Aprilie 06, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte
NewsIN

NewsIN

Polițiștilor de frontieră care nu se conformau indicațiilor de a facilita anumite activități de contrabandă li se intentau dosare penale. Acest lucru depindea de conducerea care era în fruntea Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal sau Serviciului de Informare și Securitate. Declarația a fost făcută de șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, transmite IPN.

Rosian Vasiloi spune că a rechemat unii foști angajați înapoi la serviciu, fiind la curent cu situația creată. „Unii dintre ei făceau parte din diasporă. Ei au revenit. I-am rugat să revină pentru ca să readucem Poliția de Frontieră în rândul instituțiilor statului care își fac meseria conform legii”, a declarat Rosian Vasiloi.

Potrivit lui, un fost șef-adjunct al Direcției regionale a fost transferat în funcția de inspector la o trecere din nordul țării pentru că nu a îndeplinit indicația șefilor de a face coridoare verzi la frontieră pentru contrabandă. „Oricare contrabandă – spirt, țigări, ce doriți. El nu s-a conformat. Au fost inițiate împotriva lui șapte anchete de serviciu. Omul era târâit prin judecăți. Ceea ce am făcut eu – l-am readus în funcția din care a fost ilegal destituit și împotriva șefului care a admis aceste ilegalități am făcut o anchetă de serviciu, l-am eliberat din sistem și materialele le-am transmis la Procuratură”, a afirmat șeful Poliției de Frontieră.

Despre contrabanda de țigări Rosian Vasiloi spune că chiar dacă și acum trec țigări pe la frontieră, acest lucru nu se întâmplă așa cum se întâmpla înainte. „Atunci când depistăm, pe fiecare caz ne autosesizăm și facem cercetări de serviciu, ceea ce în anii precedenți nu se făcea. Noi avem astăzi cazuri când șefii de sectoare încep să informeze conducerea că se apropie persoane să faciliteze contrabanda cu țigări”, a afirmat șeful Poliției de Frontieră.

Despre schemele mari de contrabandă cu țigări, alcool și alte mărfuri, Rosian Vasiloi spune că anumiți „barosani” care aveau legătură cu politicul stăteau în spatele acestora pentru că „nimic nu se face așa simplu la frontieră”. „Schemele erau divizate pe anumite sectoare ale frontierei de stat – cineva coordona activitatea la nord. Pe la nord se trecea spirt, țigarete, chihlimbar. La sud – spirt, țigarete, alcool. Aeroportul avea domeniul lui – aur, chihlimbar, anabolizante și asta nu se făcea așa simplu. Totul era coordonat de la un centru. Doar unele  companii vindeau spirt anumitor cercuri de persoane. Numai de la aceleași companii se procurau țigarete”, a menționat Rosian Vasiloi.

Potrivit lui, și acum sunt încercări de acest gen, dar nu se compară cu ce a fost înainte.


Expertul în politici publice Ștefan Gligor spune că în primele 100 de zile ale actualei guvernări s-a reușit crearea unei coaliții improbabile și acesta este un succes mare. În opinia lui, societatea astăzi este mai liberă, însă nu s-a reușit, de exemplu, reforma justiției. Comentatorul politic Alexandru Petcov susține că în primele 100 de zile de guvernare nu prea a văzut salturi economice. Opiniile au fost exprimate la emisiunea „Ora expertizei” de la Jurnal TV, transmite IPN.

„Noi avem încă foarte multe probleme legate de justiție – o justiție dependentă, care s-a compromis și care nu a fost reformată în niciun sens până acum”, consideră Ștefan Gligor. Potrivit lui, încă sunt foarte multe de făcut în Republica Moldova și ar vrea să vadă un program foarte clar de guvernare, bine pus la punct care răspunde necesităților societății.

„Astăzi vedem că nu prea s-a reușit. Nu s-a reușit, de pildă, abrogarea sistemului electoral mixt, chiar dacă acest lucru a fost făcut formal. Dacă ne amintim, guvernarea când a fost în opoziție spunea foarte clar: „noi venim în Parlament doar pentru câteva luni ca să debarcăm regimul oligarhului Plahotniuc și să organizăm alegeri repetate în sistemul proporționat vechi”. Acum, dacă nu cunoaște cineva, în momentul dacă se organizează alegeri anticipate, ele au loc în baza sistemului Plahotniuc-Dodon și nimeni nu se prea grăbește să abroge această hotărâre”, a declarat Alexandru Petcov. În opinia lui, un salt economic nu are cum să aibă loc pentru că guvernarea a recurs la majorarea tarifelor.

