Iulie 07, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte
NewsIN

NewsIN

Moscova a dezminţit informaţiile apărute recent în presa ucraineană legate de intenţia Rusiei de a invada sudul Ucrainei pentru a obţine accesul la Nipru şi a putea alimenta astfel peninsula Crimeea cu această sursă de apă, informează agenţia de stat rusă TASS, preluată de Agerpres.

„Este o prostie absolută şi o escaladare artificială a isteriei antiruseşti în Ucraina, care în niciun caz nu ajută la rezolvarea situaţiei din sud-estul Ucrainei” (Donbas), a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Anterior, comandantul marinei militare ucrainene, contraamiralul Aleksei Neijpapa, a declarat că Ucraina îşi consolidează flota militară şi se pregăteşte pentru o eventuală confruntare maritimă pe scară largă cu Rusia, notează TASS, citând ziarul ucrainean Dumskaia.net.

Neijpapa a numit începutul reabilitării Canalului Crimeea-Nord dinspre Federaţia Rusă drept un posibil semnal de alarmă că situaţia s-ar putea deteriora.

„De îndată ce vom fi siguri că s-au început lucrările de reconstrucţie a canalului în Crimeea, când vor începe să se scurgă aici resurse financiare trimise de Imperiul rus (da, eu numesc aşa Rusia), acesta va fi un semnal clar că Moscova se pregăteşte de o confruntare pe scară largă. Şi atunci va trebui să răspundem provocării”, a declarat Neijpapa.

Într-un interviu recent, Ben Hodges, general american în rezervă şi fost şef al armatei SUA în Europa, nu a exclus ca, în septembrie, sub pretextul unei „crize umanitare”, Kremlinul să întreprindă o invazie militară în regiunea Herson din cauza secetei şi a penuriei grave de apă în Crimeea, conform mass-media ucrainene.

Comentând această declaraţie, vicepremierul ucrainean pe probleme de reintegrare a teritoriilor temporar ocupate, Oleksi Reznikov, a subliniat că armata ucraineană este pregătită să dea o ripostă în cazul în care va exista o încălcare a liniei de contact, care trece prin regiunea Herson.

La un an de la jaful produs la sucursala de la Buiucani a băncii comerciale „Moldova Agroindbank” (MAIB), grupul păgubiților care susțin că ar trebui să primească mai mult de 500.000 de lei încă se arată nemulțumiți de acțiunile instituției, iar Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) menționează că investigațiile sunt în derulare.

Reprezentantul grupului de persoane păgubite, Veaceslav Șevciuc, a declarat pentru ZdG că a solicitat vineri o întâlnire cu conducerea băncii, „să discutăm civilizat”, dar când câțiva oameni au mers astăzi, 6 iulie, la ora 11:00, paza nu le-a permis să intre.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur, în cadrul urmăririi penale, sunt luate în calcul mai multe versiuni infracționale, inclusiv „versiuni recent conturate, ca rezultat al măsurilor speciale de investigații”.

„Acestea au fost și sunt efectuate, pe larg, inclusiv în privința persoanelor care puteau cunoaște circumstanțe specifice. Prin urmare, la această etapă continuă eforturile de investigație, în vederea acumulării probelor suficiente, inclusiv pentru a identifica făptuitorii și alte persoane care se fac vinovate de încălcarea dreptului la proprietate a peste – 75 de clienți ai acestei instituții bancare, – ceea ce a dus la cauzarea unui prejudiciu total de peste 66,6 milioane de lei.

Acțiunile de urmărire penală continuă în strânsă colaborare cu Direcția generală urmărire penală a Inspectoratului General al Poliției (IGP), cu sprijinul Inspectoratului Național de Investigații al IGP – instituții subordonate Ministerului Afacerilor Interne”, a subliniat Gaitur pentru ZdG.

Reprezentanții MAIB nu au răspuns deocamdată la solicitarea ZdG.

Potrivit lui Șevciuc, 19 persoane trebuiau să primească peste 500 de mii de lei, valoarea totală a prejudiciului fiind estimată la un milion de euro.

El a adăugat că păgubiții vor reamplasa corturi în preajma sediului central al băncii.

La 6 iulie 2019, au fost furate bunuri din peste 80 de casete dintr-o sucursală MAIB din sectorul Buiucani. Banca a oferit despăgubiri de până la 500 de mii de lei pentru fiecare persoană păgubită. În același timp, 19 persoane au declarat că aveau mai mulți bani și cer ca MAIB să le restituie întreaga valoare, acuzând reprezentanții băncii că ar fi organizat jaful „din interior”. MAIB a respins anterior acuzațiile.

