Aprilie 06, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte
NewsIN

NewsIN

Klaus Iohannis a avut o scurtă întrevedere cu președintele Moldovei, Igor Dodon, în marja participării la Adunarea Generală a ONU, subliniind că drumul european al Republicii Moldova este singura opţiune de natură să aducă prosperitate cetățenilor săi.

“Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat în cadrul întrevederii că, din perspectiva României, drumul european al Republicii Moldova, pe care Bucureştiul îl susţine cu fermitate, este singura opţiune de natură să aducă prosperitate cetăţenilor săi. Totodată, preşedintele României a evidenţiat importanţa menţinerii şi dezvoltării Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, ca relaţie specială, strategică şi care trebuie să aibă permanent substanţă”, a informat Administraţia Prezidenţială, prin intermediul unui comunicat citat de Agerpres.

Preşedintele român a abordat şi tema conflictului transnistrean, arătând că ţara noastră este “direct interesată de evoluţiile privind acest dosar, având în vedere interesele de securitate” ale României.

“Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că din perspectiva României, care sprijină soluţionarea acestui conflict cu respectarea frontierelor internaţional recunoscute ale Republicii Moldova, este important de evitat orice soluţie care implică federalizarea Republicii Moldova sau altă formulă, care ar afecta vectorul său pro-european”, reiese din comunicat.

Klaus Iohannis a evidenţiat sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova prin proiectele strategice de interconectare şi prin cele cu impact social pozitiv asupra nivelului de trai al cetăţenilor, finanţate şi derulate de ţara noastră.

Totodată, a făcut apel la valorificarea patrimoniului comun de istorie, cultură şi limbă română, “care nu pot şi nu trebuie în niciun caz să fie negate sau instrumentate politic” în Republica Moldova.

De asemenea, a subliniat importanţa sprijinirii eforturilor actualului guvern de la Chişinău pentru reformarea, europenizarea şi eficientizarea administraţiei, justiţiei şi a altor sectoare.

Preşedintele Republicii Moldova a arătat la rândul său că susţine Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Moldova, dar şi că integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă “o prioritate” pentru el.

El a dat asigurări că nu se intenţionează federalizarea Republicii Moldova ca element în cadrul soluţionării conflictului transnistrean, formula avută în vedere fiind cea a unui statut special.

În timp ce unii judecători se pronunță pentru organizarea Adunării Generale a Judecătorilor pentru ca Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) „să răspundă la întrebări”, dar și pentru a înlătura actuala componență a CSM, alții spun că în spatele acestei inițiative s-ar putea să fie interese ascunse și grupuri de persoane care au alte scopuri, transmite IPN.

Ion Chirtoacă, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, susține că organizarea Adunării Generale a Judecătorilor este un drept al magistraților, la înaintarea a 50 de semnături. Potrivit lui, mai întâi Consiliul Superior al Magistraturii a făcut unele numiri în diferite instanțe care au fost condamnate de societate, iar acum tot același CSM se transformă în victimă și nu vrea să fie organizată Adunarea. „Marea majoritate a judecătorilor insistă pentru organizarea Adunării Generale a Judecătorilor ca CSM să dea anumite explicații. Or, CSM nu aparține membrilor, nu este proprietatea lor privată, ei se subordonează cerințelor Adunării Generale, cei care le-am delegat această putere”, spune magistratul. Ion Chirtoacă spune că se cere organizarea Adunării generale a judecătorilor pentru a înlătura actuala componență a CSM, dar mai întâi membrii Consiliului urmează să dea anumite explicații față de judecători.

Aureliu Postică, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, susține că corpul judecătoresc a fost criticat pentru lipsă de comunicare, iar platforma de comunicare a magistraților ar trebui să se regăsească în CSM. „Astăzi, noi ducem o lipsă acută de comunicare. Ne-am confruntat nu o singură dată cu probleme de comunicare cu membrii CSM. Suntem învinuiți de faptul că în spatele nostru ar sta grupuri de interese, grupuri din umbră. Am fost învinuiți inclusiv și de doamna ministră (n.r. ministra justiției Olesea Stamate). Vrem să fie clar, nu urmărim cu tot dinadinsul să scăpăm de acești membri ai CSM”, a menționat Aureliu Postică. Magistratul spune că mesajul adresat prin solicitarea de a organiza Adunarea a fost interpretat eronat.