Deputatul democrat Nicolae Ciubuc consideră că un succes al actualei guvernări este faptul că își recunoaște eșecurile. Parlamentarul spune că nici până acum nu a văzut programul de guvernare al Guvernului Sandu, ci doar niște promisiuni de depolitizare și dezoligarhizare. „Restul, totul prin antagonizare – distrugerea lucrurilor bune care s-au făcut, programele bune pentru oameni „O nouă viață”, „Un doctor pentru fiecare”, „Prima Casă”, proiecte atât sociale, cât și economice care erau axate anume pe soluționarea problemelor cetățenilor”, a menționat deputatul.

Igor Grosu, președintele fracțiunii PAS, blocul ACUM, menționează că viteza cu care se schimbă lucrurile nu poate să-i mulțumească pe toți. Ceea ce i-a reușit cu certitudine actualei guvernări, spune Igor Grosu, a fost restabilirea relațiilor bune cu partenerii externi. „Fondul Monetar Internațional a acceptat cele două rapoarte de evaluare a Republicii Moldova și debursările care vin din parte FMI înseamnă culoare verde pentru toți partenerii de dezvoltare. Am acoperit deficitul bugetar – vor veni resursele de la UE, de la alți parteneri de dezvoltare. Și cel mai important – noi trebuie să trecem de iarna care urmează”, a declarat deputatul.


Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene se declară nedumerit și indignat de discursul lui Leonid Manakov, rostit la ședința în plen din 23 septembrie curent a celei de-a 42-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU. Prin acest discurs, „în numele poporului transnistrean și la indicația conducerii Transnistriei”, reprezentantul oficial al regiunii transnistrene la Moscova, „cheamă direct comunitatea internațională să recunoască independența Transnistriei în calitate de subiect de drept internațional”, transmite IPN.

Astfel, MAEIE a făcut un demers către conducerea Federației Ruse privind sistarea activității „Fundației pentru dezvoltarea relațiilor sociale și culturale „Transnistria””, deschise la Moscova la începutul acestui an, al cărei conducător este Leonid Manakov, având în vedere că de fapt aceasta funcționează ca o „reprezentanță oficială a Transnistriei” în Federația Rusă.

MAEIE consideră că astfel de discursuri, rostite de la tribuna instituțiilor ONU sunt provocatoare și contraproductive, fiind de natură să submineze procesul de negocieri în formatul „5+2” privind identificarea unei soluții globale, pașnice și durabile pentru conflictul transnistrean.

Această soluție trebuie să fie bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în limitele frontierelor sale recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană, așa după cum aceasta este stipulat în documentele relevante ale OSCE.


O curte germană de justiţie a decis, într-un caz deschis împotriva unui producător de băuturi, că mahmureala se încadrează la boală şi că produselor pe bază de fructe nu le pot fi atribuite proprietăţi de tratare, scrie BBC.

Firma a fost dată în judecată la Frankfurt, după ce a fost acuzată că susţine ilegal că produsele sale au calităţi anti-mahmureală.

În decizie, curtea a specificat că segmentul de „boli” include chiar şi schimbările temporare şi mici ale stării normale ale corpului.

Produsele din fructe, inclusiv băuturile, nu pot fi vândute ca fiind capabile să prevină sau să trateze bolile. 

„Unui produs pe bază de fructe nu îi pot fi atribuite proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a bolii umane sau nu poate fi lăsată impresia că are o asemenea proprietate”, a decis curtea supremă regională. „Prin boală poate fi înţeleasă chiar şi o mică sau temporară schimbare a stării sau activităţii normale a corpului”.

Astfel, aici sunt incluse oboseala, greaţa, durerile de cap deseori asociate mahmurelii şi pe care compania, al cărei nume nu a fost dezvăluit în hotărâre, susţine că produsele ei - precum shot-urile şi pudrele - le poate vindeca.

Hotărârea a fost dată după câteva zile de când sărbătoarea anuală Oktoberfest a început în Munchen.

