August 05, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte
NewsIN

NewsIN

Curtea de Arbitraj de la Stockholm a interzis Republicii Moldova să efectueze acțiuni de reziliere a contractului până la decizia finală și a interzis orice executare a notifcării de reziliere a concesiei trimise companiei la data de 8 iulie 2020, Olesea Stamate, fosta ministră a Justiției în Guvernul condus de Maia Sandu, critică dur actuala guvernare.

Pe o rețea de socializare, Stamate a amintit despre cele 900 milioane de dolari pe care țara noastră riscă să le piardă în cazul „Avia Invest” și a adăugat că vinovat de acest fapt se face președintele țării: „Dodon ne fură țara în fiecare zi.”

În același mesaj, Stamate a subliniat că guvernarea acționează conștient împotriva intereselor statului. „Nu pot să cred ca în jurul lui Dodon și Chicu nu sunt juriști pregătiți, care să-i consilieze, și să le spună ce NU se cuvine de făcut/declarat în asemenea situații. În cazuri precum este acesta, ultimul lucru pe care îl va face o guvernare deșteaptă, este să facă declarații iresponsabile. Or guvernarea aceasta face exact inversul,” a scris fosta ministră.

Ba mai mult, Olesea Stamate declară că toate aceste acțiuni greșite sunt gândite de către conducerea țării. „Și nu cred ca e din nepricepere. Par a fi acțiuni bine gândite și concertate. Întrebarea este, de ce și în folosul cui?”

Precizăm că, anterior, mai mulți experți și economiști au avertizat că, insistând pe rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului din Chișinău, statul nostru are șanse minime de a câștiga procesul inițiat de „Avia Invest”. Compania „Avia Invest”a atacat R. Moldova în Arbitrajul de la Stockholm invocând presiuni asupra investitorului și acuzând că a devenit ținta unor presiuni de ordin politic. „Avia Invest” pretinde despăgubiri de la Republica Moldova în sumă de circa 900 mil. de euro.

 

Tinerii care merg în cluburi de noapte şi pe plajă determină o creştere a numărului de cazuri noi de coronavirus la nivel mondial, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

O analiză efectuată de OMS la nivelul celor 6 milioane de cazuri de infecţii cu noul coronavirus produse în perioada 24 februarie - 12 iulie a constatat că ponderea persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani a urcat de trei ori în aproximativ cinci luni, de la 4,5% la 15%.

În afară de Statele Unite, care se află pe primul loc, cu un total de 4,8 milioane de cazuri, state europene ca Spania, Germania şi Franţa, şi state asiatice precum Japonia, au anunţat că mulţi dintre cei infectaţi sunt tineri.

”Persoanele mai tinere tind să fie mai puţin vigilente să poarte mască şi să respecte distanţarea socială”, a declarat Neysa Ernst, director în cadrul diviziei pentru siguranţă biologică la Johns Hopkins Hospital, în Baltimore, Maryland, potrivit News.ro.

”Călătoriile măresc probabilitatea de contractare şi răspândire a Covid-19”, a spus aceasta, adăugând că tinerii circulă mai mult pentru a merge la serviciu, la plajă sau la pub, sau pentru a cumpăra alimente.

 

Redeschidere școlilor ar putea agrava situația

 

Între copiii cu vârste de 5-14 ani, ponderea infectărilor a fost de 4,6%, în creştere de la 0,8%, în perioada 24 februarie - 12 iulie, când testările au crescut, iar experţii în domeniul sănătăţii sunt îngrijoraţi că redeschiderea şcolilor ar purtea duce la o creştere a numărului de cazuri.

Anthony Fauci, cel mai important expert în boli infecţioase din Statele Unite, a cerut tinerilor, luna trecută, să menţină distanţarea socială, să poarte măşti şi să evite locurile aglomerate, avertizând că şi persoanele asimptomatice pot răspândi virusul.

Şi experţii în domeniul sănătăţii din alte ţări au cerut măsuri similare, ei spunând că tinerii infectaţi au simptome puţine.

