număr de oficiali moldoveni și reprezentanți ai asociațiilor de afaceri străine influente au primit beneficii concrete din activitățile lui Thomas Moser - prin încheierea de contracte de furnizarea de servicii de consultanță, plata unor cotizaţii de membru nejustificat de mari etc. Astfel, el şi-a asigurat sprijin politic și patronat de la structuri influente.

Dar acum nu acesta este principalul, având în vedere inacțiunile instanțelor din Moldova și faptul că guvernul, reprezentat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, nu a dat încă un răspuns clar - de ce a fost încălcat Acordul de investiții și activele portului au fost transferate unei alte persoane fără consimțământ. Situația poate fi rezolvată în două moduri. Prima este inițierea proceselor împotriva guvernului în instanţe internaționale, iar a doua - printr-o rezoluție echitabilă a problemei în Moldova.

Schimbarea puterii în Moldova și determinarea noului guvern de a asigura statul de drept și justiția echitabilă par să dea speranță că a doua opțiune este destul de acceptabilă.

Acest lucru este benefic și pentru guvernul Republicii Moldova. Nu numai pentru că un posibil litigiu în instanțele internaționale ar putea costa scump și ar strica şi aşa nu chiar bună imaginea Moldovei. Dar în primul rând şi pentru a da un semnal clar societății și investitorilor că autoritățile sunt gata să construiască un stat de drept și să asigure justiția echitabilă prin acțiuni concrete.

 
 
 
 
 

Încă 13 candidați la funcția de primar al municipiului Chișinău au fost înregistrați în cursa electorală. Serghei Scripnic de la Partidul Patrioții Moldovei a fost respins. În privința fostului primar interimar, Ruslan Codreanu, care candidează independent, hotărârea cu privire la înregistrare urmează să fie luată astăzi, 26 septembrie, de către Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău (CECEC).

Pe 24 septembrie, au fost înregistrați Andrei Năstase de la Blocul electoral ACUM, Serghei Toma de la Partidul Politic Oamenii Muncii, Alexandru Fetescu de la Partidul Liberal Democrat din Moldova, Boris Volosatîi de la Partidul Politic Democrația Acasă și Lilia Ranogaeț de la Partidul Național Liberal.

De asemenea, au fost înregistrați Vladimir Țurcanu de la Partidul Politic Partidul Popular Românesc, Octavian Țîcu de la Partidul Politic Partidul Unității Naționale, Dorin Chirtoacă de la Partidul Liberal, Vitalie Marinuța de la Partidul Politic Partidul Verde Ecologist. Printre candidații înregistrați se mai numără și Ivan Diacov de la Partidul Politic Partidul Nostru, Vladimir Cebotari de la Partidul Democrat și Dumitru Țîra de la Partidul Politic Partidul European din Moldova.

Solicitat de IPN, secretarul Consiliul electoral, Igor Moraru, a declarat că examinarea dosarului lui Ruslan Codreanu a durat pe motiv că trebuiau verificate listele de subscripție. Ședința la care urmează să fie luată hotărârea este programată pentru astăzi, ora 15.00.

Anterior, în calitate de candidați la funcția de primar al municipiului Chișinău au fost înregistrați: Ion Ceban de la Partidul Socialiștilor, Andrei Donică de la Mișcarea Profesioniștilor „Speranța - Надежда”, Teodor Cârnaț de la Partidul Politic „Voința Poporului”, Valerii Klimenko de la Partidul Politic „Șor”, Valeriu Munteanu de la Partidul Politic „Uniunea Salvați Basarabia”, Victor Chironda, desemnat de către Mișcarea social – politică „Forța Nouă” și Vitalie Voznoi de la Partidul Politic „Partidul Stânga Europeană”


 

 

sursa: ipn.md

În Marea Tireniană, nu departe de sud-vestul Italiei, au fost descoperiți mai mulți vulcani.

Descoperirea este una importantă atât pentru știință, cât și pentru planetă, iar din punct de vedere geologic, aceștia au doar 780.000 de ani.

Oamenii de știință nu sunt surprinși de descoperire, mai ales că zona mai găsduiește activități vulcanice, cum ar fi Muntele Vezuviu și Muntele Etna.

Cercetătorii au precizat că acești vulcani sunt inactivi, dar există mici intruziuni de lavă în unele părți ale litoralului. Cu toate acestea, zona ar putea deveni activă în viitor, potrivit Live Science

Mai mult, cercetătorii lucrează la construirea unei hărți de risc vulcanic a complexului pentru a înțelege mai bine eventualele riscuri. De asemenea, cercetează posibilitatea de a produce energie geotermală cu ajutorul său.

În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că acestea primeau de la grupe de elevi bani pentru a determina alţi profesori să le acorde note majorate sau pentru a nu-i lăsa restanţieri la unele discipline. Transmiterea banilor a fost documentată cu mijloace speciale, iar în imaginile obţinute de anchetatori se constată perceperea banilor de la elevi, dar şi nemulţumirea profesoarelor în cazurile în care sumele transmise sunt mai mici decât cele pretinse. În episoadele cercetate se constată primirea a 10.000 de lei de la mai multe clase de elevi – bani destinaţi influenţării unor profesori în vederea asigurării susţinerii examenelor şi majorării notelor.