 

 

sursa: zdg.md

Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, nu vede deocamdată perspective pentru reluarea procesului de negocieri cu Moldova.

Potrivit Infotag, despre aceasta el a declarat luni, în cadrul unei întrevederi la Tiraspol cu Ambasadorul SUA în RM, Dereck Hogan.

"Transnistria este îngrijorată faţă de încetinirea serioasă a dinamicii procesului de negocieri dintre Tiraspol şi Chişinău. Procesul de negocieri este practic stagnat, iar perspectivele reluării dialogului normal nu sunt încă clare", a menţionat Krasnoselski.

El a subliniat că problemele umanitare, sociale se acumulează şi multe dintre ele nu sunt rezolvate cu anii.

"Aceste probleme, care nu au legătură cu pandemia, trebuie rezolvate în regim de lucru. Funcţionarii nu trebuie să-şi justifice inacţiunile prin pandemie. Trebuie să găsim oportunităţi pentru a relua comunicarea normală", a spus el.

Potrivit comunicatului liderului de la Tiraspol, la întrevedere interlocutorii au făcut un schimb de opinii pe problemele actuale de pe agenda de negocieri.

"Dereck Hogan şi-a exprimat speranţa că relaţiile moldo-transnistrene vor fi reglementate cât mai curând referitor la toate aspectele disponibile şi a dat asigurări că SUA, în calitate de observator al procesului de negocieri, va oferi părţilor contribuţie în soluţionarea problemelor acumulate", se arată în comunicat.

Premierul Ion Chicu a anunțat că va merge și joi în plenul parlamentului, ca să prezinte proiectele de legi pentru care și-a asumat răspunderea. Anunțul vine după ce ședința legislativului din 6 iulie a eșuat. Este a treia oară când deputații din opoziție boicotează ședințele parlamentului, iar acestea nu se pot desfășura din lipsă de cvorum.

„Culmea ridicolului și iresponsabilității în parlamentul Republicii Moldova. Deja 3 ședințe la rând sunt boicotate de unii deputați trimiși de oameni în parlament să muncească, nu să fugă de prim-ministru. Firește, deoarece promovez proiecte absolut necesare pentru oameni, voi merge în parlament și joi și vineri și de oricâte ori va fi necesar. Ia să vedem, cât vor fugi de mine…”, a scris premierul Ion Chicu în seara de 6 iulie, pe pagina sa de Facebook.

Șeful executivului a notat că rectificarea bugetului propusă de guvern presupune și 175 mln lei pentru acoperirea cheltuielilor de personal în educație.

„Dacă din cauza voastră, stimați deputați, în august sau septembrie profesorii nu primesc salarii, asumați-vă. Dacă se ajunge la așa situație, vă promit că rămâneți și voi fără finanțare. Așa, ca să „fiți alături de oameni”. Vă aștept joi la locul de mncă, stimați deputați. Nu fugiți”, a conchis Chicu.

Un miliardar rus s-a oferit să cumpere două statui controversate pe care protestatarii americani doresc să le dărâme din cauza legăturilor lor cu rasismul și colonialismul, reatează CNN.

Omul de afaceri Andrei Filatov, proprietarul Fundației Art Russe, care colectează și păstrează opere de artă din epoca sovietică, a declarat că este dispus să achiziționeze statui ale lui Theodore Roosevelt și ale colonistului Alexander Baranov, aflate la New York și în Alaska, deoarece aceștia și-au lăsat o „amprentă pozitivă” asupra Rusiei.

Cele două statui se numără printre sute de monumente din SUA care au devenit controversate și a căror mutare a fost cerută după ce protestele Black Lives Matter au stârnit discuții la nivel național despre memorializarea diferitelor figuri istorice. Fundația lui Filatov speră să aducă statuile la Sankt Petersburg pentru a păstra „moștenirea culturală și istorică”.

Avem un profund respect și apreciere pentru persoanele care au contribuit la dezvoltarea Rusiei și au fost asociate cu istoria țării noastre, a spus un purtător de cuvânt al Fundației Art Russe.

Atât cel de-al 26-lea președinte al Statelor Unite, Theodore Roosevelt, cât și guvernatorul așezărilor ruse din America de Nord, Alexander Baranov, au fost oameni de stat care și-au lăsat amprenta pozitivă în istoria Rusiei. Prin urmare, vedem nevoia de a le păstra amintirea pentru generațiile viitoare, a adăugat el.