Agenția rusă TASS, cu referire la presa libaneză, scrie că la baza exploziilor din zona portuară a orașului Beirut, ar fi stat 2750 de tone de nitrat de amoniu confiscat anterior de pe o navă cargo care se afla sub pavilionul R.Moldova. Faptul că principala cauză a deflagrațiilor din Beirut au fost 2750 tone de nitrat de amoniu, care ar fi fost depozitat în zona portuară de mai bine de șase ani, a fost confirmată de către președintele Libanului, dar și de premier.

Sursa citată, cu referire la LBC international,  scrie că în timpul unor lucrări de sudare pentru a sigila găurile prin care intrușii ar putea comite furturi, ar fi avut loc o detonare a încărcăturii depozitate într-un depozit din port cu 2.700 tone de azotat de amoniu. Canalul TV face trimitere la constatările preliminare ale forțelor de securitate.

Corespondetul TASS la Beirut, Dmitri Zelenin, susține că marfa explozibilă ar fi fost confiscată în 2015 de pe o navă cargo care naviga sub pavilionul R.Moldova și avea echipaj ucrainean.

Se presupune că ar fi vorba despre nava RHOSUS sub pavilionul R.Moldova, care după ce s-a confruntat cu anumite probleme tehnice, a fost nevoită să acosteze în portul Beirut, unde i s-a interzis navigarea ulterioară din cauza că ar fi încălcat regulile de exploatare.

Echipajul a fost repatriat, iar nava a rămas în portul Beirut, încărcătura ei fiind plasată în depozitele portuare. Nava transporta 2750 tone de nitrat de amoniu, iar încărcătura urma să ajungă în Mozambic.

 

 

 

 Despre cele 2750 de tone de nitrat de amoniu a scris și preşedintele libanez Michel Aoun pe contul său de twitter.

"Este inacceptabil ca 2750 de tone de nitrat de amoniu să fie depozitate şase ani fără măsuri de securitate", a denunţat Aoun, citat de news.ro

La rândul său, premierul libanez Hassan Diab, a scris pe contul său de twitter că o cauză preliminară a deflgrațiilor ar fi 2750 de tone de nitrat de amoniu care se păstrau în port din anul 2014, scrie kommersant.ru.

Hassan Diab a mai declarat că responsabilii pentru această catastrofă vor trebui să dea socoteală.

"Ceea ce s-a întâmplat nu va trece fără ca responsabilii să dea socoteală. Responsabilii acestei catastrofe vor plăti", a declarat şeful Guvernului.

Totodată, este de menționat că anterior, Directorul Siguranţei generale din Beirut, citat de AFP, a declarat că exploziile violente din Beirut ar putea să fi fost cauzate de "materiale explozibile" confiscate şi stocate în depozit "de ani".

„Se pare că a fost un depozit care avea materiale explozive confiscate de ani de zile şi s-ar părea că ar fi vorba de materiale foarte explozive”, a declarat directorul general al Siguranţei generale, Abbas Ibrahim, care s-a deplasat în zonă.

Potrivit SV News, ar fi explodat 50 de tone de materiale explozibile, confiscate în urmă cu 9 ani.

Este de precizat și faptul că, Ambasada SUA la Beirut, a emis o alertă de securitate  precum că există informații despre faptul că ar fi fost eliberat gaz toxic  în urma exploziei.

Crucea Roşie libaneză a anunţat că spitalele din Beirut sunt excedate, numărul persoanelor rănite care solicită îngrijiri fiind extrem de mare. Bilanţul provizoriu al exploziilor din Liban a crescut la 73 de morţi şi 3700 de răniţi.

Amintim că exploziile de marți din Beirut au avut puterea unui cutremur de magnitudine 4,5, a calculat Observatorul Seismologic din Iordania, potrivit Al Jazeera. Acestea au fost resimțit și în cipru, la o distanță de 200 de km.