24 Septembrie 2019 08:10

Simona Halep, în optimi, la Wuhan

Simona Halep, locul 6 WTA şi cap de serie numărul 4, a învins-o, marţi, cu scorul de 6-3, 6-2, pe sportiva cehă Barbora Strycova, locul 34 WTA, calificându-se în optimile de finală ale turneului de la Wuhan. Elena Ribakina din Kazahstan, locul 50 WTA, beneficiară a unui wild card, a învins-o, marţi, cu scorul de 6-1, 6-7 (3), 6-2, pe Ons Jabeur din Tunisia, locul 54 WTA, în turul al doilea al turneului de la Wuhan. Ribakina, 20 de ani, s-a impus după un meci de o oră şi 51 de minute şi va evolua în optimi, pentru prima dată, cu Simona Halep. Sportiva din Kazahstan a câştigat în acest an turneul de la Bucureşti, după ce a întrecut-o în finală, cu scorul de 6-2, 6-0, pe Patricia Ţig.

Simona Halep a jucat primul meci după eliminarea din turul al doilea al US Open, în urmă cu aproape o lună. Revenirea ei pe teren a fost marcată de un început destul de ezitant, cu greşeli şi cu un serviciu inconsistent, dar această evoluţie poate fi considerată doar o acomodare cu suprafaţa de la Wuhan, pentru că apoi a arătat semne bune pentru partea asiatică a sezonului. Odată reglajele făcute, Halep a arătat forţă, mobilitate, stăpânire de sine, mai ales în setul al doilea, unul al unor reveniri incredibile, şi un tenis pe alocuri spectaculos.

În prima parte a întâlnirii, fără a fi un joc perpendicular, ci unul în care sportivele au căutat marginile terenului, Halep şi Strycova au evoluat aşteptând parcă eroarea de dincolo de fileu.

Românca a condus cu 2-0, după un break în primul ghem şi după un al doilea ghem câştigat greu cu serviciul. Jucătoarea cehă a avut apoi o revenire susţinută de greşelile adversarei şi a câştigat trei ghemuri la rând.

A fost momentul în care Halep a schimbat ritmul meciului, a ridicat nivelul agresivităţii, a pus presiune pe reverul rivelei, a servit mai bine şi a alergat mai mult. Toate acestea au dezechilibrat evoluţie bunicică a Barborei Strycova de până atunci, astfel că Halep a pus repede cinci ghemuri la rând pe tabelă în dreptul ei. După primele patru, românca a câştigat setul I cu 6-3, în 41 de minute.

Fostul lider WTA a primit o opoziţie mai viguroasă după 1-0 în setul secund. Patru mingi de break între care o situaţie de 15-40, a salvat Halep pentru a-şi fructifica serviciul la 1-1. Ea a fost condusă cu 40-0 în ghemul următor, dar a revenit încă o dată şi a reuşit break-ul. Strycova a răspuns cu rebreak, dar revenirile Simonei Halep nu s-au încheiat. Ea a făcut-o din nou în ghemul următor, când a fost condusă cu 40-15 şi a mai salvat trei mingi de 3-3, pentru a ridica scorul la 4-2. Acela a fost momentul în care Halep a rupt decisiv barajul Barborei Strycova şi s-a impus cu 6-2, după o oră şi 25 de minute, câştigând a şasea oară consecutiv în faţa jucătoarei din Cehia.

În faza următoare, Halep va evolua cu Elena Ribakina din Kazahstan, locul 50 WTA, sau cu Ons Jabeur din Tunisia, locul 54 WTA.

Calificarea în optimi este recompensată cu un premiu de 29.695 de dolari şi cu 105 puncte WTA.

Simona Halep a fost direct acceptată în manşa a doua la Wuhan. Anul trecut, ea a fost învinsă în turul al doilea de Dominika Cibulkova din Slovacia, cu scorul de 6-0, 7-5.

Cel mai bun rezultat al fostului lider WTA este calificarea în semifinale, la ediţia 2016, fază în care a fost învinsă de Petra Kvitova din Cehia, cu 6-1, 6-2.

La doar câteva zile după ce Apple a lansat serviciul de jocuri Arcade, Google lansează Play Pass, un produs similar, dar cu câteva diferenţe importante.

Spre deosebire de Apple Arcade, Play Pass nu se limitează la jocuri. În acelaşi abonament lunar, de 4,99 dolari, Google include şi aplicaţii.

