August 05, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte
NewsIN

NewsIN

16 persoane au fost reținute în urma perchezițiilor desfășurate pe pacursul zilei de 3 august în dosarul în care este vizată întreprinderea de stat „Metalferos”. Potrivit unui comunicat publicat pe 4 august de Procuratura Generală, printre cei reținuți sunt 4 polițiști din cadrul Direcției Investigare a Fraudelor Economice a INI. De asemenea, au fost ridicate mai multe obiecte și acte, relevante pentru această cauză penală.

Procuratura Generală, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate, cu suportul Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, au desfășurat, pe parcursul zilei de ieri, 31 de percheziții la sediile firmelor-căpușe și intermediare din jurul companiei Metalferos, prin care erau achiziționate metalele, iar banii lichefiați. Acțiuni de urmărire penală au fost efectuate și la sediul Inspectoratului Național de Investigații al MAI.

Procuratura Generală menționează că, pe viitor, sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală care vor viza și alte persoane implicate în fraudarea companiei.

De asemenea, reprezentanții instituției au ținut să sublinieze că investigațiile procurorilor „nu periclitează, în nici un fel, activitatea cotidiană a companiilor respective”, acțiunile organelor de drept fiind orientate exclusiv pe documentarea acțiunilor anterioare ale acestora, în calitate de întreprinderi cu capital de stat și dominație pe piața metalelor.

Actele şi acţiunile administraţiei companiilor respective urmează a fi analizate şi încadrate procesual sub aspect de documentare a comiterii abuzurilor şi depăşirii atribuţiilor prevăzute de legislaţie şi actele normative în domeniu, fapte ce ar fi cauzat prejudicii deosebit de mari intereselor publice.

 

Procuratura Generală accentuează că orice atac din partea unor elemente vizând dosarul în speță va fi calificat drept tentativă de a distorsiona ancheta, împiedicarea aflării adevărului și amestec în înfăptuirea urmării penale.

Procuratura municipiului Chișinău a finalizat și expediat în judecată dosarul de învinuire în care este vizat Vasile Sinigur, manifestantul care, în timpul unui protest al veteranilor de război din luna martie, a spart ușa guvernului cu un buzdugan.

Incidentul a avut loc pe 2 martie 2020, în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul unui protest al veteranilor războiului de la Nistru.

În timp ce protestatarii înaintau spre ușa guvernului, Vasile Sinigur a deteriorat cu un buzdugan una dintre ușile de sticlă ale sediului guvernului.

Procurorii îl acuză de „huliganism”, faptă pentru care legislația prevede amendă de cel mult 52 500 lei, de la 180 la 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau până la 3 ani de închisoare.

În cursul urmăririi penale, acesta a achitat, în mod benevol, prejudiciului cauzat statului prin infracțiune (2 444 lei).

Procuratura Generală țină să sublinieze că „inculpatul nu a luptat în conflictul armat de pe Nistru, veteranii războiului refuzând să-și asume răspunderea pentru acțiunile acestuia și rugând să nu fie asimilați cu gestul său”.
 
 

Forțele de ordine au destructurat o grupare infracțională specializată în contrabandă cu mărfuri de larg consum în proporții deosebit de mari. O persoană a fost arestată preventiv pe un termen de 20 de zile, iar alte patru sunt în arest la domiciliu.

Învinuiții sunt originari din raioanele Criuleni, Călărași și Fălești. Aceștia au vârste cuprinse între 26 și 39 de ani, iar unii din ei au fost anterior judecați.

Activitatea infracțională a învinuiților a fost documentată pe parcursul ultimelor luni. În această perioadă, oamenii legii au stabilit modalitatea de operare a membrilor grupării, a rutelor de deplasare, precum și a locurilor de aprovizionare, depozitare și comercializare a bunurilor de contrabandă.

Potrivit materialelor cauzei penale, mărfurile erau procurate de la piața „KM7” din orașul Odesa și introduse în țară prin regiunea transnistreană, cu eludarea posturilor vamale interne de control. Învinuiții utilizau mijloace de transport închiriate sau împrumutate, pe care le schimbau periodic pentru ca să nu intre în vizorul organelor de drept.