Anatolie Țurcan, judecător și fost membru al CSM, spune că susține inițiativa de a organiza Adunarea Generală a Judecătorilor. Potrivit lui, pe lângă cei 87 de judecători care au semnat inițiativa de a organiza Adunarea, s-au mai expus și alți magistrați prin declarații comune. „Și eu, la rândul meu, o susțin pentru că CSM-ul actual, practic, recunoaște și spune: „da, sistemul judecătoresc, chipurile, opune rezistență reformelor” . Nu opune sistemul judecătoresc rezistență reformelor, sistemul judecătoresc este încărcat cu volum de lucru. Noi nu opunem rezistență, nimeni din judecători nu opune rezistență. Judecătorii vor reforme, dar reformele să fie înfăptuite în așa fel, încât moș Ion de la țară să aibă acces la justiție”, a afirmat magistratul.

Judecătorul Oleg Melniciuc spune că nu este împotriva organizării Adunării Generale a Judecătorilor, dar spune că este deranjat de procesele ascunse ce se încearcă a fi executate prin această adunare. „Nu este problema în prima cerință: evoluția sistemului, resetarea, dar este problema în ridicarea mandatului CSM și acesta este motivul principal, el este puțin ascuns, dar este motivul principal”, spune Oleg Melniciuc. Potrivit lui, ridicarea mandatelor actualilor membri ai CSM este necesară pentru a bloca reformele începute de actuala guvernare. „Au fost foarte grave situații în sistem, dar niciun judecător din sistem nu a reacționat. S-a reacționat doar după ce a fost publicat proiectul legii privind reformarea Curții Supreme de Justiție. Eu cunosc foarte bine cine stă în spate”, a adăugat magistratul.
Oleg Melniciuc a comparat situația actuală din jurul Consiliului Superior al Magistraturii cu situația politică din luna iunie, când Curtea Constituțională a adoptat hotărârile pe care ulterior le-a anulat. „Aici tot se merge în afara legii. Nu există motiv pentru revocarea mandatelor. Legea nu prevede și nu au fost așa cazuri”, a menționat judecătorul. Magistratul spune că „dacă Adunarea va fi convocată și va fi revocată actuala componență a CSM, atunci s-ar putea să ne pomenim în situația când vom avea două CSM-uri, așa cum am avut două Guverne în luna iunie”.

La ședința din 19 septembrie, CSM a amânat examinarea demersului unui grup de judecători cu privire la convocarea Adunării Generale a Judecătorilor. Membrii Consiliului au dispus ca inspecția judiciară să verifice în ce condiții au fost colectate semnăturile de la magistrați, mai exact dacă aceștia au știut pentru ce semnează. Iar marți, 24 septembrie, demersul de convocare a fost respins. Între timp, pe 20 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace Adunarea Generale a Judecătorilor, la inițiativa a cel puțin 50 de judecători, după ce în instanță s-a adresat un grup de judecători în exercițiu. După această hotărâre, CSM a precizat că va înainta un recurs, prin care va solicita și suspendarea executării.


După cum a informat o sursă anonimă, nul dintre martorii cheie în dosarul tentativei de asasinat asupra fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este presat să-și schimbe depozițiile și să declare că, în realitate, a fost o înscenare. În scrisoarea anonimă se menționează că persoana dată, cetățean al Ucrainei, face parte din programul de protecție a martorilor (din 2017), iar cel care încearcă nemijlocit să-l influențeze este șeful interimar al Direcției 6 a Ministerului Afacerilor Interne pentru Protecția Martorilor, Ion Olaru. Cetățeanul ucrainean a depus în acest sens o plângere pe adresa conducerii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, explicând în detaliu discuțiile pe care le-a purtat cu Ion Olaru. La adresare a fost anexată și o înregistrare audio a unei discuții pe care a avut-o cu șeful din poliție la apartamentul pe care-l închiriază martorul (este prezintă mai jos).

