August 11, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte
NewsIN

NewsIN

Grădiniţele din Capitală nu se vor deschide înainte de 30 iunie, aşa cum a decis şi Comisia Extraordinară de Sănătate Publică. Declaraţia a fost făcută de viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici, în cadrul şedinţei operative a Primăriei Chişinău. Funcţionarul a mai adăugat că, în prezent, autorităţile elaborează un regulament pentru instituţiile de educaţie timpurie, după ce acestea îşi vor relua activitatea.

"Circa 66 la sută din părinţi au solicitat ca micuţii să vină în grădiniţe pe perioada de vară. Acest lucru va fi deja luat în calcul atunci când vor fi şi repartizaţi copilaşii în grupe, astfel încât să minimalizăm riscurile de îmbolnăvire", a declarat viceprimarul Capitalei.

Totodată, până în data de 30 iunie urmează să fie făcute lucrările de reparaţie în grădiniţele din Capitală. În acest an, municipalitatea a alocat peste 22 de milioane de lei pentru renovarea a 94 de instituţii preşcolare. Alte 16 milioane de lei au mai fost alocaţi pentru redeschiderea a 16 grupe noi.

De obicei, aceste lucrări erau planificate pentru luna august, însă, în acest an, în condiţiile pandemiei de COVID-19, reparaţiile vor fi făcute cât timp instituţiile şi-au sistat activitatea. Şcolile şi grădiniţele din ţara şi-au închis uşile la începutul lunii martie.

Fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, susține că autoritățile nu au niciun plan la ieșirea din epidemie și slăbirea măsurilor de protecție și prevenire a coronavirusului.

Într-o postare pe o rețea de socializare, ex-ministra Sănătății, susține că autotitățile ar trebui să aibă un plan compus din minim 5 etape.

"Câteva luni în urmă am intrat în pandemie fără un Plan bun de acțiuni în controlul și prevenirea infecției cu coronavirus. Am văzut apoi toți că lipsa unui plan a dus la o rătăcire haotică printre probleme care ne-a costat. Nu am testat, nu am izolat suficient, am zis una, făcut alta și am tot numărat.

În Moldova au lipsit strategiile, în schimb ne-am delectat zilnic doar cu statistici, și nu acțiuni bine determinate. Și am plătit pentru aceasta. Atât cu sănătatea, ba chiar viața oamenilor, cât și cu o economie pusă la pământ. Care e lecția Învățată? Niciuna!
La ieșirea din epidemie și slăbirea măsurilor iar nu avem niciun Plan. Care ar fi bine să conțină minim 5 etape, cu recomandări clare pentru fiecare domeniu de activitate economică.

Deoarece slăbirea măsurilor și reîntoarcerea la activități nu ar însemna doar renunțarea la restricții, care apropo, trebuie să fie neuniformă, dar și recomandări clare. Numai așa poate fi reanimată încet, dar reușit economia, cât și prevenit un nou salt de Infecții.

Ascult ce spune Împăratul și toată speranța mi-e la specialiștii epidemiologi, care după o analiză profundă a curbei de aplatizare (tare plăpândă încă) ar veni totuși cu un plan și o poziție fermă la subiect. Sunt multe exemple cum au procedat alții - Cehia, Slovacia, Germania, Albania. Da, Albania, cu care nu o să mai concurăm niciodată pentru ultimul loc în Europa. Ei sunt duși tare departe înaintea noastră în multe, inclusiv și în gestionarea COVID-lui. Poate vă povestesc într-o zi. Iar acum, să le cerem totuși autorităților un Plan", a scris Ala Nemerenco.

Potrivit datelor oficiale, până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 250 decese din cauza COVID-19, iar alte 3.713 persoane au fost vindecate.

Amintim că de pe 16 mai și până pe 30 iunie, în R. Moldova este declarată stare de urgență de sănătate publică.

Filmulețul cu „kuliokul” nu lasă în pace nici societatea, nici jurnaliștii.