În cadrul operațiunii, la 1 august, oamenii legii au reținut în flagrant cinci persoane, în momentul în care acestea se pregăteau să transmită bunurile beneficiarilor finali, într-o parcare din municipiul Chișinău.

Imediat după reținerea grupării, forțele de ordine au descins la mai multe adrese din țară, unde au efectuat 14 percheziții. În rezultat, au fost ridicate loturi impunătoare de mărfuri de larg consum, în valoare de peste 1 milion de lei și patru mijloace de transport, utilizate pentru transportarea ilegală a bunurilor.

Investigațiile pe acest caz continuă în vederea stabilirii întregii arii infracționale și identificării tuturor persoanelor implicate. În cazul în care vinovăția bărbaților arestați va fi demonstrată în instanța de judecată, aceștia riscă pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de până la 10 ani pentru infracțiunea de contrabandă comisă de două sau mai multe persoane.

customs.gov.md

 

 

Un bărbat din Florida a fost arestat după ce și-a cumpărat un Porsche cu un cec tipărit la imprimanta calculatorului de acasă.

După ce și-a achiziționat bolidul nou-nouț, Casey William Kelley, de 42 de ani, a vrut să se răsfețe și cu niște ceasuri de lux, pe care a încercat să le cumpere tot cu cecuri tipărite acasă, scrie New York Post.

Bărbatul a dat un cec de aproape 140.000 de dolari unui delaer auto local în schimbul unui Porsche 911 Turbo, dar a fost reținut a doua zi, când a încercat să cumpere mai multe ceasuri Rolex de la un bijutier din Miramar Beach, tot cu cecuri false.

Americanul a fost arestat pentru furt auto și emiterea de bancnote false.

Dealerul auto a sesizat, după ce a vândut mașina, că nu poate încasa cecul, motiv pentru care a raportat autovehiculul ca fiind furat.

În schimb, bijutierul a ales să păstreze atât cecul, cât și ceasurile până va fi încasat banii.

Când a aflat că cecurile erau false, bijutierul a sesizat poliția, dar Kelley era deja arestat.

Bărbatul a recunoscut că a printat cecurile la imprimanta sa de acasă.

 

„Intenția șefului statului de a modifica Constituția, instituirea unei comisii speciale în acest sens este mai degrabă o mișcare cu tentă electorală. Igor Dodon nu a îndeplinit practic niciuna din promisiunile electorale făcute în 2016, iar acum se angajează într-o nouă cursă electorală”.

Astfel a comentat expertul politic Igor Boțan reforma constituțională anunțată de Igor Dodon.

„Ce își propune dl Igor Dodon prin modificarea Constituției? Să le luăm pe rând: să înlăture blocajele constituționale. Păi nimeni nu l-a forțat pe Igor Dodon de cinci ori să-și decline atribuțiile, dl Dodon pur și simplu era obligat, potrivit Constituției, să semneze decretele prezidențiale de numire a miniștrilor sau de promulgare a legilor, pentru asta nu e nevoie să modifici Constituția. Curtea Constituțională a adoptat, în ianuarie 2017, o hotărâre prin care spune că neîndeplinirea obligațiunilor șefului statului poate avea consecințe și acesta poate fi înlăturat din funcția pe care o ocupă, dar această prevedere persistă în Constituție, era suficient ca parlamentul să pornească procedura de impeachment împotriva șefului statului. Acest lucru nu s-a întâmplat și am avut o istorie foarte ciudată când de cinci ori am avut câte doi președinți: unul era Igor Dodon care, chipurile, era în incapacitate de exercițiu, pe de altă parte, președintele parlamentului devenea pentru o perioadă foarte scurtă șef al statului și avea misiunea să promulge legile sau să semneze decretele prezidențiale”, a declarat Igor Boțan la Europa Liberă, scrie jurnal.md.

În ceea ce privește problema traseismului politic, expertul politic a menționat că cei mai mari beneficiari ai acestui fenoment au fost chiar Igor Dodon și Partidul Socialiștilor.