Google nu finanţează dezvoltarea aplicaţiilor şi jocurilor care fac parte din noul serviciu şi nu pretinde exclusivitate. În fapt, toate titlurile din Play Pass sunt disponibile şi în afara serviciului, fie contracost, fie incluzând reclame sau microtranzacţii.

Spre deosebire de Apple Arcade, care promite jocuri exclusive şi de o calitate mai bună, inclusiv finanţând dezvoltatorii, Google nu face decât să preia modelul de business fără să se implice foarte mult.

Aplicaţiile şi jocurile disponibile în Play Pass vor fi marcate în Google Play printr-un bilet colorat, care va încuraja utilizatorii să se aboneze pentru a avea acces fără reclame şi alte cheltuieli la produsul respectiv.

Oricare din cele 350 de jocuri şi aplicaţii disponibile în Play Pass vor rămâne disponibile şi în versiunea lor actuală, fie că aceasta înseamnă un preţ unic, microtranzacţii sau reclame.

Două treimi din produsele incluse în Play Pass sunt jocuri. Printre acestea se numără titluri precum Stardew Valley, Monument Valley, Limbo şi Risk.

Un abonament Play Pass va putea fi folosit de până la 5 membri ai aceleiaşi familii şi va oferi instrumente de control parental pentru protejarea celor mici.

Disponibil pentru început doar în Statele Unite, Play Pass va avea un preţ promoţional de 1,99 dolari pe lună în primul an. Google promite că disponibilitatea serviciului va fi extinsă curând şi la alte ţări.

Fotbalistul argentinian Lionel Messi a câştigat premiul FIFA The Best, pentru cel mai bun jucător al sezonului, după ce i-a întrecut pe Virgil van Dijk şi Cristiano Ronaldo.

Cea mai bună jucătoare a sezonului a fost desemnată americanca Megan Rapinoe.

Jurgen Klopp, managerul grupării Liverpool, a fost desemnat cel mai bun manager al sezonului, iar premiul pentru cel mai bun portar i-a revenit lui Alisson, tot un reprezentant al "cormoranilor."

Leeds United şi managerul Marcelo Bielsa au primit premiul fair-play, în timp ce premiul FIFA al fanilor a fost acordat Silviei Grecco, din Brazilia, cunoscută pentru dragostea pe care o împărăşeşte faţă de clubul Palmeiras, alături de fiul ei nevăzător Nikollas.

Premiul Puskas pentru cel mai frumos gol i-a fost acordat ungurului Daniel Zsori.

Premiul pentru cel mai bun antrenor din fotbalul feminin i-a revenit lui Jill Ellis, iar portăriţa sezonului a fost Sari van Veenendaal.

În cadrul ceremoniei a fost desemnată şi echipa anului formată din: Alisson -Matthijs de Ligt, Marcelo, Sergio Ramos, Virgil van Dijk - Frenkie de Jong, Eden Hazard, Luka Modrici - Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappe, Lionel Messi.

Pavel Grigorciuk a fost reținut pentru 72 de ore. Acesta a publicat ordonanța de reținere, semnată de procurorul Lilian Bacalîm. Acesta este acuzat de huliganism, săvârşit de o persoană care anterior a săvârşit un act de huliganism.

Recidivistul Pavel Grigorciuk, care l-a atacat recent pe procurorul Nicu Șendrea a fost reținut. Într-o postare pe pagina sa de facebook acesta a scris că urmează să fie transportat la procurorul PCCOCS, Lilian Bacalîm.

Informația despre reținerea lui Grigorciuk a fost confirmată de către ofițerul de presă al Procuraturii Generale, Emil Gaitur, fără a oferi, însă, mai multe detalii.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Amintim că Grigorciuk la agresat pe Nicu Șendrea la ieșire din clădirea Curții de Apel Chișinău. Grigorciuk i-a aplicat lovituri în diferite regiuni ale corpului, astfel încât victima a fost supusă examinării medico-legale și internată în spital.

De precizat că nu este primul caz când recidivistul Grigorciuk atacă persoanele cu funcții de răspundere. În după-amiaza zile de 21 martie 2019, aflându-se în parcul central „Ştefan cel Mare” din capitală, Grigorciuk l-a agresat verbal cu cuvinte necenzurate şi jignitoare pe parlamentarul Sergiu Sârbu, după care l-a apucat de haină şi i-a aplicat, în mod intenţionat, o lovitură cu mâna în regiunea feţei, continuând să-l insulte. Incidentul a avut loc în prezenţa colegilor victimei, dar şi altor persoane care se aflau în locul public.

