Mai 26, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte
NewsIN

NewsIN

Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, este cercetat penal pentru trădare de patrie. Potrivit reprezentanților Biroului Național de Investigații de la Kiev, este vorba despre un dosar cu privire la incidentul din 25 noiembrie 2018, când trei corăbii ucrainene au pătruns din marea Neagră în marea Azov iar ulterior au fost capturate în strâmtoarea Kerci de către autoritățile ruse. Denunțul a fost făcut de fostul adjunct al administrației președintelui Victor Ianukovici, Andrei Portnov, care susține că Poroșenko și-a trădat patria și a trimis intenționat marinarii într-o zonă controlată de Rusia, pentru a avea motiv să instituie stare de război în Ucraina.

Ucraina ar putea organiza alegeri anticipate legislative pe data de 21 iulie, a declarat marţi un consilier al noului preşedinte Volodimir Zelenski, după ce acesta va avea consultări cu parlamentarii, relatează Reuters.

„Credem că cea mai acceptabilă dată pentru alegeri - 21 iulie, 2019”, a declarat Andriy Bogdan.

Bogdan a adăugat că Zelenski probabil va anunţa marţi numirile pentru anumite poziţii oficiale.

Bogdan este văzut ca un posibil candidat pentru a deveni şeful administraţiei prezidenţiale.

Kremlinul i-a trimis un avertisment marţi noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, care ceruse anterior SUA noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, apreciind că un astfel de demers nu favorizează rezolvarea conflictului din estul Ucrainei, relatează AFP.

'Este o retorică care nu va ajuta Ucraina să rezolve problema din sud-estul' ţării, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la regiunile separatiste ucrainene, unde conflictul între trupele guvernamentale şi rebelii proruşi a făcut deja aproape 13.000 de morţi de la declanşarea lui în primăvara anului 2014.

Volodimir Zelenski (41 de ani) a fost învestit luni în funcţie după ce a câştigat cu o largă majoritate alegerile prezidenţiale în aprilie. El a declarat că prioritatea sa este să pună capăt conflictului cu separatiştii proruşi din Donbas.

'Nu vom depăşi agresiunea rusă singuri', a afirmat Zelenski într-o întâlnire cu responsabili americani în cadrul ceremoniei de învestire, adăugând că trebuie 'sporite sancţiunile', potrivit declaraţiilor sale difuzate de preşedinţia de la Kiev. Delegaţia americană a fost condusă de ministrul energiei, Rick Perry.

Dmitri Peskov a afirmat marţi că numai Ucraina ar putea pune capăt conflictului din estul ţării, implementând acordurile de pace de la Minsk negociate în 2015 sub egida Kievului, Moscovei, Berlinului şi Parisului.

'SUA nu pot implementa lista (cu prevederile acordurilor de la Minsk), nu o poate face nici Rusia. Doar Kievul poate face aceasta', a declarat el.

Acordurile de la Minsk au permis reducerea considerabilă a confruntărilor în estul Ucrainei, dar violenţe se produc sporadic pe linia frontului. Aspectul politic al acestor acorduri a rămas literă moartă până în prezent, părţile dând vina una pe alta pentru eşec.

Primarul interimar Ruslan Codreanu a postat o fotografie cu o trecere de pietoni proaspăt vopsită, din capitală. Internauții însă au observat detaliul care probabil i-a scăpat primarului, trecerea de pietoni duce spre o zonă verde și nu spre trotuar sau zonă de siguranță.

Ulterior, postarea șefului capitalei a fost ștearsă.

Trecerea pentru pietoni, marcată cu inscipții, este una din primele de acest fel din Chișinău.

De săptămâna aceasta, pe străzile din Chișinău a început aplicarea marcajului rutier. Intervenția va începe pe străzile cu trafic intens, în intersecțiile problematice și în preajma instituțiilor de învățământ.

În acest an, marcajul va fi aplicat în 3 culori: alb, galben și roșu. Cu culoare galbenă vor fi marcate stațiile de așteptare a transportului public, iar cu roșu și alb vor fi evidențiate intersecțiile problematice (aglomerate) din capitală.

Preşedintele american Donald Trump a avertizat luni Iranul că SUA vor răspunde cu o „mare forţă” dacă Teheranul îi va ataca interesele strategice din Orientul Mijlociu iar mai multe surse guvernamentale au informat că Washingtonul suspectează că miliţii cu legături cu Teheranul se află în spatele unui atac cu rachetă asupra Bagdadului, conform Reuters.