În declarația depusă la PCCOCS și care a intrat în posesia noastră se spune că primul contact cu Ion Olaru l-a avut în dimineața zilei de 11 septembrie 2019, chiar în incinta Direcției, iar martori sunt și doi polițiști, care îi asigură securitatea personală a acestui martor (sunt date și numele acestora). Olaru i-a amintit despre faptul că este în căutare din partea Cehiei și că, în următoarele zile, va fi invitat la procuratura generală pentru a discuta despre dosarul tentativei de asasinat asupra lui Vlad Plahotniuc.

Sursa mai menționează că în dimineața zilei de 18 septembrie 2019, martorul a fost contactat telefonic de către Ion Olaru,

care i-a spus să fie la legătură pentru că în ziua respectivă vor merge împreună la procurorul general. La ora 13.00 a aceleiași zile, Olaru a revenit cu un sunet la telefon pentru a-și da întâlnire în apartamentul pe care-l închiriază martorul și pentru care achită Direcția pentru Protecția Martorilor. Aproape două ore mai târziu, Olaru a venit acasă la martor. Ultimul a decis să înregistreze discuția, pregătind din timp două telefoane, unul pe care l-a ascuns la bucătărie, altul, fiind la el. A fost înregistrată aproape întreaga discuție.

 

Din dialogul celor doi, reiese că Ion Olaru încearcă să-l convingă prin diferite argumente că, după schimbarea conducerii politice, se dorește revizuirea dosarului tentativei de asasinat asupra lui Vlad Plahotniuc. Olaru a declarat că, în baza plângerii pe care urmează să o depună în scris martorul, să fie pornit un nou dosar penal, inclusiv pe numele procurorilor care au instrumentat dosarul în baza căruia au fost condamnați mai mulți indivizi, unii dintre care apropiați autorității criminale Grigore Karamalak, zis Bulgaru. Deși Olaru, conștient că poate fi înregistrat, încerca să spună că, în noua mărturie, acesta trebuie să spună “așa cum a fost în realitate”, totuși, dădea de înțeles că mărturiile trebuie să conțină informații că tentativa de asasinare ar fi fost o înscenare. În înregistrare, Olaru spune pe text deschis că, noile declarații să fie: “pe unde adevărate, pe unde nu chiar adevărate”.

Martorul a insistat că tot ce a declarat anterior și este în dosar este “exact сum a fost”, nu a fost influențat de către nimeni, iar “fiecare trebuie să primească ceea ce merită”. Olaru a încercat să-l convingă și de faptul că unii condamnați în acest dosar, deja ar fi depus noi mărturii. El a făcut trimitere la o “declarație verbală” a lui Iuri Parhomenko, condamnat la 5 ani și 4 luni, care și-ar fi schimbat depozițiile.

În declarația trimisă conducerii PCCOCS, martorul solicită să fie luate toate măsurile necesare pentru asigurarea securității lui personale, dar și a fiicei lui, cu care locuiește împreună. De asemenea, se subliniază să fie luate măsuri în raport cu presiunile pe care le face Ion Olaru, care, în opinia semnatarului declarației, ar face parte din gruparea criminal, care dorește să anuleze deciziile de condamnare în dosarul tentativei de asasinat asupra lui Vlad Plahotniuc.

Din informațiile pe care le dispunem din surse anonime care presupun că, autoritățile moldovenești îndeplinesc o comandă de la Moscova, mai exact, din partea unor persoane din cadrul Biroului Federal de Securitate (FSB), la intervenția directă a lui Grigore Karamalak și a lui Veaceslav Platon. Se dorește ca intenția din 2017 de asasinare a lui Plahotniuc să fie dusă la bun sfârșit. Sursele ne-au mai comunicat că, pentru modificările în dosarul tentativei de asasinat asupra fostului lider democrat, Bulgaru și Platon au plătit, lui Andrei Năstase, respectiv unor persoane din cadrul Direcției 6 a MAI, un milion de dolari.

Acesta este un caz fără precedent, când o persoană aflată în programul de protecție a martorilor, este influențată pentru a-și schimba depozițiile. Acest precedent va duce la situația când, pe viitor, orice martor va refuza să mai depună mărturii împotriva criminalilor, de frică pentru că, oricând, se poate schimba atitudinea față de el din partea instituțiilor care sunt obligate să-i asigure securitatea.

Menționăm că informația nu este verificată și primită din sursa necunoscută anonimă.