În urma acţiunilor ilegale ale agresorului, victima a fost internată în spital cu vătămări corporale, calificate de catre experţii medico-legişti ca fiind uşoare.

Grigorciuk a ajuns în atenţia organelor de drept încă acum cinci ani. Astfel, în primăvara anului 2015, acesta a fost condamnat la amendă penală după ce a bătut şi insultat un cetăţean german într-un local din capitală, deteriorând şi mai multe bunuri. Până în prezent, acesta se eschivează de la achitarea amenzii penale. 

O altă condamnare pentru dezordinile în masă și violențele la sediul Procuraturii Generale din septembrie 2016. Atunci, inculpatul, împreună cu alte şase persoane au compărut pe banca acuzaţilor pentru organizarea, conducerea şi participarea activă la săvârșirea acțiunilor ilegale, au chemat la nesupunere violentă activă la cerinţele legitime ale reprezentanţilor autorităţilor și au aplicat violenţa, inclusiv cu utilizarea unor obiecte în calitate de arme.

 

 

 

sursa: deschide.md

Deputatul Octavian Țîcu a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook în care vorbește despre alegeri locale care urmează să se desfășoare pe 20 octombrie.

Potrivit lui, alegerile din acest an sunt "alegeri în epoca post-Plahotniuc", care sunt doar în avantajului lui Dodon și a socialiștilor, transmite Știri.md.

Totodată, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile locale a ținut să puncteze mai mai multe detalii atât despre blocul ACUM din care a făcut parte, cât și despre PSRM.

În acest context, Octavian Țîcu vine cu un mesaj în adresa contracandidatului său din partea blocului ACUM, Andrei Năstase. Acesta spune că, deși l-a susținut mai mulți ani, astăzi nu poate accepta jocul în care a intrat liderul Platformei DA cu liderul socialiștilor, Igor Dodon.

De aceea candidatul PUN, Octavian Țîcu, îi sugerează lui Andrei Năstase să-și continue activitatea în cadrul Ministerului de Interne și să continue reformele începute.

"Andrei, dă-te la o parte, rămâi la MAI și continuă reforma pe care ai început-o. Rămânerea ta în cursă îmi întărește convingerea că ești Soluția lui Dodon pentru Chișinău", a spus Țîcu.

Postarea integrală al lui Țîcu:

DESPRE ALTFEL DE ALEGERI

Alegerile locale din 2019 sunt altfel de alegeri. Primele alegeri în epoca post-Plahotniuc. O epocă în care Blocul ACUM și PSRM au realizat o victorie importantă prin înlăturarea regimului oligarhic, dar o victorie pe care cele trei componente ale alianței – PSRM, PAS și PPDA - au transformat-o într-o luptă pentru putere, care l-a avantajat pe Dodon și pe socialiști.

1. Despre Blocul ACUM. Raționamentul de constituire a Blocului ACUM a fost înlăturarea regimului Plahotniuc și asigurarea unei tranziții spre democrație și stat de drept, în conformitate cu angajamentele asumate prin Acordul de Asociere la UE. Blocul a avut trei identități distincte – PAS, PPDA și oameni din societatea civilă și din mediul academic – care până la urmă s-au redus primitiv la două entități politice – PAS și PPDA, obligând restul echipei să facă alegere în favoarea unui sau altui partid politic. N-am venit în Bloc nici pentru PAS, nici pentru PPDA, ci pentru că mi-am asumat o luptă împotriva regimului lui Plahotniuc, pe care o duceam de unul singur de mult timp. Am crezut în spiritul de unitate a Blocului, în decizii transparente și democrație internă, care să ne facă o unitate de luptă compactă și capabilă să înfrunte deopotrivă PD, cât și ambițiile PSRM. M-am expus critic de nenumărate ori în privința cedărilor succesive în fața PSRM, care s-au făcut, fără justificare, în numele păstrării „alianței”. Alegerea lui Țurcanu ca președinte al Curții Constituționale, în mod fariseic, înșelând deputații, dar mai ales semnarea acordului cu PSRM la 16 septembrie 2019, înseamnă o trădare a angajamentelor pe care Blocul ACUM le-a avut față de alegătorii săi și de aceea m-am retras.