„Cred că Iranul ar face o mare greşeală dacă fac ceva. Dacă vor face ceva, vom răspunde cu o mare forţă dar deocamdată nu avem vreun semnal că ar fi cazul”, a afirmat Trump luni seara.

Comentariile sale vin după ce două surse guvernamentale au afirmat că Statele Unite suspectează că miliţiile şiite, care au legături cu Teheranul, au lansat o rachetă duminică în Zona Verde din Bagdad, unde se află mai multe ambasade.
 
Sursele, care sunt familiare cu analizele de securitate ale SUA, au afirmat că Statele Unite încă încearcă să afle despre care organizaţii ar fi vorba şi dacă a fost implicat guvernul iranian.
 
Duminică, Trump a avut un mesaj similar pentru Iran, pe Twitter: ”Dacă Iranul vrea să se bată, acesta va fi sfârşitul oficial al Iranului. Să nu mai ameninţe niciodată Statele Unite”.
 
Tensiunile între Washington şi Teheran s-au exacerbat, în contextul în care Statele Unite au anunţat desfăşurarea la Golful Persic a portavionului USS Abraham Lincoln şi unor bombardiere de tip B-52, invocând ”ameninţări” din partea Iranului.
Administraţia Trump a ordonat personalului diplomatic neesenţial să părăsească Irakul, citând ameninţări provenind de la grupări armate irakiene susţinute de Iran.
Duminică, o rachetă de tip Katiuşa a fost trasă către Zona Verde din Bagdad, unde se află sedii ale unor instituţii guvernamentale şi ambasade, inclusiv cea americană. Era neclar imediat cine se afla în spatele acestui atac.
Relaţiile americano-iraniene se află la cel mai scăzut nivel de când preşedintele Trump a decis, în urmă cu un an, să se retragă din Acordul de la Viena din 2015 vizând să limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor impuse Teheranului, şi după restabilirea sancţiunilor economice americane impuse Iranului în noiembrie.

Peste 50 de scriitori din R. Moldova, Belgia și România participă la cea de-a V-a ediție a Zilelor Literaturii Române la Chișinău, care se vor desfășura în perioada 21-24 mai, informează MOLDPRES.

Invitați speciali ai ediției curente sunt circa 20 de scriitori: Dan Alexe (Bruxelles, Belgia), Vasile Romanciuc, Emilian Galaicu-Păun, Sorin Hadârcă, Alexandru Bordian, Constantin Cheianu, Tamara Cărăuș, Silvia Goteanschi, Emanuela Iurkin (R. Moldova), Ruxandra Cesereanu, Marius Chivu, Bogdan Crețu, Vasile Ernu, Valeriu Gherghel, Dinu Guțu, Alina Purcaru, Dan Sociu și Adrian Schiop (România).

Evenimentul este organizat de Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Editura ”Cartier” & Muzeul Național al Literaturii Române din București în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din R. Moldova, Direcția Cultură a municipiului Chișinău,  Librăria din Centru și alte instituții de cultură.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Editurii ”Cartier”, Gheorghe Erizanu a menționat că scopul manifestării este promovarea literaturii și cărții românești și a unui sistem de valori viabil. ”Ideea este că invitații sunt cei care au scos cărți de valoare în ultimii doi ani și care au fost premiate sau au fost în atenția criticii literare”, a precizat Gheorghe Erizanu.

Potrivit sursei citate, în cadrul Zilelor Literaturii Române vor avea loc lansări de carte, lecturi, dezbateri conferințe, sesiuni de autografe etc. Acestea se vor desfășura la Librăria din Centru, Liceul ”Spiru Haret”, Liceul ”Mihai Eminescu”, Casa Dacă Hotel, Atelierul Cocoșul Roșu, Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” și Academia de Științe a Moldovei. Programul va fi deschis astăzi, la ora 19.00, la Casa Dacă de pe str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, nr. 17-a,  cu dezbateri film & carte: Marginalii. Filmul Soldații.  O poveste din Ferentari. După romanul omonim al lui Adi Schiop, în regia Ivanei Mladenović , volumul Șmecherie și lume rea. Universul social al manelelor, de Adi Schiop. Invitaţi: Adi Schiop, Dinu Guțu. Moderatori: Victoria Cușnir & Vasile Ernu.