 

 

sursa: deschide.md

Vicepreşedintele Parlamentului Mihai Popşoi susţine că muniţiile din satul Cobasna, regiunea transnistreană, trebuie evacuate cât mai repede, pentru că „acest depozit al Federaţiei Ruse reprezintă o ameninţare pentru cetăţenii R. Moldova”. Reacţia parlamentarului a venit în contextul exploziţiei din Beirut, care s-a produs marţi, 4 august, cauzate de materiale explozibile confiscate şi stocate în depozit timp de mai mulţi ani.

„Ne întrebăm ce s-ar întîmplă la Cobasna în cazul unui accident grav la depozitul de armament. Explozia de astăzi din Beirut reprezintă o mică parte din puterea materialului explozibil stocat de atâţia ani la Cobasna. Acest depozit al Federaţiei Ruse reprezintă o ameninţare majoră pentru cetăţenii Republicii Moldova. Iată de ce muniţiile învechite trebuie evacuate sau distruse cu echipament special cât mai repede. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toţi cei care şi-au pierdut azi viaţa în Beirut, unde a explodat o navă sau un depozit cu armament”, a scris Mihai Popşoi pe Facebook.  

Amintim că Federaţia Rusă a propus, în august 2019, iniţierea procesului de lichidare a muniţiilor stocate lângă satul Cobasna, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, fiind gata să ofere echipamentul necesar. Ideea a fost expusă de ministrul apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, în cadrul unei întrevederi cu Igor Dodon.

Preşedintele afirma la acea vreme că realizarea acestei măsuri va contribui la reducerea tensiunii în regiune. El a dat asigurări că propunerea va fi transmisă în scurt timp participanţilor formatului 5+2 de reglementare a diferendului transnistrean.   Deutsche Welle a scris anterior că depozitul de muniţii din Transnistria este o moştenire explozivă a URSS: la Colbasna se află un mare depozit de muniţii, iar Chişinăul îşi face griji în legătură cu acestea.

Depozitul de muniţii se află la o distanţă de 20 de kilometri de graniţa cu Republica Moldova.

Acolo se află muniţiile Armatei a 14-a a URSS, dar şi arme şi muniţii care au fost aduse din RDG şi Cehoslovacia.

Este unul din cele mai mari depozite din estul Europei, fiind păzit de un grup operativ al Federaţiei Ruse care funcţionează în baza armatei a 14-a şi care este dislocat în Transnistria. Deşi în 1999 Federaţia Rusă s-a îngajat să-şi retragă trupele, în Transnistria se află în jur de 1500 de militari ruşi.

Fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuţă a declarat pentru DW, în 2015, că la Colbasna se află aproximativ 20.000 de tone de muniţii de artilerie şi infanterie, precum şi alte echipamente militare. Potrivit lui Marinuţă, dacă depozitul va exploda, puterea acesteia va fi echivalentă cu explozia bombelor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki din 1945.

Generalul a explicat că termenul de valabilitate a muniţiilor a expirat demult, de aceea este nevoie de un control internaţional asupra arsenalului. Totodată, concluzionează DW, situaţia în Transnistria se poate destabiliza oricând şi să repete scenariul din aplicat în Crimeea în 2014.

sursa: adevarul.ro

Bilanţul provizoriu al exploziilor din Liban a crescut la 73 de morţi şi 3.700 de răniţi, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Potrivit purtătorului de cuvânt Reda Moussaoui, bilanţul este provizoriu, iar spitalele sunt deja saturate din cauza numărului mare de răniţi. Preşedintele libanez Michel Aoun a declarat că este inacceptabil ca 2.750 de tone de nitrat de amoniu să fie depozitate şase ani fără măsuri de securitate. Autorităţile au decretat doliu naţional miercuri. Nizar Najarian, secretar general al partidului Kataëb, a murit ca urmare a exploziei din portul din Beirut, a anunţat agenţia naţională ANI.

UPDATE - Este inacceptabil ca 2750 de tone de nitrat de amoniu să fie depozitate şase ani fără măsuri de securitate, a afirmat preşedintele libanez Michel Aoun, citat de contul de Twitter al preşedinţiei libaneze.

"Este inacceptabil ca 2750 de tone de nitrat de amoniu să fie depozitate şase ani fără măsuri de securitate", a denunţat Aoun.