 

„Noi avem un parlament care reprezintă poporul Republicii Moldova și deputații în acest parlament trebuie să aibă acest mandat reprezentativ, care nu poate fi limitat, iar problema traseismului se rezolvă cu alte metode, pe care Comisia de la Veneția le propune în calitate de exemplu. Deci și acest amendament este imposibil, din punctul meu de vedere, în contextul pe care îl avem”, a spus Igor Boțan.

„Dacă ajungem și la articolul 142, dacă acest articol va fi modificat și introdus pentru a fi supus referendumului, atunci întreaga construcție a lui Igor Dodon va cădea. Articolul 142 prevede că modificarea prevederilor privind statutul de stat independent și de stat suveran poate fi adoptat doar prin referendum de către cetățeni cu un rezultat pozitiv din partea a cel puțin jumătate din cetățenii înscriși în listele electorale. Avem datele recente de săptămâna trecută oferite de Comisia Electorală Centrală. Potrivit acestor date avem 3,2 milioane de cetățeni. Deci, ca aceste modificări constituționale să treacă, este necesar ca cel puțin un milion 600 de mii de cetățeni să spună „Da” modificărilor. Acum, dacă ne uităm la statistica electorală, la alegerile din Republica Moldova cu greu participă 1,5 milioane, deci nici numărul necesar nu-l avem, din cauză că foarte mulți cetățeni din țara noastră sunt peste hotare, iar participarea lor la alegeri este imposibilă”, a adăugat Boțan

Potrivit analistului politic, o altă promisiune electorală neîndeplinită de Dodon este soluționarea problemei transnistrene cu participarea Rusiei

„Și aici este important că, în ultima sa discuție cu jurnaliștii promitea că, într-un an după eventuala sa alegere, rezolvă problema transnistreană și înțelegem că atunci când spune aceste lucruri are în vedere modificarea cadrului constituțional, astfel încât Transnistria să figureze acolo în calitate de eventual subiect care nu se va numi federal, dar cu statut special. Însă noi am văzut care sunt intențiile adevărate ale dlui Dodon din filmulețul în care discuta cu dl Plahotniuc despre ceea ce-și dorește Moscova și cum trebuie pentru atingerea acestor obiective să existe două documente: unul oficial secret, în care drepturile Transnistriei să fie consfințite cu acordul Rusiei, și unul pentru ochii lumii”, a menționat Igor Boțan.

Un bărbat de 84 de ani a amenințat că se va arunca în gol de la etajul 3 al unui bloc din capitală. Incidentul a avut loc în seara de 3 august. Salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au instalat o saltea gonflabilă și au reușit să covingă bătrânul să renunțe la planul său periculos.

Totul s-a întâmplat pe strada Nicolae Dimo 5/2 din sectorul Rîșcani al capitalei. Apelul la serviciul 112 a fost recepționat la ora 18:46. La fața locului au intervenit două echipaje de pompieri care au observat un bărbat care se ținea de geam.

Salvatorii au instalat o saltea gonflabilă, pentru a-i salva viața bărbatului, în cazul în care acesta ar fi sărit. În același timp, câțiva angajați ai IGSU au urcat în clădire și au discutat cu bătrânul, iar după ce aceasta s-a calmat, l-au convis să intre în apartament.

Toate circumstanțele cazului sunt investigate de poliție.

Este posibil ca imaginea să conţină: casă şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: casă şi în aer liber

 Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni şi în aer liber 

Un bărbat din Germania a vrut să scape de un cuib de viespi cu ajutorul unui deodorant şi al unei brichete, dar rezultatul a fost dezastruos.

Omul a incendiat cuibul, însă a reuşit să dea foc şi propriei case. Flăcările s-au extins rapid şi, până să ajungă pompierii, întregul acoperiş a ars.

Nimeni nu a fost rănit, dar pagubele se ridică la jumătate de milion de euro.

Bărbatul care a provocat incendiul este cercetat acum pentru neglijenţă.

În plus, trebuie să dea explicaţii şi pentru distrugerea cuibului. În Germania, viespile sunt specie protejată.

