Iulie 07, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte
NewsIN

NewsIN

Cinci grădinițe din municipiul Chișinău sunt în carantină după ce mai mulți angajați au fost testați pozitiv la COVID-19. Anunțul a fost făcut de viceprimarul Angela Cutasevici, responsabilă de domeniul educației.

În cadrul ședinței Primăriei, funcționarul a declarat că aceste instituții de învățământ au fost plasate în carantină, deoarece 12 persoane din cadrul personalului celor cinci grădinițe s-au infectat cu noul coronavirus.

Amintim că școlile și grădinițele din țară au fost închise în data de 11 martie din cauza riscului de răspândire a noului virus.

Zi de doliu național. Se împlinesc 71 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia. Istoricii estimează că, în cadrul operaţiunii din iulie 1949, denumită conspirativ "IUG", adică "SUD", a avut loc cel mai mare val de deportări de la noi.

Datele oficiale arată că peste 35 de mii de moldoveni au fost duşi în Siberia și în nordul Kazahstanului. În realitate, spun istoricii, numărul celor ridicaţi ar fi mult mai mare. La întocmirea listelor s-a ţinut cont de activitatea capului familiei, de averea sa şi dacă acesta a colaborat sau nu cu fostele administrații românești.

Operaţiunea a început în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, la ora 02:00. Documentele de arhivă arată că că această acţiune a fost pregătită minuţios timp de aproape şase luni. În prezent, în Moldova locuiesc în jur de opt mii de deportați.

Deputații vor face astăzi o nouă încercare de a se întruni în plenul Parlamentului după două tentative eșuate de săptămâna trecută, când ședințele au fost boicotate de opoziție în semn de protest față de decizia Guvernului de a-și asuma răspunderea pe o serie de legi.

Cabinetul Chicu și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului pe patru proiecte de lege care vizează, în temei, rectificări bugetare, inclusiv majorarea salariilor unor angajați din sectorul medical, acordarea unor indemnizații unice pensionarilor și suplimentarea cu 100 de milioane de lei a Fondului de subvenționare a agriculturii. Dacă proiectele vor intra în vigoare, deficitul bugetar va crește cu peste 1,2 miliarde de lei.

Opoziția a criticat procedura de asumare a răspunderii în condițiile în care, potrivit interpretărilor date anterior de Curtea Constituțională, Guvernul nu poate să substituie Parlamentul, atenționând asupra unor elemente de uzurpare a puterii în stat.

Ședința Parlamentului este programată pentru ora 14.00, iar asumarea de răspundere a Guvernului este pe ordinea de zi.

În Japonia, creşte bilanţul victimelor provocate de inundaţiile care au afectat regiuni întinse din sudul arhipelagului nipon.

Cel puţin 34 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte zeci au rămas izolate, după ce ploile torenţiale din ultimele zile au provocat viituri care au distrus totul în cale.

Cel puţin 12 dintre morţi şi dispăruţi s-au înregistrat într-un azil de bătrâni, luat cu totul de ape. Alte persoane sunt date dispărute, iar autorităţile au slabe speranţe că le vor găsi în viaţă.

La operațiunile de căutare și salvare participă peste 40.000 de militari japonezi, dar şi unităţile de paza de coastă și pompierii.

Un bărbat din Scoția este îngrozit, după ce a început să fie atacat în fiecare zi de un pescăruș.

Bărbatul susține că este atacat de același pescăruș, fiind nevoit să apeleze la o cască pentru a se proteja, transmite Daily Star.

Acesta a reușit să surprindă cu telefonul mobil momentul în care este atacat de pasăre. În filmuleț se poate observa cum în timp ce se afla pe bicicletă, pescărușul îl urmărea.

„În ultimele zile am început să fiu atacat de pescăruș. Cred că de patru ori s-a întâmplat până acum. Cred că este vorba de același pescăruș de fiecare dată, pentru că mă atacă în același loc. Și vecinul meu a spus că a fost atacat. Acum folosesc o cască. Toți oamenii pe care îi cunosc au prieteni care au fost atacați de pescăruș”, a povestit el.

În urma experiențelor sale, bărbatul a început să cerceteze ce ar determina pasărea să-l atace. El a descoperit că puii de pescăruș încep să părăsească cuiburile, ceea ce îi face pe părinți să devină foarte protectori.

„Probabil crede că vreau să-i fur puii”, a mai zis el.

După ce a publicat imaginile pe internet, o altă persoană a comentat că pescărușul ar locui lângă ea și că a fost, de asemenea, atacată.

Potrivit specialiștilor, pescărușii au devenit tot mai agresivi în ultima vreme din cauza faptului că au rămas fără mâncare, date fiind restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus.

Sute de afro-americani înarmaţi au mers la Stone Mountain Park, de Ziua Independenţei, pentru a protesta faţă de un monument uriaş sculptat în piatră. Locul a căpătat notorietate pentru că susţinătorii supremaţiei albe, precum organizaţia Ku Klux Klan, se întâlneau deseori aici. Totuşi, protestul a fost lipsit de incidente, au declarat reprezentanţii rezervaţiei.

Sute de afro-americani înarmaţi au mers la Stone Mountain Park, de Ziua Independenţei, pentru a protesta faţă de un monument uriaş sculptat în piatră, conform insider.com.

Locul a căpătat notorietate pentru că susţinătorii supremaţiei albe, precum organizaţia Ku Klux Klan, se întâlneau deseori aici.

Totuşi, protestul a fost lipsit de incidente, au declarat reprezentanţii rezervaţiei.