Invitat în studioul Agora, jurnalista l-a întrebat pe șeful statului dacă a rostit pe parcursul întrevederii cu Vlad Plahotniuc acele cuvinte care se fac auzite în secvența acelui filmuleț, transmite Știri.md.

„În cea ce ține de filmuleț, apropo, nu este primul, eu conștient am mers la aceste discuții, înțelegând că suntem filmați, având ca scop debarcarea sistemului ologarhic, eu mi-am asumat acest risc, insclusiv riscul de a fi criticat. Interpretări au fost foarte multe, am făcut acest joc cu un scop foarte bine pus de mine care a fost atins.

Sunt ferm convins că aceste filmări sunt trucate și scoase din context. Aceste filmulețe nu vor putea fi folosite pentru a trage președintele la răspundere, de ce? Asta e opinia mea, m-am consultat și cu juriștii. Eu eram conștient că trebuie să venim cu anumite declarații. Cetățenii ne vor judeca în cadrul alegerilor.

Consider că a fost o acțiune riscantă, dar scopul scuză mijloacele”, a declarat șeful statului.

În cele din umră, jurnalista a ținut să-l întrebe dacă totuși șeful statului a rostit cuvântul „kuliok” care a fost auzit în înregistrarea video.

„Eu m-am adresat și la PG, lasă să facă analizăși să ia decizie”, a declarat acesta.

Iar în ceea ce ține de „Cornel” și „salariile”, Igor Dodon a spus că cuvintele au fost scoase din context.

Amintim că Deputatul PPDA Iurie Reniță a susținut o conferință de presă de la tribuna Parlamentului, în cadrul căreia a prezentat un video în care apare președintele Igor Dodon, fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, și mâna dreapta a celui din urmă, Serghei Iaralov.

 

 

 

sursa: stiri.md

 

 

 

 

O navă de război a SUA a testat cu succes o nouă armă cu laser de înaltă energie care poate distruge o aeronavă în timpul zborului, a anunțat Flota din Pacific a US Navy.

Imaginile și clipurile video furnizate de Marina SUA arată nava USS Portland executând ”prima implementare la nivel de sistem a unui laser de înaltă energie cu mediu solid” pentru dezafectarea unei drone, potrivit unui comunicat de presă emis săptămâna trecută, scrie CNN.

Imaginile prezintă raza laser emisă de pe nava militară, iar scurte înregistrări video arată ceea ce pare a fi drona arzând.

Marina nu a dezvăluit locul unde a avut loc testul, precizând doar că a fost desfășurat în Pacific, pe 16 mai.

 Laser cu o putere de 150 kilowați

Puterea armei nu a fost nici ea precizată, dar un raport din 2018 a Institutului Internațional pentru Studii Strategice estima că arma laser are 150 de kilowați.

Marina americană spune că laserele denumite arme de direcționare a energiei (DEW) sunt eficiente împotriva dronelor și a micilor ambarcațiuni.

Rusia a anunţat luni că a înregistrat 8.946 de contaminări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, iar bilanţul epidemiei covid-19 a crescut la 353.427, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Centrul naţional rus de criză însărciat cu gestionarea epidemiei covid-19 a anunţat de asemenea alte 92 de morţi, iar bilanţul deceselor de la începutul epidemiei în ţară a crescut la 3.633.

Pe străzile din capitală vor fi eliminate toate barierele care blochează accesul șoferilor. Mai mult, cei care vor bloca intenționat drumul se vor alege cu o amendă. Despre acest lucru a anunțat Ion Ceban în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău.

„Am solicitat ca la fiecare adresă din Chișinău indiferent de cine locuiește în preajmă, să fie eliminate barele care blochează accesul șoferilor”, a spus Ceban.

„La strada Sergiu Rădăuțanu, unde locatarii din preajmă, în repetate rânduri, intenţionat au blocat porţiunea de drum să fie examinată situația și amendați cei care se fac vinovați”, a mai adăugat acesta.