 

 

 

sursa: 24h.md

Oamenii de ştiinţă au descoperit un continent, în timp ce reconstruiau evoluţia geologiei complexe a regiunii mediteraneene, din Spania până în Iran, potrivit CNN.

Continentul este numit Greater Adria (Marea Adria). Este de dimensiunea Groenlandei şi s-a desprins de Africa de Nord pentru a fi îngropat, în urmă cu 140 de milioane de ani, în sudul Europei, unde astăzi există Italia.

„Uitaţi de Atlantis”, a spus Douwe van Hinsbergen, autorul studiului şi profesor de tectonică globală şi peleogeografie la Universitatea Utrecht. „Fără să îşi dea seama, un mare număr de turişti şi-au petrecut vacanţele anual pe continentul pierdut Greater Adria”.

Studiul a fost publicat luna aceasta în Gondwana Research.

Cercetarea evoluţiei lanţurilor muntoase poate arăta evoluţia continentelor. „Cele mai multe lanţuri muntoase pe care le-am cercetat îşi au originea într-un singur continent care s-a separat de Africa de Nord în urmă cu peste 200 de milioane de ani. Singura parte rămasă din acest continent este o fâşie care ţine de la Torino via Marea Adriatică şi până la tocul cizmei care formează Italia”, a spus Van Hinsbergen.

Această regiune este numită de geologi Adria, astfel că cercetătorii au numit descoperirea Greater Adria.

În regiunea mediteraneană, geologii au o altă abordare a tectonicii plăcilor. Tectonica plăcilor este teoria care stă la baza formării continentelor şi oceanelor. Această teorie sugerează că plăcile nu se deformează când se mişcă una de-a lungul celeilalte în zone cu mari fisuri.

Însă în ceea ce priveşte Turcia şi zona mediterană, lucrurile sunt diferite. „Este o harababură geologică: totul este curbat, rupt şi stivuit. Comparativ, Himalaya, de exemplu, este un sistem mai simplu. Acolo pot fi urmărite câteva fisuri mari pe o distanţă de peste 2.000 km”, a explicat Van Hinsbergen.

În cazul Greater Adria, marea parte din el se afla sub apă, acoperit de o mare puţin adâncă, recifuri de corali şi sedimente. Sedimentele au format roci, iar acele roci au devenit laţuri muntoase: Alpii, Apeninii, Balcanii, Grecia şi Turcia.

„Subducţia este modul de bază în care lanţurile muntoase sunt formate. Cercetarea noastră a oferit multe informaţii, inclusiv despre activitatea vulcanică şi cutremure. Pot fi chiar prezis cum va arăta o anumită regiune în viitorul îndepărtat”, a mai spus el.

Reconstrucţia imaginii evoluţiei lanţurilor muntoase din zona mediteraneană a necesitat colaborare, pentru că este vorba despre o zonă care cuprinde 30 de ţări, fiecare cu hărţile şi topografia ei.

Cercetătorii au descoperit că Greater Adria a devenit continent de sine stătător în urmă cu aproximativ 240 de milioane de ani, în timpul perioadei Triasic.

„Din aceasta cartare a reieşit imaginea Greater Adria şi a unor blocuri continentale mai mici, care acum sunt părţi din România, nordul Turciei şi Armenia, de exemplu. Rămăşiţele deformate din primii câţiva kilometri ai continentului pierdut pot fi văzute în lanţurile muntoase. Restul plăcii continentale, care avea o grosime de 100 km, s-a afundat sudului Europei, unde o putem încă urmări cu ajutorul undelor seismice până la o adâncime de 1.500 de km”, a adăugat Van Hinsbergen.

Nu este prima dată când un continent este descoperit. În ianuarie 2017, oamenii de ştiinţă au anunţat descoperirea unui continent pierdut - parte din supercontinentul Gondwana, care a început să se fragmenteze în urmă cu peste 200 de milioane de ani. Bucata, care fusese acoperită de lavă, se află acum sub Mauritius  (Oceanul Indian).

În septembrie 2017, o altă echipă de cercetare a găsit, prin forări în Pacificul de Sud, continentul Zealandia. Acesta se află scufundat la mai puţin de o milă.

Un senator din Haiti a împușcat mai multe persoane care protestau luni în fața clădirii Parlamentului. Printre persoanele rănite se numără și un fotograf.