UPDATE - Bilanţul provizoriu al exploziilor din Liban a crescut la 73 de morţi şi 3700 de răniţi, au anunţat oficial ai Ministerului Sănătăţii.

Bilanţul este provizoriu, iar spitalele sunt deja saturate din cauza numărului mare de răniţi.

Exploziile violente din Beirut ar putea să fi fost cauzate de "materiale explozibile" confiscate şi stocate în depozit "de ani", a estimat marţi un înalt responsabil al securităţii.

UPDATE - Premierul libanez: Responsabilii pentru această catastrofă vor trebui să dea socoteală

Responsabilii pentru această catastrofă vor trebui să dea socoteală, a declarat, marţi seară, premierul libanez Hassan Diab.

"Ceea ce s-a întâmplat nu va trece fără ca responsabilii să dea socoteală. Responsabilii acestei catastrofe vor plăti", a declarat şeful Guvernului.

El a cerut "ţărilor prietene" să ajute Libanul. "Lansez un apel urgent ţărilor prietene care iubesc Libanul să fie alături de noi", a mai spus el.

UPDATE - Crucea Roşie libaneză a anunţat că spitalele din Beirut sunt excedate, numărul persoanelor rănite care solicită îngrijiri fiind extrem de mare.

De asemenea, Crucea Roşie a făcut apel la donarea de sânge.

UPDATE - Najarian care se afla în sediul Kataëb, la Saïfi, a fost lovit în cap, potrivit www.lorientlejour.com.

Explozia a provocat cel puţin zece morţi şi sute de răniţi şi a distrus geamurile din numeroase imobile şi magazine pe kilometri.

"Se pare că există un depozit care conţine materiale confiscate de mai mulţi ani şi pare că este vorba de unele foarte explozive", a indicat directorul general al Securităţii generale Abbas Ibrahim, întrebat de televiziuni, aflat în zonă.

"Departamentele în cauză fac anchetă şi ne vor spune care este cauza incidentului", a adăugat el. 

UPDATE - Premierul libanez Hassan Diab a decretat miercuri zi de doliu naţional în Liban, pentru "victimele exploziei din portul de la Beirut".

Preşedintele Michel Aoun a convocat o "reuniune urgentă" a Consiliului Superior al Apărării, conform lefigaro.fr.

UPDATE - Guvernator: Beirut este un oraş devastat. Am pierdut legătura cu pompierii

Guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, a declarat marţi, în timpul unei vizite la locul exploziei din capitala libaneză, că "amploarea pagubelor este enormă", precizând că Beirutul este "un oraş devastat", scrie publicaţia libaneză lorientlejour.com.

Guvernatorul a indicat că autorităţile au pierdut legătura cu unii dintre pompierii care au intrat în port, unde a avut loc explozia, pentru a stinge incendiul, sunt daţi dispăruţi.

Abboud a afirmat că este lovit, adăugând că ceea ce s-a întâmplat este fără precedent. 

Deflagraţia a avut loc în zona portului, unde sunt depozitaţi explozibili, conform agenţiei locale NNA şi unor surse de securitate. 

Foto: Youtube

O altă sursă a indicat faptul că în port erau depozitate şi substanţe chimice. 

Imaginile transmise de localnici pe internet arată o coloană groasă de fum, urmată de o explozie puternică. În videoclipurile filmate de aceştia se poate observa cum au fost trântiţi de suflul exploziei.  

Cel puţin 10 morţi au fost duşi la spitale, conform unor surse medicale şi de securitate, a transmis Reuters. 

Deocamdată nu se cunoaşte ce a declanşat explozia şi ce fel de substanţe se aflau în depozit. 

Pentagonul a spus: "Am aflat de explozie şi suntem îngrijoraţi cu privire la numărul de victime". 

În Cipru, insulă din vestul Libanului, localnicii au auzit două zgomote puternice succesive. Un rezident din Nicosia a spus că a simţit cum se mişcă llocuinţa. 