 

 

sursa: rtl.de

Procentul persoanelor care mor după contractarea noului coronavirus, ce provoacă boala COVID-19, este, potrivit unor studii ştiinţifice, de 0,6 la sută, o cifră ”încă foarte mare”, au subliniat experţi ai OMS.

Deşi procentul deceselor în rândul cazurilor diagnosticate este mare, de aproape 4 la sută (686.000 la 17 milioane), şefa unităţii de boli emergente din cadrul OMS, Maria Van Kerkhove, a precizat că mortalitatea reală ar putea fi de sub 1 la sută, având în vedere că multe cazuri uşoare de COVID-19 nu au fost depistate.

Procentul, care a scăzut pe măsură ce tratamentele pentru cazurile mai grave s-au îmbunătăţit, “ar putea în principiu să nu pară mare şi totuşi este, ţinând cont de marea capacitate de transmitere” a bolii, a avertizat experta americană, potrivit Agerpres.

Directorul executiv al departamentului de Urgenţe Medicale din cadrul OMS, Mike Ryan, a fost de acord cu această afirmaţie şi a amintit că, dacă în prezent aproape un pacient din 100 moare de COVID-19, în pandemia anterioară declarată de organizaţie, cea de gripă A în 2009, rata de mortalitate a fost mult mai mică, de o persoană la 10.000.

“Acest virus este mult mai letal, iar acest lucru ne arată că trebuie să evităm să ne contagiem. Poate că simptomele nu sunt grave, dar trebuie să evităm să transmitem mai departe boala, este foarte importantă solidaritatea reciprocă”, a subliniat Mike Ryan.

″Îi dăm virusului oportunitatea să se transmită mai departe şi există persoane care pot evita acest lucru”, a precizat expertul irlandez, care a cerut mai multă responsabilitate din partea tinerilor, aflaţi la originea unor focare actuale din unele ţări ca Spania, unde contagierea comunitară fusese pusă sub control.

Cetățenii Republicii Moldova care sunt angajați în țară și care revin din vacanță de peste hotare, vor sta 14 zile în autoizolare din cont propriu, dacă nu au posibilitatea să lucreze de la distanță. Informația este prevăzută într-o circulară publicată vineri, 31 iulie, de reprezentanții Ministerului Sănătății.

„În conformitate cu prevederile pct. 31 al Instrucțiunii privind modul de eliberare a certificatului pentru carantină se eliberează salariaților care au fost în contact cu persoanele cu boli contagioase. Astfel, regimul de autoizolare la intrarea în țară, în cazul în care persoana nu prezintă dovada a contactului cu un bolnav de COVID-19 confirmat pozitiv, nu intră sub incidența prevederilor pct. 31 al Instrucțiunii menționate, fapt care nu permite eliberarea certificatului de concediu medical pentru carantină. Respectiv, autoizolarea persoanelor la revenirea în țară după călătoriile de odihnă se realizează pe cont propriu, fără eliberarea certificatului de concediu medical”, se arată în document.

DOC Carantină fără concediu medical. Persoanele angajate în Moldova care revin în țară din vacanță vor sta în izolare din cont propriu
DOC Carantină fără concediu medical. Persoanele angajate în Moldova care revin în țară din vacanță vor sta în izolare din cont propriu

În document se mai spune că persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa,

în mod obligatoriu, fișa epidemiologică și vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare pe o perioadă de 14 zile în locurile determinate.

 

 

Situaţie inedită pentru Casa Regală Spaniolă. Fostul rege Juan Carlos părăseşte Spania pentru a locui în altă ţară, al cărei nume nu a fost dat însă publicităţii.

Fostul monarh l-a anunțat de decizie printr-o scrisoare pe fiul lui, actualul rege Felipe, şi a precizat că a luat hotărârea pe fondul scandalurilor financiare în care a fost implicat în ultimii ani.

Juan Carlos a adăugat că vrea să se asigure că nu îi va îngreuna rolul urmașului său.

Fostul rege este anchetat de Curtea Supremă de la Madrid, dar şi de procurorii elveţieni după ce în conturile lui au fost găsite 100 de milioane de euro, bani care ar fi fost primiţi “cadou” de la regele saudit Abdullah.

© 2019 NewsIN