Aproximativ 200 de persoane de culoare, majoritatea înarmate, au protestat la Stone Mountain Park, de Ziua Independenţei, cerând ca un monument ce îi înfăţisează pe liderii Statelor Confederate ale Americii să fie dat jos, informează Insider.

„Protestatarii au intrat înarmaţi în parc, dar au fost paşnici”

Protestatarii au purtat veste antiglonţ şi măşti, iar în marşul loc au strigat „Black power, black love”.

Protestatarii au intrat înarmaţi în parc, dar au fost paşnici, a declarat purtătorul de cuvânt al rezervaţiei. Acesta a adăugat că nu a avut nicio problemă cu faptul că cei prezenţi au purtat arme de foc, pentru că aceştia şi-au exercitat dreptul la libera exprimare.

Monumentul pro-sclavie este printre cele mai importante din sudul ţării care a rămas intact, iar după moartea lui George Floyd, a reintrat în atenţia publică, mulţi fiind de părere că acesta încurajează rasismul. Cu toate acestea, basorelieful cu trei lideri ai Statelor Confederate ale Americii este protejat de lege.

State Mountain este un loc istoric, fiind un reper pentru întâlnirile celor care susţineau supremaţia albă, precum organizaţia Ku Klux Klan, care, în 1915, a sărbătorit „renaşterea” în faţa monumentului.

O femeie de 32 de ani a murit în Franța, după ce a căzut dintr-un rollercoaster într-un parc de distracții.

Potrivit autorităților, femeia se afla într-un rollercoaster dintr-un parc de distracții în Franța, când a alunecat, transmite Metro.

Soțul ei ar fi încercat să o prindă de picior, dar nu a reușit să o salveze la timp.

„Copiii mei au vrut să meargă în carusel și am auzit un țipăt. După aceea, am văzut o femeie care cădea. A alunecat printre barele de siguranță și soțul ei a încercat să o prindă de picior”, a povestit o femeie care a văzut întreaga scenă.

„Am văzut copii care se simțeau rău și plângeau. Erau în vârf când s-a oprit”, a mai spus un alt martor.

Autoritățile au intervenit de urgență, însă femeia a murit la scurt timp.

Nu au fost alte persoane rănite în incident.

Victima s-ar fi aflat în parcul de distracții cu familia ei, sărbătorind ziua de naștere a copilului său.

Ca urmare a incidentului, accesul în zonă a fost interzis vizitatorilor.

Nu este primul incident de acest fel care are loc în parc. În 2009, o altă femeie a murit și 15 persoane au fost rănite în urma unor defecțiuni ale rollercoasterului.

Grecia a anunţat - duminică - faptul că îşi închide frontiera pentru cetăţenii din Serbia până la 15 iulie, din cauza unui focar de COVID-19 în această ţară, potrivit France Presse.

Serbia a declarat vineri stare de urgenţă în capitala Belgrad, după ce aici s-a înregistrat cea mai mare creştere a cazurilor de infecţii cu noul coronavirus din aprilie.

Grecia a luat decizia de a-şi închide graniţa pentru cetăţenii sârbi, după ce a analizat date epidemiologice, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Aristotelia Peloni.

Grecia, care a înregistrat mai puţin de 200 de decese din cauza COVID-19, a lansat o campanie de stimulare a turismului, domeniu ce asigură un sfert din Produsul său Intern Brut.

La sosire, călătorii primesc un cod de bare după ce completează un formular în care acestora li se cere să precizeze ţara de origine şi ţările pe care le-au vizitat în ultimele două săptămâni.

Aproximativ 6.000 de teste sunt efectuate zilnic aleatoriu printre călătorii care intră în ţară.

Un polițist din Scoția a încălcat măsurile de izolare costumându-se ca Elvis, în timpul unei petreceri organizate cu ocazia unei zile de naștere.

Bărbatul în vârstă de 41 de ani a fost criticat că a încălcat restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus, fiind angajat pentru a distra invitații, apelând la un costum în care arăta ca Elvis, transmite Mirror.

El a fost surprins îmbrățișându-se cu oamenii și făcând poze cu aceștia.

„Nu știu ce a fost cel mai rău, faptul că a fost atât de prost sau că a distrus cântecele lui Elvis. Este de necrezut că un polițist poate crede că este normal să facă asta. Diverși proprietari suferă din cauza restricțiilor, dar un bărbat care ar trebui să stabilească ordinea a decis să le încalce pentru a face bani în plus”, a comentat o persoană.

Polițistul a fost contactat, însă nu a vrut să comenteze situația.

Superiorii acestuia au fost înștiințați cu privire la eveniment și urmează să stabilească ce măsuri se pot lua în această situație.

O banală ceartă în familie s-a transformat într-o adevărată tragedie pentru mai mulţi locuitori ai unui cartier din oraşul Novaia Kahovka din Ucraina.

Din spusele martorilor, un bărbat, care se afla în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică, s-ar fi certat cu soţia şi a dat foc la apartamentul situat la ultimul etaj al clădirii cu cinci nivele.

Flăcările s-au extins cu repeziciune şi au cuprins 2000 de metri pătraţi de acoperiş.

Imaginile cu acoperişul în flăcări au fost distribuite de martorii oculari pe Internet.

La faţa locului au sosit şapte autospeciale şi 23 de pompieri.

Toţi locatarii au fost evacuaţi şi, din fericire, nimeni nu a avut de suferit.

Incendiul a fost lichidat timp de 20 de minute.

 

© 2019 NewsIN