2. Despre Trădare. La 21 februarie Blocul ACUM a semnat un acord de ne-colaborare post-electorală cu troika Plahotniuc-Dodon-Șor și alte partide care erau o emanație a regimului Plahotniuc. Am înțeles imposibilitatea înlăturării lui Plahotniuc fără complicitatea cu PSRM, chiar dacă acest lucru se putea face fără a-i strânge mâna lui Kozak. Am acceptat acest compromis de circumstanță și chiar dacă n-am semnat acordul din 8 iunie 2019, am susținut în totalitate guvernul Maia Sandu și acțiunile de înlăturare a regimului Plahotniuc. Mai puțin acordarea SPP, SIS și CNA lui Dodon, pe care nu le-am votat, alături de multe alte prevederi care-l întăreau. Consider semnarea acordului din 16 septembrie o eroare politică fundamentală, o formă absolut iresponsabilă de legitimizare a influenței Federației Ruse în RM, care compromite parcursul european al RM și legitimează politic PSRM, un partid care nu este nici democratic, nici european. Din momentul declarației mele de retragere, Blocul ACUM are două componente: PAS și PPDA, care au semnat acord de colaborare nelimitată cu PSRM la 16 septembrie, și o componentă liberă pe care o voi reprezenta alături de alți deputați, a cărui scop va fi crearea unei opoziții față de guvernarea PSRM-PAS-PPDA.

3. Despre PSRM. În campania electorală i-am considerat pe Igor Dodon și socialiști parte a binomului Plahotniuc-Dodon și am luptat cu fermitate împotriva ambelor componente ale regimului oligarhic. Atât Dodon, cât și socialiștii au stat bot la bot cu Plahotniuc până în ultimele clipe ale căderii sale, iar Dodon făcea planuri de federalizare a RM cu Plahotniuc și vindea țara rușilor. Iresponsabilitatea PAS și PPDA a dus la resetarea politică a lui Dodon și PSRM, care actualmente se erijează în ipostaza de mari luptători pentru dezoligarhizare și salvare a RM. Acest lucru nu mai poate continua, lucru pe care mi l-am asumat atunci când am decis să-mi depun candidatura la funcția de primar general al municipiului Chișinău. Este ultima redută pe care oamenii liberi ai Chișinăului o au de apărat în fața avalanșei PSRM, care din cauza politicianismului sectar PAS-PPDA a preluat inițiativa politică în RM. De aici, împreună cu Blocul ACUM și alte partide pro-europene vom reuși o coalizare care să aducă RM pe făgașul românesc și european, dacă Blocul ACUM va înțelege acest lucru.

4. Despre Andrei Năstase. L-am susținut pe Andrei Năstase și PPDA din momentul în care și-au asumat cu mult curaj și determinare lupta împotriva regimului Plahotniuc. Am fost la toate protestele organizate de Platformă, la unele m-am expus și public. L-am criticat când a cedat în favoarea Maiei Sandu la președinție în 2016, la fel cum am refuzat să fiu primar din partea PAS în 2018, pentru că am considerat în ambele cazuri că meriți mai mult aceste funcții. Am organizat împreună proteste și am stat pe baricadele luptei împotriva regimului Plahotniuc. Dar nu pot accepta jocul în care ai intrat cu Dodon – votul de la APCE, cazul Curtea Constituțională, cârdășia de la MoldovaGaz și alte acțiuni la care poate mă voi referi odată. Andrei, dă-te la o parte, rămâi la MAI și continuă reforma pe care ai început-o. Rămânerea ta în cursă îmi întărește convingerea că ești Soluția lui Dodon pentru Chișinău.

5. Despre PUN. Lansarea mea în campanie a fost un act spontan. Cu trei zile înainte de asumarea acestui pas eram în Siberia cu Expedițiile Memoriei, căutând locațiile unde basarabenii noștri au fost duși de Stalin. N-am avut niciun sprijin politic, niciun partid politic în spate, doar susținerea unor colegi deputați. Nu puteam intra în cursă independent pentru că nu reușeam adunarea semnăturilor pentru un candidat independent. Am fost în negocieri cu trei partide politice – PUN, PLDM și PPR – care au fost de acord să-mi ofere platforma lor politică pentru a candida, dar cu condiția să fiu de pe listele lor, lucru care era imposibil de realizat. Timpul scurt n-a permis încropirea unei Alianțe pentru Chișinău, dar ea poate fi realizată după aceste alegeri, în care putem forma o largă coaliție de dreapta, inclusiv cu Blocul Acum. Nu mă identific cu PUN în sens politic, dar această formațiune este cea mai apropiată de mine pentru atașamentul față de limba și identitatea românească, față de spațiul de cultură și civilizație românească și europeană, care-mi definesc unica mea identitate politică. Am acceptat propunerea PUN pentru a putea oferi chișinăuienilor posibilitatea de a avea un candidat pro-românesc și pro-european la primărie, dar rămân deschis pentru o colaborarea cu toți candidații și partidele care-mi împărtășesc viziunile.