Mâine, 22 mai, ora 11.00, la Atelierul Cocoșul Roșu, str. A. Șciusev, nr. 79,  evenimentele vor continua cu dezbateri: Anzii, Caucazul, Himalaya și alte rătăciri românești, invitați: Dan Alexe, Marius Chivu, Sorin Hadârcă, moderator: Emilian Galaicu-Păun, la 14.00 în Sala Mică a Academiei de Științe a Moldovei va avea loc Conferinţa Valeriu Gherghel & Bogdan Crețu: Roata plăcerilor & hedoniștii lecturii, moderator: Nina Corcinschi, la 17.00, la Librăria din Centru -  Lectură & sesiune de autografe: Roata plăcerilor, de Valeriu Gherghel, Editura Polirom, Iluziile literaturii și deziluziile criticii. Noi coduri de lectură, între estetic și ideologic, de Bogdan Crețu, Editura Contemporanul,  Limba de hârtie, de Tamara Cărăuș, Editura Cartier, Hrișcă & Masala, de Sorin Hadârcă, Editura Cartier,  Memoria hienei, de Silvia Goteanschii, Editura Știința, moderator: Em. Galaicu-Păun și la 19. 00 , la Casa Dacă  - Dezbateri. Seara de Eseu: Roata plăcerilor. Invitaţi: Valeriu Gherghel, Bogdan Crețu, Tamara Cărăuș și Sorin Hadârcă. Moderatori: Alexandru Cosmescu & Alina Purcaru. 

Joi, dezbaterile și lansările de carte se vor desfășura la Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”, Liceul ”Spiru Haret”, Librăria din Centru și Casa Dacă.  Zilele Literaturii Române la Chișinău se vor încheia vineri, 24 mai,  la ora 19.00, la Casa Dacă, cu dezbateri și o seară de proză cu genericul ”Istorie și cotidian în proza actuală”. Invitați: Dan Alexe, Alexandru Bordian, Constantin Cheianu, Emanuela Iurkin și Dan Sociu. Moderatori: Maria Șleahtițchi și Dinu Guțu.

Prima ediție a Zilelor Literaturii Române la Chișinău a avut loc în 2010.

Actorul Johnny Depp a depus luni, la o curte de justiţie din Virginia, noi documente în procesul intentat fostei soţii Amber Heard pentru defăimare.

Depp susţine că „în timp ce amesteca amfetaminele prescrise de medic şi medicamente neprescrise cu alcool, m-a lovit cu mâinile şi picioarele. În plus, în mod repetat a aruncat spre mine obiecte, inclusiv sticle, cutii de suc şi lumânări aprinse, care mi-au provocat răni serioase”.

Ca dovadă, el a depus o fotografie în care apare cu un ochi învineţit şi zgârieturi. Actorul a detaliat şi un presupus atac al lui Heard asupra lui, petrecut la o lună după ce s-au căsătorit în Australia, în timp ce încerca să o convingă pe actriţă să semneze un acord post-nupţial. Depp a spus că discuţia s-a încheiat cu secţionarea unui vârf de deget al lui după ce s-a tăiat într-o sticlă aruncată de soţia sa de la acel moment.

Avocatul lui, Adam Waldman, a declarat pentru USA Today că declaraţia depusă luni este plină de noi dovezi şi că aceasta „va distruge fiecare dintre acuzaţiile de abuz făcute de Amber Heard şi demonstrează că ea este abuzatoarea de bărbaţi şi femei care se foloseşte de escrocherii pentru a primi ce îşi doreşte”.

În procesul intentat de actor, acuzaţiile făcute de Heard sunt descrise ca „false” şi „o impostură elaborată” pentru a beneficia de publicitate în sprijinul carierei ei. Au fost depuse înregistrări video suprinse de camere de supraveghere, înregistrări audio, declaraţii ale unor martori, fotografii, mărturii ale poliţiei şi ale altor femei care susţin că Heard le-a abuzat.

„Doamna Heard nu este o victimă a abuzului domestic, ci autoarea unor abuzuri”, se arată în procesul intentat de actor, în care este susţinut că Depp a avut de suferit financiar în urma acuzaţiilor lansate de ea. 

Între altele, Heard a susţinut că, în 2016, el a agresat-o, obţinând apoi un ordin de restricţie. Ea a susţinut că Depp a lovit-o în faţă cu un telefon mobil şi că a distrus cu o sticlă de vin roşu o cameră din casa lor.

Doi agenţi de poliţie din Los Angeles, care au fost chemaţi la faţa locului de vecini, au declarat că nu au găsit nicio dovadă a unui astfel de incident. Ei au spus acelaşi lucru într-o declaraţie depusă la dosar.