Senatorul Jean Marie Ralph Féthière a deschis focul în timp ce părăsea Parlamentul din capitala Port-au-Prince, susținând că s-a apărat de protestatari înarmați care l-au amenințat, potrivit BBC.  

“Am fost atacat de grupuri violente de militanți, a trebuit să mă apăr. Autoapărarea este un drept sacru”, a declarat el pentru un post de radio local.

Printre răniți se află și fotograful Associated Press, Chery Dieu-Nalio, care a fost rănit la față. Pe lângă acesta, un agent de securitate a fost de asemenea rănit.

Protestatarii erau adunați în fața Parlamentului din Port-au-Prince pentru, fiind nemulțumiți de numirea lui Fritz-William Michel în funcția premier al țării.

Mai multe proteste au avut loc în ultima vreme în Haiti, în legătură față de criza politică și economică în care a fost aruncată țara. Avansul puternic al inflației, numeroasele scandaluri de corupție, precum și criza de carburan au determinat cetățenii să iasă în stradă.

Protestatarii au cerut demisia președintelui Jovenel Moïse, care se află la conducerea țării din 2017. 

Echipa de avocați care apără interesele fostului premier, Vlad Filat, s-a declarat nemulțumită de numele care apar în raportul Kroll.

„Modul de prezentare a informațiilor incomplete aduce un prejudiciu de imagine și de credibilitate atât domnului Vlad Filat, cât și Comisiei de anchetă”, se arată într-un comunicat emis de avocații lui Filat, transmite stiri.md.

Avocații susțin că au expediat toate documentele necesare pentru a dovedi nevinovăția fostului premier, dar compania a ignorat informațiile, menționând că „există și alte documente” la care nu au avut acces.

„Referințele de la constatările și persoanele menționate în Raportul Kroll urmează a fi tratate cu maximă responsabilitate. Compania Kroll a stipulat că informațiile referitoare la companiile atribuite domnului Vlad Filat au fost identificate din surse media, dar și din surse confidențiale, care nu au fost confirmate în mod independent.

Ținem să precizăm că echipa de avocați a expediat companiei Kroll documente care dovedesc nevinovăția domnului Vlad Filat. În răspunsul său, compania Kroll a confirmat faptul că pot exista și alte documente sau informații la care nu a avut acces și care pot contrazice sau contesta concluziile extrase din documentația analizată.

Reamintim, că domnul Vlad Filat a inițiat mai multe procese de revizuire a cauzei sale penale urmare a descoperirii circumstanțelor esențiale care demonstrează nevinovăția sa.

Cu toate acestea, suma de 22 milioane de euro din raportul Kroll coincide cu suma din sentința de condamnarea abuzivă atribuită domnului Vlad Filat în cadrul procesului de judecată care a avut loc cu ușile închise, în lipsa probelor concludente, cu respingerea cererilor apărării, în lipsa unei expertize financiar-bancare etc.

Echipa de avocați care apără interesele domnului Filat îndeamnă membrii Comisiei de anchetă să fie atenți la declarațiile politice, deoarece acestea încalcă principiul prezumției nevinovăției și influențează opinia publică”, se mai arată în comunicat.

În prima jumătate a acestui an importul de produse petroliere în Moldova a înregistrat o creştere de aproape 2% şi a constituit 377.726,7 tone, arată date publicate de ANRE.

Mai mult de 71% din importurile de produse petroliere au fost motorină - 268.765,7 tone, care s-au majorat cu peste 4%.

100% de benzină este importată din România

În acelaşi timp importurile de benzină au stagnat la niveul de 80.000 de tone, iar cele de gaz lichefiat s-au diminuat cu circa 16% până la 28.826,6 tone.

România reprezintă principalul furnizor de produse petroliere deținând din totalul importat o cotă de 100% la benzină și 86,75% la motorină.

"Această tendință se explică prin prezența pe piața autohtonă a companiilor petroliere care dețin rafinării proprii în statul vecin și distanța mică care permite importul pe cale rutieră la costuri relativ mici", explică ANRE.

Din celelalte țări furnizoare de produse petroliere principale pot fi menționate Federația Rusă cu o cotă de 7,83% la motorină, Belarus cu 4,17% la motorină și Bulgaria cu 1,18% la motorină.