Statuia lui Roosevelt din fața Muzeului American de Istorie Naturală din New York a fost vandalizată, iar protestatarii cer înlăturarea ei deoarece un nativ american și un afro-american stau la picioarele președintelui american.

Primarului din New York, Bill de Blasio, a confirmat în iunie că statuia va fi dărâmată, deoarece cele două figuri au fost înfățișate ca fiind „subjugate și inferioare rasial”.

Filatov, născut în Ucraina, făcut averea în industria transporturilor și a porturilor, potrivit Forbes, care anul trecut a estimat averea sa netă la 1,1 miliarde de dolari. El a fondat firma de investiții Tuloma în 2013 și este proprietarul operatorului feroviar privat Globaltrans.

În vârstă de 48 de ani, Filatov este un cunoscut jucător de șah și președintele Federației de șah din Rusia.

În 2012, Filatov a fondat Fundația Art Russe pentru a colecta obiecte de artă, în primul rând din epoca sovietică, pe care le împrumută muzeelor și galeriilor.

Cu mai puţin de o săptămână înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Polonia, actualul preşedinte Andrzej Duda a prezentat un proiect de modificare a constituţiei ce ar interzice cuplurilor gay să adopte copii, relatează luni dpa.

Luni, preşedintele a semnat propunerea sa legislativă, care va fi acum trimisă parlamentului, scrie dpa conform Agerpres. 

Dispoziţia ar trebui să asigure o mai bună siguranţă a copiilor şi bunăstare, a spus Duda.

Pentru a intra în vigoare, propunerea ar trebui să obţină o majoritate de două treimi în camera inferioară a legislativului şi o majoritate absolută în Senat. Aceste condiţii sunt dificil de îndeplinit în peisajul politic actual.

Duda aspiră la un al doilea mandat prezidenţial de cinci ani, pe fondul unei campanii axate pe cheltuieli pentru sistemul de protecţie socială şi chestiuni legate de conservatorism în stilul de viaţă.

El s-a portretizat ca un apărător al valorilor familiei şi a vorbit deschis împotriva dreptului comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender) de a se căsători sau forma între ei uniuni civile.

Contracandidatul liberal al lui Duda în al doilea tur, primarul Varşoviei Rafal Trzaskowski, s-a declarat de asemenea împotriva adopţiei de către cuplurile gay, deşi în trecut şi-a exprimat sprijinul pentru căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Duminică, Duda şi Trzaskowski se vor confrunta în al doilea tur de scrutin. Sondajele de opinie arată că cei doi politicieni sunt umăr la umăr, cu un mic avantaj pentru actualul preşedinte potrivit mediei sondajelor recente.

Deputații Sergiu Sârbu și Grigorie Novac s-au numit cu denumiri de microorganisme în platoul emisiunii „Ora expertizei”.

Invitat la emisiune pentru a discuta ultimele evenimente politice din RM, deputatul socialist Grigorei Novac l-a numit pe Sergiu Sârbu „Covid politic”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV.

„Puteți să asigurați ca acest Covid să stea mai într-o parte?”, i s-a adresat Novac moderatorului, Dumitru Mișin atunci când Sergiu Sârbu îi vorbea mai răspicat.

 „Mă dau la o parte de acest Covid politic”, a spus Novac. În replică deputatul grupului Pro Moldova Sergiu Sârbu i-a spus că:

„Să știți că Covid-ul nu este o înjurătură. Dacă eu sunt Covid, dumneavoastră și toată echipa sunteți Candida Auris. Știți ce e asta Candida Auris? Dacă Covid-ul se tratează, voi sunteți Candida Auris, care e rezistentă la toate antibioticele și care omoară tot ce este în jur. Noi trebie să vă nimicim și să scăpăm de voi”, a menționat acesta.

„E important e că eu nu-s „șestriorca” lui Plahotniuc”, a adăugat Novac.

 

 

Un nepot al preşedintelui Vladimir Putin a fost ales la conducerea unui partid politic din Rusia, cu care speră să obţină locuri în parlament după următoarele alegeri. El provine, ca și unchiul său, din fostul KGB.

Roman Putin, fiul lui Igor, un văr al preşedintelui, a devenit lider al formaţiunii Poporul Împotriva Corupţiei (NPK), în urma unui congres desfăşurat duminică. El era membru de partid de numai o lună.