Amintim că săptămâna trecută, Primăria Chișinău a anunțat că o porțiune din strada Sergiu Rădăuțanu a fost reparată și au fost înlăturate barierele instalate de către locuitorii din prejmă.

 

 

 

sursa: newsmaker.md

Oficiali din domeniul sănătăţii din nord-vestul Germaniei continuă să investigheze un focar de coronavirus izbucnit la un restaurant din Saxonia Inferioară, în contextul în care numărul de persoane testate pozitiv continuă să crească, relatează luni DPA.

Şapte persoane au fost testate iniţial pozitiv pentru noul coronavirus după ce au mers la începutul acestei luni la restaurantul “Alte Scheune” din Moormerland, un oraş din districtul Leer, în landul Saxonia Inferioară.

Numărul acestora a crescut la 14 până duminică, în timp ce alte patru cazuri de persoane care au contractat virusul au fost de atunci raportate.

În total, 118 persoane au fost plasate în carantină.

Autorităţile din districtul Leer au declarat că este posibil ca aceste patru cazuri să fi survenit ca urmare a unor vizite la restaurant.

Printre cei infectaţi se numără şi proprietarul restaurantului. El a declarat că este posibil ca persoanele să fi contractat boala în momentul în care restaurantul şi-a sărbătorit redeschiderea pe 15 mai.

În seara respectivă, proprietarul a invitat în jur de 40 de persoane - inclusiv reprezentanţi ai companiilor care l-au sprijinit pe perioada crizei.

Focarul de coronavirus este primul izbucnit într-un restaurant după ce autorităţile au permis redeschiderea în etape a localurilor în cele 16 landuri germane, începând cu 9 mai.

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, consideră că singura cale de ieşire din această situaţie este demisia Preşedintelui Igor Dodon.

Potrivit agenţiei Infotag, ea a menţionat pe reţelele de socializare că "o mare parte din clasa politică a Republicii Moldova miroase rău", iar partidul ei "nu are nicio legătură cu această mizerie politică", transmite stiri.md.

"În această situaţie, este foarte dificil să găseşti o soluţie care să fie bună pentru ţară. PAS are 15 mandate de deputat, blocul ACUM are 26. Acest lucru nu este suficient pentru a face ordine, aşa cum am promis. Iar singura decizie demnă este demisia de bunăvoie a Preşedintelui, în condiţiile în care el se plânge şi speră că cineva trebuie să-l apere de Plahotniuc", consideră politicianul de opoziţie.

Potrivit ei, "demisionând, Dodon va deschide posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate, precum şi a alegerilor prezidenţiale".

"Parlamentul actual pur şi simplu nu poate să promoveze decizii bune pentru ţară. De aceea, singura decizie constituţională este demisia Preşedintelui, astfel încât Dodon să nu se plângă cum poate scăpa de Plahotniuc. Dodon a readus această problemă şi el trebuie să plece cu toţi", a spus Sandu.

Zeama de murături are numeroase proprietăți care ajută să previi, dar și să tratezi anumite afecțiuni.

Zeama de murături are un conținut bogat de substanțe nutritive care revitalizează tot organismul. Aceasta se obține în urma procesului de fermentație naturală (preparate doar din apă și sare, nu și cele care au în compoziția lor oțet), fiind îmbogățită cu acizi lactici, probiotice, vitaminele A, B1, B2, B6, B9 (acid folic) și C.

Este practic un supliment

De ce să cheltuiți bani pe suplimente de vitamine atunci când zeama de murături conține nutrienți? Vitaminele cheie, inclusiv vitamina C și vitamina E, ajută la stimularea sistemului imunitar și la eliminarea radicalilor liberi din corp. De asemenea, acidul lactic din compoziția ei ajută la asimilarea proteinelor și a fierului, protejând astfel organismul de virusuri și bacterii.