Importurile de gaz lichefiat sunt efectuate din trei țări: Federaţia Rusă, România și Kazahstan. În cazul gazului lichefiat poziția de lider este ocupată de Federația Rusă, care deține o cotă de 43,25%. 

Această tendință se explică prin faptul că prețul de vânzare a gazului lichefiat din Federația Rusă este mai mic decât în alte regiuni, aceasta fiind urmată de Kazahstan cu 32,51% și România cu 24,24%.

Cât despre preţurle medii de import apoi în dolari acestea au crescut mai lent decât în lei. 

Factorii principali care au dus la majorarea prețului de import la produsele petroliere principale și la gazul lichefiat sunt creșterea prețurilor la burse regionale și deprecierea monedei naționale în raport cu dolarul SUA, explică ANRE. 

Un alt factor este majorarea de la 1 ianuarie 2018 cu peste 10% a accizei de import. 

 
 
 
 
sursa: mold-street.com
 

Primarul general al municipiului Chişinău ar putea fi ales în al doilea tur. Cel puţin asta arată primul sondaj de opinie - Vox Populi", realizat în campania electorală pentru scrutinul din 20 octombrie.

Astfel, în turul al doilea ar ajunge socialistul Ion Ceban şi liderul PPDA, Andrei Năstase. Sondajul a fost realizat în perioada 11 - 20 septembrie, pe un eşantion de aproximativ 1200 de persoane, fiind aleasă metoda cantitativă, în bază de chestionar. Marja de eroare este de plus minus trei la sută.

După primul tur, socialistul Ion Ceban ar acumula 35,3 la sută din voturi, iar şi liderul PPDA, Andrei Năstase, 30,1 procente. Pentru preşedintele Uniunii Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu, şi-ar da voturile 2,1 la sută dintre alegători, iar pentru fostul primar general interimar al Capitalei, Rusan Codreanu, - aproape doi la sută.

Liberalul Dorin Chirtoacă s-ar alege cu 1,4 la sută din voturi. În cursa pentru şefia Capitalei s-au înscris 21 de persoane. Până acum au fost înregistraţi oficial şapte concurenţi.

Comanditarii sondajului "Vox Populi" sunt filiala de Sud a Asociaţiei Sociologice din Ucraina şi Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, care a şi plătit pentru studiu. Responsabilul de comunicare cu reprezentanţii mass-media din cadrul Comisiei Electorale Centrale, Rodica Sîrbu, ne-a confirmat că instituţia a fost informată cu privire la realizarea sondajului "Vox Populi".

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare anunță despre acordarea unul credit de până la 40 milioane dolari sub forma de participare în instrumentul de împrumut revolving de tip senior asigurat pentru finanțarea Trans-Oil Group.

Potrivit BERD, finanțarea capitalului circulant sezonier este asociată cu achiziționarea, păstrarea, procesarea, transportarea bunurilor agricole și vânzările de export.

Creditul face parte dintr-un proiect mai mare estimat la 150 milioane de dolari, iar pentru a aloca suma BERD a efectuat o "analiză a competitivității sectorului de cereale și semințe oleaginoase din Moldova”. Totodată instituţia precizează că costul sarcinii este parțial acoperit de Fondul Special al Acționarilor BERD.

Se preconizează ca proiectul va avea un impact competitiv prin extinderea exporturilor Trans-Oil pe noi piețe externe, dar şi prin introducerea bunurilor cu valoare adăugată, cum ar fi uleiul de floarea soarelui organic și cu conținut sporit de acid oleic, în structura de vânzări ale grupului, ceea ce va duce la o mai mare profitabilitate, permițând astfel companiei să devină mai competitivă.

Trans-Oil Group este o societate agricolă integrată vertical din Moldova, care activează în domeniul prelucrării semințelor oleaginoase, comerțului cu cereale, prestării serviciilor de transbordare și siloz. În prezent ea face parte din grupul Aragvi din Cipru, controlat de milionarul moldo-rus-georgian-american Vaja Jhashi.

Grupul Trans-Oil/Aragvi include peste 20 de companii ce au o cotă de 95% pe piața procesării de semințe de floarea soarelui și producerii de ulei și circa 57% la exportul de cereale și oleaginoase din Moldova.