ŞTIREA INIŢIALĂ: Două explozii puternice au zguduit marţi capitala libaneză Beirut, care au spulberat geamurile mai multor clădiri din oraş, potrivit corespondenţilor AFP aflaţi al faţa locului.

Crucea Roşie libaneză afirmă că sunt sute de răniţi. Ministerul Sănătăţii a confirmat un bilanţ grav uman şi material, fără a indica cifre.

Potrivit CNN, sursa exploziei a fost un incendiu puternic la un depozit de artificii, în apropiere de portul din Beirut, conform agenţiei de stat locale.

Foto: www.kiro7.com

Multe clădiri au fost avariate de explozie, inclusiv sediul fostului premier Saad Hariri şi biroul CNN, pagubele ajungând până la 10 kilometri, au declarat unii martori, iar imaginile făcute publice pe internet arată cum maşinile au fost răsturnate.

Un nor roşu de fum s-a întins deasupra Beirutului, în timp ce pompierii au ajuns la faţa locului.

O femeie care locuieşte la câţiva kilometri depărtare de locul exploziei a declarat că geamurile i-au fost sparte. "Am crezut că este vorba despre un cutremur", a afirmat Rania Masri pentru CNN. "Apartamentul s-a mişcat pe orizontală şi dintr-odată am simţit o explozie şi toate uşile şi ferestrele au fost sparte. 

Cu doar trei luni înainte de alegeri, președintele Igor Dodon lansează o inițiativă de revizuire a Constituției, la părerea majorității analiștilor fără o țintă clară și fără prea mari șanse să fie dusă până la capăt. Urmare a criticilor ce deja s-au formulat în spațiul public de cei care văd exclusiv o miză electorală în inițiativă, juriștii implicați în acțiune se apără și spun că nu înțeleg această reticență, din moment ce constituția moldoveană ar fi creat suficiente probleme până acum ca această reținere să nu existe. Pe ce se bazează totuși în primul rând neîncrederea criticilor?

O primă explicație e, evident, faptul că o reformă constituțională durează, iar Igor Dodon mai are doar trei luni din actualul mandat, pe următorul fiind nevoit mai întâi să-l câștige, ca să se poată spera pe o continuitate sigură a procesului.

Al doilea motiv de neîncredere se bazează pe faptul că nu este clară sarcina reformei.

Iată de ce, majoritatea experților, iar printre ei analistul politic Vladislav Kulminski de la Institutul de Inițiative Strategice (IPIS), la fel și juristul Vladislav Gribincea de la Centrul de Resurse Juridice de la Chișinău, privesc inițiativa exclusiv prin prismă electorală:

„Dl Dodon încearcă să umple spațiul informațional cu inițiative, pentru ca să creeze o agenda în ajunul alegerilor prezidențiale. Doar acest aspect contează să-l înțelegem, pentru că, în rest, această inițiativă e lipsită de orice sens și nu are nici o șansă să fie implementată”, susține Kulminski.

„Se putea aștepta trei-patru-cinci luni, până după alegeri, să vedem care va fi situația și abia atunci, eventul, de inișțiat acest proces. Și doi: este foarte periculos să te pornești undeva fără să știi unde vrei să ajungi. Dacă sunt probleme urgente în constituție, deşi eu nu le văd, ar trebui să cunoaștem care sunt ele. Iar anunțarea inițiativei în a ajun de alegeri lasă senzația ca va fi folosită în campania electorală, ca mesaj electoral”, adaugă Gribincea.

Iată, însă, cum s-a apărat în fața criticilor de aliniere la o inițiativă pretins electorală Stanislav Plavlovschi, vice-președinte în comisia de scriere a noului text constituțional:

„Eu nu exclud că poate într-adevăr dl președinte ar dori să câștige electoral de pe urma acestei idei de reformă constituțională, dare u cunosc foarte bine oamenii care muncesc în această comisie – ei nu sunt niște conformiști, care dorm și visează cum să-I ușureze viața președintelui Igor Dodon. Sunt constituționaliști care se gândesc la îmbunătățirea câmpului constituțional al R. Moldova.”