Vindecă mahmureala

Zeama de murături este una dintre cele mai rapide cure antimahmureală. Proprietățile de hidratare ale sucului de murături și refacerea electroliților vor ajuta la ameliorarea senzației de greață.

Stimulează sistemul digestiv

Zeama de murături reprezintă o sursă excelentă de probiotice care au rolul de a proteja flora intestinală. De asemenea, zeama de murături îmbunătățește tranzitul intestinal, previne balonarea și senzatia de preaplin după masă.

 

Este indicată în afecțiunile respiratorii

Răgușeala și durerile de gât pot fi combătute cu o cană de zeamă de murături diluată cu apă caldă, de 2-3 ori pe zi, până la ameliorarea simptomelor. Cercetătorii suedezi au descoperit că bacteriile care se găsesc în zeama de murături ajută la prevenirea bolilor de plămâni. Probioticele din această zeamă sunt la fel de eficiente ca antisepticele, ducând la distrugerea bacteriilor periculoase care provoacă pneumonia. De asemenea, persoanelor cu astm bronșic li se recomandă zilnic zeama din varză murată.

Calmează durerile menstruale

Crampele abdominale din timpul perioadei dificile a lunii sunt ameliorate de consumul de zeamă de murături.

Este indicată în constipație

3-4 pahare cu acest leac stimulează digestia și ajută la dezintoxicarea traiectului digestiv. Zeama de murături are și efect detoxifiant datorităță conținutului bogat de substanțe nutritive, revitalizând organismul, tonifiindu-l și luptând împotriva anemiei.

Te poate ajuta să slăbești

 

Zeama de murături stimulează arderea grăsimilor.

Cea mai ''murdară'' centrală electrică pe bază de cărbune brun din Australia, considerată responsabilă pentru 3 procente din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel naţional, a fost demolată luni, informează agenţia DPA potrivit Agerpres.

Cele opt coşuri impozante ale centralei electrice Hazelwood Power Station, care se înălţau până la 137 de metri din Latrobe Valley, situată la circa 160 de kilometri est de Melbourne, s-au prăbuşit luni în jurul prânzului.

Demolarea a fost transmisă în direct de compania proprietară franceză de utilităţi Engie, în timp ce sute de persoane s-au adunat să urmărească evenimentul respectând distanţa de siguranţă în contextul restricţiilor impuse pe durata pandemiei de COVID-19.

Centrala şi mina de cărbune, deschise în 1964, aveau circa 750 de angajaţi şi generau 1.600 megawaţi de electricitate. 

Engie a oprit generatoarele în martie 2017 motivând că Hazelwood nu mai era viabilă din punct de vedere economic, iar compania a încercat să înlocuiască toate activităţile care implicau utilizarea cărbunelui cu proiecte cu emisii scăzute de carbon şi energie regenerabilă.

Centrala electrică a generat 5,4% din electricitatea folosită în Australia şi 25 de procente din necesarul din statul Victoria, conform cifrelor guvernamentale şi a grupurilor pentru protecţia mediului.

În 2014, un incendiu de vegetaţie s-a extins în zona minei de cărbune şi a ars timp de 45 de zile, aminteşte DPA. Compania a fost amendată cu 1,56 milioane de dolari australieni (1 milion de dolari americani) săptămâna trecută pentru că a pus în pericol angajaţii şi locuitorii din zonă întrucât nu a luat măsuri pentru prevenirea incendiului.

Dezafectarea constituie o ''etapă majoră'' pentru comunitate, a declarat directorul de afaceri corporatiste al Engie, Ryan Auger, citat de agenţia de ştiri AAP.

Australia depinde de cărbune pentru două treimi din cererea sa de energie electrică şi are unul dintre cele mai ridicate niveluri de emisii de dioxid de carbon pe cap de locuitor din lume. Centralele sale electrice pe bază de cărbune reprezintă cea mai importantă sursă de gaze cu efect de seră la nivel naţional.

© 2019 NewsIN