6. Despre Unioniști. Complicată ipostaza unionismului în R. Moldova. Dar nu de noi, românii de aici depinde acum această problemă. România este diferită decât în anul 1918, la fel ca și Europa anului 2019, circumstanțele timpului sunt pan-europene și trans-naționale și nu îngust naționale. Unirea cu România este un proces necontenit, care a fost declanșat în 1989/1991 și care nu mai poate fi oprit. Reperele fundamentale ale RM sunt românești (limba, drapelul, stema, imnul și istoria), cetățenii RM în majoritate sunt cetățeni români, alegem și suntem aleși în parlamentul României și în cel european, suntem un tot întreg în sens academic și cultural, studenții noștri fac facultăți în toată România, iar basarabenii fac afaceri nestingherit peste Prut. Avem nevoie de o abordare post-unionistă, prin care să aducem România în RM, mai mult decât să ducem Basarabia acolo, care demult a făcut-o, fără să ne întrebe. Lăsăm la o parte unicitatea fiecăruia din noi și faptul că „sunt mai român decât alți români” – este momentul să fiți solidari și să mă susțineți, așa cum v-am susținut și eu pe voi în diferite circumstanțe.

7. Despre troli și alți mercenari al frontului electoral: Campaniile electorale sunt murdare. A fost omul bun și cuminte, și brusc a devenit un monstru. Din acest considerent intelectualii și oamenii cu bun simț, de care avem nevoie să fie la cârma țării, ezită să vină în politică. Iar mediocritățile, javrele și lepădăturile se bagă acolo, pentru că ei oricum așa sunt, ce contează ce zice lumea despre ei. Sunt o mulțime de-a troli și mercenari angajați pentru a dezechilibra emoțional și psihic alegătorii, de a sădi în voi sâmburele neîncrederii în liderii opoziției. Nu polemizați cu ei, mai ales în spațiul virtual. Ei asta vor, să genereze valuri de discuții și să ne ponegrească. Pur si simplu ștergeți mesajele, apoi blocații. Ei sunt mercenari, pentru asta sunt plătiți. Purtați polemici și discuții cu oameni cu atitudini și păreri raționale, oneste și cinstite, chiar dacă sunt diferite de ale voastre. Asta înseamnă democrația. Trolii și mercenarii se vad după pagină, după prieteni, fotografii și istoric. Nu pierdeți timpul și nervii. Apărați-vă liderii și aveți încredere în ei. Altfel nu avem nicio șansă să rezistăm, pentru că fără suportul vostru vom fi desființați.

Amintim că pe 18 septembrie, Octavian Țîcu a anunțat că părăsește fracțiunea parlamentară PPDA și că urmează să rămână deputat independent. El și-a exprimat regretul că în rândurile blocului ACUM nu există o coeziune sănătoasă.

 

sursa: stiri.md

Focuri de armă într-o vie din Sângerei. Un bărbat în vârstă de 56 de ani, care era și paznicul viei, a prins doi bărbați în timp ce furau struguri.

Potrivit informațiilor preliminare, paznicul s-ar fi ales și cu o bătaie zdravănă din partea hoților, după ce iar fi rugat să părăsească plantația.

Mai mult, unul dintre indivizi ar fi scos o armă de vânătoare, din care a împușcat într-un câine. În urma împușcăturii, paznicul a fost rănit la picior.

În urma investigațiilor întreprinse de către polițiști au fost identificați făptuitorii care sau dovedit a fi doi bărbați cu vîrstele de 37 și 51 de ani, ambii locuitori ai s. Prepelița r-l Sîngerei.

La moment se petrec acțiuni de urmărire penală în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor, bănuiții au fost reținuți pentru 72 de ore .

 

© 2019 NewsIN