Când a semnat decretul de constituire a comisiei, președintele Igor Dodon a fost atent la cuvinte, spunând doar că „cazurile de interpretare liberă și extensivă a Constituției” sunt numeroase, iar Curtea Constituțională a fost adesea folosită ca instrument politic.

Într-o primă fază de mandat, când era „deconectat” periodic de o majoritate necontrolată direct din parlament, pretențiile președintelui Dodon la constituție erau bazate mai ales pe dorința sa ca R. Moldova să fie un stat prezidențial, deci cu puteri sporite pentru el - președinte ales prin vot popular. Deja în etapa următoare, când din cauza traseismului a apărut problema instabilității majorității dominate de socialiști din parlament, Igor Dodon a semnalat că-și dorește substituția mandatului reprezentativ pentru deputați cu cel imperativ.

Dar ambele idei sunt mai mult neagreate decât privite cu ochi buni la nivel general, prin urmare nu e sigur că ar sta în picioare pentru actuala reformă pornită de președinte.

Sondajele, pe de altă parte, sunt de natură să alimenteze neliniști în echipa președintelui, ceea ce explică hotărârea unora care văd în inițiativa sa o campanie de căutare a popularității pierdute. Chiar astăzi, președintele a călătorit la Moscova și, deşi Kremlinul a negat că se va întâlni cu Putin, observatorii au încadrat cu fermitate vizita în același arsenal de pregătiri ale lui Igor Dodon de apropiata cursă electorală.

 

 

sursa: europalibera.org

Caz tragic în satul Oxentea din raionul Dubăsari. Un bărbat de 45 de ani s-a înecat ieri în jurului orei 17:00, în timpul scăldatului în râul Nistru. Pentru efectuarea lucrărilor de căutare, la fața locului a intervenit un echipaj de salvatori.

Cadavrul persoanei a fost extras la mal de scafandrierii IGSU în dimineața zilei de 04 august la ora 10:27. Circumstanțele cazului urmează a fi stabilite de organele de drept.

IGSU îndeamnă repetat populația să respecte regulile de comportament pe apă. Cetățenii sunt îndemnați să evite scăldatul pe timp de caniculă și în locuri nedotate cu stații de salvare.

Maturii sunt rugați să-și monitorizeze strict copiii și să nu le permită aflarea în preajma bazinelor acvatice de unii singuri. Totodată, salvatorii atenționează că consumul băuturilor alcoolice în timpul scăldatului poate provoca risc de înec.

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2020 în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 56 de persoane inclusiv 6 minori.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a primit mii de filmulețe în care cetățenii îl îndeamnă să participe la scrutinul prezidențial din toamnă. Primarul de Bălți le-a mulțumit conaționalilor pentru încredere și i-a asigurat că, dacă va merge în alegeri, o va face pentru a învinge.

”Vin cu un mesaj de mulțumire pentru toți cetățenii din Republica Moldova – de la Vulcănești până la Lipcani, dar și celor din diasporă, fie că sunt în țările UE, Federația Rusă sau Statele Unite ale Americii. Doar timp de o săptămână au apărut pe rețelele de socializare mii de video în adresa mea pentru a candida la funcție de președinte. Vă mulțumesc tuturor și, cum am declarat, la 27 august de Ziua Independenței vom lua o decizie. Repet, decizia va fi nu doar de a participa la alegeri, ci de a învinge!”, a spus astăzi Usatîi, în cadrul unei conferințe de presă.

Reamintim că, recent, tot la o conferință de presă, liderul Partidului Nostru a rugat toți cetățenii Republicii Moldova să se expună în mediul online cu privire la participarea sa la alegerile prezidențiale. Renato Usatîi a îndemnat oamenii să realizeze câte un video pe care să-l posteze pe rețelele de socializare. El a subliniat că a recurs la acest gest pentru că, în comparație cu alți ani, când putea ruga cetățenii să se adune în piața din Bălți, Chișinău sau alte orașe, acum, din cauza epidemiei, nu poate face acest lucru.

 

PRO MOLDOVA cere adoptarea stării excepționale în agricultură și implementarea imediată a măsurilor care se impun pentru salvarea acestui important segment al economiei și pentru asigurarea securității alimentare a țării.