Luni, avocatul lui Heard, care doreşte mutarea procesului în Los Angeles, a spus că cele mai recente documente depuse de Depp arată că este „disperat”.

Până în prezent, nu a fost stabilit un judecător şi nici o dată de audiere în acest caz.

În Moldova, patru din zece persoane nu analizează eticheta produselor alimentare sau fac asta foarte rar. Poate că procură mai mult produse fresh, neambalate, se grăbesc și nu au timp să stea la citit sau poate că limbajul de pe etichetă este un pic mai greu de înțeles. Datele se regăsesc într-un sondaj realizat de Magenta Consulting.

Și dacă în prezent 16% dintre moldoveni nu citesc niciodată ce scrie pe ambalajele produselor alimentare, acum șapte ani rata acestora era cu trei puncte procentuale mai mare.

Cercetarea mai arată că trei din patru persoane care nu analizează eticheta produsului sunt bărbați. 45% au vârsta de 50 de ani și mai mult, iar mai bine de jumătate sunt din mediul rural. În acest grup se evidențiază și o cotă (41%) de persoane cu venituri mai mici de trei mii de lei lunar (s-ar putea că aceste persoane cumpără alimentele de la piață, direct la kilogram sau le cresc singuri în gospodărie). În acest grup se regăsește o pondere de aproximativ 63% de pensionari și șomeri.

La polul opus se află tabăra persoanelor care citesc informația de pe etichetă – o treime o fac la toate produsele și o altă treime – la majoritatea sau la unele dintre produse. În general, femeile, persoanele tinere și cele cu venituri lunare mai mari sunt mai atente la ce cumpără. Jumătate dintre femeile care au participat sondaj au spus că analizează ambalajul la toate sau la majoritatea produselor. 45% dintre acei cu vârsta de 26-30 de ani analizează eticheta la toate produsele, ca și 42% dintre acei cu venituri de 5000-7000 de lei lunar. Persoanele cu venituri mai mari de 7000 de lei acordă atenție etichetelor într-o proporție mai mică.

Mai mulți sunt cei (94% dintre respondenți, adică aproape toți) care analizează termenul de valabilitate al produselor alimentare. Trei din patru citesc denumirea produsului și tot atâția analizează ingredientele acestuia. Cei mai puțini sunt cei care afirmă că verifică informațiile nutriționale: valoarea nutritivă (39%), alergenii (30%) și conținutul de gluten (28%).

Cu toate că nutriția este un subiect mai puțin discutat în Moldova, rata celor care acordă importanță acestui aspect nu diferă de cea din Statele Unite, unde tematica nutriției este cu mult mai mediatizată. În SUA, 31% dintre tineri citesc informațiile nutriționale cu regularitate, în cea mai mare măsură este citită de către femei și de persoane cu studii superioare și venituri mai mari.

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting, pe un eșantion de 521 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și cu o marjă de eroare de+/- 4%. Datele au fost colectate la telefon în perioada 26 martie-15 aprilie 2019.

Ritmul alert al vieții moderne favorizează, în mod sigur, apariția stresul. Te trezești devreme, pleci în grabă la birou, ai de rezolvat foarte multe sarcini în același timp și, la finalul zilei, nu te poți relaxa deloc, oricât de mult ai încerca.

Chiar dacă nu poți elimina complet orice urmă de stres, există întotdeauna opțiuni de a-l ține sub control și de a-l diminua considerabil. Citește sfaturile practice de mai jos și încearcă metodele cu care rezonezi cel mai mult.

1. Terapia prin desen

Deși pare, în esență, o activitate pentru copii sau pentru cei pasionați de artă, desenul s-a dovedit a fi un bun remediu pentru stresul zilnic. Este de ajuns să faci câteva schițe rapide atunci când te simți agitat sau să trasezi linii și forme abstracte pe o foaie de hârtie într-o pauză de cinci minute la birou.

De asemenea, pe piață există numeroase cărți de colorat pentru adulți, ce pot fi la fel de utile și chiar mai ușor de abordat. Alege o carte cu o tematică potrivită pentru tine și apucă-te de exersat.

2. Meditaţia

Fie că ești sau nu familiarizat cu meditația, această practică nu trebuie să te intimideze. Efectele meditației sunt extraordinare, atunci când este făcută constant și corect.

Dacă nu ai mai încercat să meditezi până acum, caută resurse online, precum meditațiile ghidate sau exercițiile simple. Nu trebuie decât să îți găsești o poziție confortabilă, să închizi ochii și să începi să-ți urmărești ritmul respirației.