Pe faptele descrise a fost inițiată o urmărire penală pentru trafic de influență, iar în această dimineaţă, CNA şi PA au operat percheziţii la domiciliile bănuitelor. În urma acţiunilor de urmărire penală, de la una dintre bănuite a fost ridicată suma de 12.000 de euro, iar de la cealaltă 4.000 de euro – bani despre care acestea susţin că ar fi economii.

Până la clarificarea provenienţei acestora, mijloacele financiare se vor afla în custodia anchetatorilor. De asemenea, de la domiciliul acestora au fost ridicate înscrisuri de ciornă, inclusiv liste ale elevilor cu menţionarea sumelor de bani primite şi a notelor pentru fiecare elev în parte.

În prezent, bănuitele sunt cercetate în stare de libertate, iar dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă o amendă în mărime de până la 300 000 de lei sau închisoare de la 3 la 6 ani.

Spălarea hainelor pe programul pentru țesături delicate este cea mai rea pentru mediu, dintre toate ciclurile de spălare. Acest ciclu eliberează sute de mii de microfibre în sistemul de canalizare, au avertizat oamenii de știință.

Deși ciclurile obișnuite ale mașinii de spălat fac ca îmbrăcămintea să fie spălată mai mult, se folosește mai puțină apă decât la ciclurile mai blânde, potrivit experților de la Universitatea Newcastle. Cercetătorii au descoperit că volumul de apă utilizat este cel care face ca cele mai mici particule de plastic să fie devărsate în apa reziduală.

Deoarece aceste fibre sunt atât de mici, se scurg din mașina de spălat și pot ajunge în cele din urmă în mediul marin unde pot fi ingerate de animale mici. Ele ajung până la urmă în alimentele pe care le consumăm. Milioane de microfibre din plastic sunt devărsate de fiecare dată când spălăm haine care conțin materiale precum nylon, poliester și acril.

Cu cât volumul de apă este mai mare, cu atât mai multe fibre sunt eliberate, indiferent de viteza și forțele abrazive ale mașinii de spălat, este concluzia oamenilor de știință.

Folosind o cameră de înaltă tehnologie, cercetătorii au numărat 1,4 milioane de fibre dintr-o spălare delicată a unei țesături din poliester, 800.000 când a fost folosită o spălare normală pentru bumbac și 600.000 dintr-un program expres la rece. „Am descoperit că ciclurile pentru țesături delicate eliberează mai multe microfibre din plastic în apă, iar apoi în mediu, decât ciclurile standard”, a declarat Max Kelly, doctorand și unul din autorii cercetării, potrivit The Independent.

Consumatorii trebuie să se asigure că folosesc ciclul corect pentru rufe și să evite programele scurte, astfel încât să nu existe un volum mare de apă pentru haine.

 

„Oamenii au crezut mult timp că un ciclu de spălare pentru țesături delicate ar reduce pierderea fibrelor, deoarece ele se freacă mai puțin unele de altele”, a adăugat Dr Neil Lant, co-autor al studiului. El a spus că hainele din fibre naturale, cum ar fi lâna sau mătasea, ar trebui totuși să fie spălate pe un program scurt pentru țesături delicate.

Rusia a detaşat un regiment al aviaţiei navale din cadrul Flotei ruse a Nordului pentru o lună în Crimeea (anexată în 2014) în scopul efectuării de antrenamente.

Personal şi avioane MiG-29 K (varianta navală de noua generaţie a celebrelor avioane de luptă ruseşti) au ajuns deja în peninsulă, informează miercuri agenţia de presă ucraineană RBK-Ukraina, citând un comunicat al Ministerului Apărării rus.

Programul antrenamentelor prevede pregătirea piloţilor ruşi pentru decolare şi aterizare pe puntea unui portavion.

MiG-29K este o variantă navală a avionului de luptă MiG-29 Fulcrum şi are aripile pliabile şi capabilităţi multirol datorită radarului Juk-ME încorporat, fiind destinat în special misiunilor de apărare aeriană. Aparatul poate fi echipat cu o varietate de arme aer-sol, aer-aer şi sisteme laser, scrie Agerpres.

Anterior, Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării ucrainean a comunicat că armata rusă a început o serie de pregătiri pentru efectuarea unor exerciţii pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk (în estul Ucrainei), aflate sub controlul rebelilor separatişti proruşi, aplicaţiile urmând să fie supervizate de ofiţeri ai Armatei a 8-a din cadrul Districtului militar Sud al Federaţiei Ruse.

Recent, circa 3.000 de militari din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră au luat parte la exerciţii tactice pe poligonul Opuk din Crimeea.

După anexarea Crimeii în 2014, Rusia organizează cu regularitate manevre militare în peninsulă. Statul Major al armatei ucrainene califică aceste aplicaţii drept ‘ilegale’.

Rezoluţia Adunării Generale a ONU, adoptată la 17 decembrie 2018, cu privire la militarizarea Crimeii, a Mării Negre şi Mării Azov solicită Rusiei să-şi retragă trupele de pe teritoriul Crimeii şi condamnă prezenţa militară rusă în creştere în mările Neagră şi Azov, conform mass-media ucrainene.

© 2019 NewsIN