Valoarea activelor era estimată în 2018 la peste 240 de milioane de dolari, din care peste 220 milioane de dolari este cota lui Vaja Jhashi. Grosul acestor active se află în Republica Moldova și doar două în Ucraina și unul în Geneva, Elveția. 

Ultimele rezultate publicate de grup, arată că în 12 luni ce s-au finalizat pe 30 iunie 2019, Trans-Oil a obținut vânzări record, ajungând la 550 de milioane dolari, cu 20% mai mult față de perioada similară din trecut (458 milioane dolari).

Această creştere s-a datorat creșterii exporturilor de cereale și al semințelor oleaginoase, ca urmare a recoltei bogate, dar și a suprafeței cultivate.

Un alt factor invocat este programului de finanțare îmbunătățit prin emisiunea de Eurobonduri de 300 milioane dolari, dar și marketingului internațional. 

În aprilie, 2019, Trans-Oil Group a emis 300 de milioane de dolari Eurobonduri pe cinci ani. Acordul a fost un debut atât din partea emitentului, cât și pentru Moldova. Obligațiunile sunt listate la Bursa de Valori din Irlanda.

 
 
 
 
 
sursa: mold-street.com
 

Un poliţist însărcinat cu securitatea la o şcoală primară din sudul Statelor Unite este cercetat disciplinar după ce a arestat doi copii în vârstă de 6 ani, au indicat luni superiorii săi.

Arestările au relansat dezbaterea privind prezenţa poliţiştilor în instituţiile şcolare din SUA, unde 46% dintre şcolile publice dispun de un agent prezent cel puţin o zi pe săptămână.

Agentul în rezervă Dennis Turner, repartizat la o şcoală din Orlando, statul Florida, a arestat doi elevi de şase ani în incidente separate, a precizat pentru France Presse poliţia locală, într-un comunicat.

Dacă despre primul copil nu se ştie nimic, despre al doilea, o fetiţă pe nume Kaia Rolle, bunica sa a declarat pe postul WKMG-TV că a fost arestată pentru că a lovit cu piciorul un adult în cursul unei dispute.

Bunica, Meralyn Kirkland, a explicat că a fost contactată de şcoală şi că a încercat zadarnic să-l descurajeze pe poliţist să-i aresteze nepoţica.

“I-am explicat că are o problemă medicală, apnee în somn, pe care încercăm să o rezolvăm”, a spus ea. “Poliţistul mi-a răspuns: şi eu am apnee în somn şi nu mă port aşa”, a relatat bunica.

“Niciun copil de şase ani nu ar trebui să fie în situaţia să spună cum i s-au pus cătuşe şi a fost transportat pe bancheta din spate a unei maşini de poliţie până la un centru pentru minori, ca să fie amprentat şi fotografiat”, a mai adăugat femeia, vizibil emoţionată.

Potrivit poliţiei din Orlando, vehiculul a făcut cale-ntoarsă înainte să ajungă la respectivul centru şi micuţa Kaia a fost readusă la şcoală, pentru că agentul Turner nu ceruse autorizaţiile obligatorii în vederea reţinerii de minori sub 12 ani.

În schimb, celălalt copil a fost dus la centrul pentru minori, de unde a fost apoi predat părinţilor, întrucât şoferul nu ştia că nu existau autorizaţiile respective.

Agentul Dennis Turner a fost suspendat imediat, a mai menţionat poliţia din Orlando.

Atacurile armate din instituţii de învăţământ din SUA, cum a fost cel de la Sandy Hook din 2012, soldat cu 26 de morţi, majoritatea copii, au dus la creşterea numărului de poliţişti în şcoli, unde au misiunea de a asigura securitatea elevilor şi de a combate traficul şi violenţele.

Totuşi, prezenţa lor este controversată, ducând uneori la trimiterea după gratii a unor adolescenţi în legătură cu probleme pentru care în mod normal ar fi fost sancţionaţi pe cale disciplinară.

Mai mult, pasivitatea poliţistului de serviciu de la liceul din Parkland, Florida, unde un fost elev a ucis 17 persoane în 2018, a generat îndoieli cu privire la eficacitatea acestei prezenţe.

 

 

 

sursa: Agerpres

© 2019 NewsIN