Pe măsură ce îți relaxezi fiecare parte a corpului, poți începe să inspiri mai adânc și să duci respirația cât mai jos, dinspre piept spre abdomen. Pentru o atmosferă cât mai plăcută, poți alege un fundal sonor subtil sau poți aprinde o lumânare parfumată.

3. Relaxare prin dans

Dacă îți place să dansezi, există vești foarte bune pentru tine. Dansul te ajută să eliberezi energia negativă și să te umpli cu energie bună. Prin urmare, stresul se diminuează semnificativ și chiar dispare pentru un timp.

Înscrie-te la cursuri de bachata, tango sau kizomba și mergi la petreceri tematice. În cazul în care preferi un ritm mai alert, clasele de zumba sunt ideale pentru a scăpa de tensiune și pentru a-ți tonifia corpul, în același timp.

4.  Exerciţiile cardio

Sportul aduce beneficii pentru sănătatea organismului sub diverse forme. Acesta reduce stresul, menține musculatura și oasele puternice, stimulează circulația și crește buna dispoziție.

De aceea, dacă treci printr-o perioadă stresantă, un antrenament cardio este tot ce ai nevoie pentru a elimina energia stagnantă, pentru a descărca tensiunea și pentru a restabili echilibrul în corp și în minte.

5. Masajul efectuat acasă

Pentru că vorbim despre programul haotic al zilelor noastre, ședințele constante la un salon de masaj nu sunt accesibile pentru foarte multe persoane.

Prin urmare, poți improviza în propria locuință o mică oază de relaxare și răsfăț. Nu ai nevoie decât de un scaun masaj performant, care îți va oferi o experiență cel puțin la fel de plăcută ca o vizită la salon.

Un scaun cu funcții avansate va putea efectua numeroase tehnici de masaj, care te vor relaxa profund și îți vor ajuta corpul să fie mai sănătos, energic și armonios.

6. Ascultarea melodiilor preferate

Muzica reprezintă unul dintre cele mai bune remedii pentru orice problemă. Ești tensionat? Ascultă melodii cu tempo rapid, pentru a-ți descărca emoțiile negative. Ești îngrijorat sau te confrunți cu stări de anxietate? Un playlist calm, cu muzică instrumentală de pian poate rezolva totul.

Așadar, oricând te simți stresat, dă drumul la muzica preferată și bucură-te de câteva momente doar pentru tine.

7. Vizionarea programelor care te binedispun

Nimic nu te face să uiți de stres mai bine decât o repriză lungă de râs. La final de zi, atunci când tinzi să te lași pradă gândurilor și grijilor, urmărește un episod din serialul tău favorit sau un show de stand-up comedy. Starea ta de spirit se va schimba imediat!

Chiar dacă stresul face parte din viața de zi cu zi, învață să-l controlezi punând în practică tehnicile de mai sus. Experimentează și alege-le pe cele potrivite pentru tine!

Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis astăzi două avertizări care indică creşterea nivelului apei în râurile Prut şi Nistru, între localităţile Ungheni, Leova şi Cantemir, şi respectiv - Naslavcea, Dubăsari şi Bender.

Centrul hidrologic avertizează că în intervalul 21-29 mai, pe sectorul Ungheni-Leova al râului Prut, nivelul apei va creşte cu 1-2 metri, iar pe sectorul Leova-Cantemir – cu 0,5-1 m.

Conform hidrologilor, în locuri joase apa va ieși în luncă.

Creşterea nivelului apei în Prut este „în legătură cu decizia Întreprinderii de Stat “Direcţia Nodului Hidrotehnic Costești-Stânca” de a mări volumul deversării apei din lacul de acumulare Costeşti-Stânca (r. Prut) până la 550 m3/s”, indică sursa citată.  

Totodată, o avertizare este emisă şi pentru râul Nistru. Astfel, în legătură cu mărirea volumului de apă deversat din lacul de acumulare Dnestrovsk (r. Nistru) până la 700 m3/s, în perioada 21-31 mai, va creşte cu până la 1,2 metri nivelul apei pe sectoarele Naslavcea-Dubăsari şi Dubăsari-Bender. Potrivit Centrului hidrologic, apa se va scurge în limitele albiei minore.

Pe parcursul lunii mai curent au fost emise deja cinci avertizări hidrologice. Patru se referă la creşterea volumului de apă în râul Prut şi una în râul Nistru.

© 2019 NewsIN