Ca şi unchiul său, ajuns între timp la Kremlin, Roman Putin, în vârstă de 42 de ani, este fost angajat al serviciului de spionaj cunoscut în trecut sub acronimul KGB, iar în prezent ca FSB.

Fondat în 2014, NPK are 4.000 de membri activi şi susţine că intenţionează să combată corupţia, însă nu are o agendă contrară politicii Kremlinului.

Sub conducerea lui Putin, partidul va participa în septembrie la alegerile regionale.

Noul şef a declarat că anul viitor va încerca să obţină şi mandate în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova.

Voia să înființeze Poporul Afacerilor

În martie, cotidianul Kommersant afirma că Roman Putin este pe cale să înfiinţeze o nouă mişcare politică, Poporul Afacerilor, un proiect conservator de extremă dreaptă destinat susţinerii antreprenorilor şi a companiilor mici.

Atunci, politicianul susţinea că nu şi-a discutat planurile politice cu preşedintele Vladimir Putin, însă nu se aşteaptă la probleme.

Potrivit The Moscow Times, Roman Putin este om de afaceri, director al firmei Putin Consulting și președinte al Fundației Academice Ruse.

Armata Iranului susţine că a construit aşa-zise “oraşe de rachete” în situri subterane din zona Golfului, în comentarii apărute duminică în presa iraniană, relatează dpa şi Reuters.

„Iranul a înfiinţat oraşe de rachete onshore şi offshore de-a lungul coastelor Golfului (Persic) şi ale Golfului Oman”, a afirmat comandantul forţelor navale din cadrul Corpului Gardienilor revoluţiei islamice (IRGC), amiralul Alireza Tangsiri, citat de media iraniene, transmite Agerpres.

Înaltul responsabil militar iranian a asigurat că Gardienii revoluţiei sunt dispuşi să-şi demonstreze forţa dacă este necesar şi a ameninţat cu declanşarea unui “coşmar” asupra rivalilor în cazul unei agresiuni militare, a consemnat agenţia de presă Tasnim.

Aceste instalaţii “se pot dovedi un coşmar pentru inamicii ţării”, a subliniat Alireza Tangsiri.

“Realizările” în plan militar ale Iranului, în special legate de IRGC, constituie de regulă un motiv de fală pentru liderii militari iranieni, dar majoritatea acestor evoluţii rămân secrete şi nu pot fi verificate în mod independent, notează dpa.

Reprezentanții partidului Pro Moldova au anunțat că inițiază o campanie națională de colectare a semnăturilor pentru demiterea președintelui Igor Dodon. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing din 6 iulie. Membrii formațiunii au venit îmbrăcați în tricouri roșii cu inscripția „Pleacă”.

„Igor Dodon se joacă de-a țarul. Într-un singur an în care a căpătat atâta putere în stat, a demonstrat că este un trădător, laș și mincinos. Anume Dodon este personal responsabil de sărăcia, abuzurile și corupția din țară. Acest om nu a înțeles că puterea implică responsabilitate”, a declarat liderul Pro Moldova, Andrian Candu.

Reprezentanții Pro Moldova au lansat acuzații grave în adresa lui Igor Dodon.

„Să eliberăm țara de acest dictator umflat de orgoliu și aroganță. Dodon este vinovat pentru sechestrarea cetățenilor care nu sunt de acord cu politica lui, este vinovat pentru minciună și corupție în fața întregii țări: pungi de bani, acorduri și proiecte care promovează interese financiare obscure”, a declarat Candu.

Andrian Candu l-a acuzat pe Igor Dodon de gestionarea proastă a crizei provocate de pandemia de COVID-19, precum și de faptul că ar promova interesele altei țări, de izolare pe plan internațional și de abatere de la parcursul european al țării.

 

„Facem apel la toți cei care nu acceptă teroarea și cumătrismul, corupția și trădarea, să semneze petiția pentru concedierea pretinsului președinte. Facem apel la cei care au votat cu Dodon în 2016: semnați pentru a vă retrage votul pentru această caricatură care ne discreditează țara”, a mai spus deputatul.

Semnăturile sunt colectate online, pe pagina pleaca.com. De asemenea, Pro Moldova a anunțat că va pune la dispoziția celor interesați corturi de colectare a semnăturilor în localități.

Președintele Igor Dodon nu a comentat deocamdată inițiativa partidului Pro Moldova.

© 2019 NewsIN