„Am venit cu un plan de acțiuni pe care, credem că, Guvernul poate să-l pună în aplicare în termen de 15 zile, precum și cu propuneri mai elaborate pentru a evita asemenea situații grave în viitor”, a declarat președintele PRO MOLDOVA Andrian Candu.

Potrivit lui, sunt necesare compensații de cel puțin 6 mii de lei per ha pentru a supraviețui acest an extrem.

Guvernul trebuie să reevalueze cheltuielile bugetare și să direcționeze bani pentru un Fond anti-criză.

„Insistăm asupra necesității unui Fond anti-criză de 2 miliarde lei pentru susținerea agricultorilor. De asemenea, PRO MOLDOVA cere Guvernului începerea imediată a consultărilor pentru reeșalonarea și/sau amânarea datoriilor față de instituțiile de creditare pentru agricultori, precum și identificarea, fără întârziere a unei formule de amânare a plății impozitelor pentru anul acesta”, a declarat Vlad Cebotari, deputat PRO MOLDOVA.

O soluție, salutată de toți agricultorii cu care PRO MOLDOVA s-a întâlnit în ultimele săptămâni, este ca Guvernul să cumpere anul acesta roada din anul viitor pentru a le permite oamenilor să continue prelucrarea pământului și ieșirea din datorii și foame.

Pe termen lung, în 60 de zile, urmează să fie elaborat un nou Regulament pentru subvenții, actualul probându-și ineficiența ani de-a rândul. De asemenea, trebuie reglementată prin lege asigurarea obligatorie de stat pentru agricultori. PRO MOLDOVA propune instituirea unui impozit unic în agricultură.

Toate aceste propuneri, incluse într-o hotărâre de Parlament, înregistrată de PRO MOLDOVA, sunt consultate cu agricultorii și exprimă voința oamenilor care lucrează mult, greu și cu profit mic, dar sunt angajatori pentru mii de oameni din țara noastră.

La fel, PRO MOLDOVA a anunțat că va discuta cu alte forțe de opoziție privind necesitatea convocării unei ședințe extraordinare a Parlamentului pentru examinarea situației din agricultură și adoptarea măsurilor care se impun.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reacţionat cu reticență marţi la anunţul făcut de cercetători ruşi, potrivit căruia un vaccin anti-COVID-19 este aproape gata pentru a fi aplicat populaţiei largi.

“Există în prezent sute de vaccinuri (împotriva COVID-19) în proces de testare şi trebuie să îndeplinească toate normele şi reglementările prevăzute pentru a fi aplicate în siguranţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, la o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Oficialul OMS a transmis că în unele ocazii “sunt raportate descoperiri care ulterior întârzie, pentru a parcurge toate fazele necesare” şi a putea fi aplicate pe scară amplă.

Ministrul rus al sănătăţii, Mihail Muraşko, a anunţat la 1 august că Centrul naţional de studii epidemiologice şi microbiologice Gamalei a încheiat testele pentru vaccinul său împotriva noului coronavirus ce cauzează boala COVID-19, astfel încât a început etapa de înregistrare a produsului.

Potrivit titularului Sănătăţii, medicii şi personalul sanitar vor fi primii care vor primi vaccinul şi este prevăzut ca din 10 august să fie trimis în diferite regiuni ale Rusiei, unde va fi realizată o campanie mai amplă de vaccinare începând din toamnă.

Dezvoltarea vaccinurilor necesită cel puţin trei faze de mai multe luni ca durată (în care este inoculat unor grupuri şi comunităţi tot mai ample în căutarea unor eventuale efecte secundare), un proces care poate dura câţiva ani.

OMS a anunţat că va trece cel puţin un an şi jumătate până va obţine un vaccin împotriva COVID-19, deşi progresele rapide înregistrate de ţări ca Rusia, SUA, China sau Marea Britanie au alimentat speranţa unei reduceri a acestei perioade, în contextul unei pandemii care este departe de a fi depăşită.

 

© 2019 NewsIN