Aprilie 06, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte
NewsIN

NewsIN

Luptătorul Georgii Rubaev s-a clasat pe locul 5 la Campionatul Mondial din Kazahstan, transmite IPN.

El a debutat cu o victorie clară, 10-0 cu chinezul Xiao Sun, dar apoi i-a cedat viitorului finalist, iranian Alireza Karimimachiani. În recalificări, Georgii Rubaev a dispus de ucraineanul Liubomyr Sagaliuk, iar în meciul pentru medalia de bronz a fost învins de rusul Alikhan Zhabrailov, cu 2-3. Chiar dacă a intrat în top 5, Rubaev nu și-a asigurat un loc la Jocurile Olimpice de la Tokyo, deoarece categoria de greutate 92 kg nu este olimpică.

Alți trei luptători moldoveni, Mihai Eșanu (61 kg), Nicolae Ceban (97 kg) și Alexandr Romanov (125 kg) au evoluat în recalificări, dar au cedat.

Luptătorii moldoveni mai au două șanse de a ajunge la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În perioada 19-22 martie la Budapesta vor avea loc calificările europene, iar în perioada 30 aprilie - 3 mai la Sofia se vor disputa ultimele confruntări în cadrul turneului mondial de calificare.


Departamentul american al Securităţii Interne (DHS) acordă o atenţie majoră luptei împotriva ameninţării naţionalismului alb în Statele Unite - o premieră după atentatele teroriste ale extremei drepte din ultimul an, la El Paso, Gilroy, Poway şi Pittsburgh - în cadrul noii sale strategii în lupta împotriva terorismului, dezvăluită de către secretarul interimar Kevin McAleenan, relatează Vice News.

În total 22 de persoane - 14 americani şi opt mexicani - au fost ucise în august într-un atentat la El Paso, îndoliind America.

DHS, înfiinţat în 2002, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, şi-a concentrat strategia asupra ameninţărilor reprezentate de grupări străine ca organizaţia Statul Islamic (SI) sau Al-Qaida.

Anunţul lui Kevin McAleenan marcehază  astfel o cotitură.

Secretarul interimar a precizat că după atentatul de la Sinagoga din Poway, în California, a organizat un subcomitet însărcinat cu atacuri similare, iar de atunci DHA a început să elaboreze ”un cadru strategic care să se bazeze pe succesul nostru în faţa organizaţiilor străine şi care să încorporeze învăţămintele trase”, a declarat vineri McAleenan.

”Statele Unite se confruntă cu un mediu al unei ameninţări în evoluţie constantă, cu o ameninţare teroristă şi o violenţă ţintită în interiorul frontierelor noastre care este mai diversificată ca niciodată după atacurile de la 11 septembrie”, a subliniat el.

”Suntem perfect conştienţi de ameninţarea tot mai mare din partea inamicilor noştri, atât străini, cât şi naţionali, care caută să încite la violenţă tinerii din ţara noastră”, a continuat el.

Vestea reprezintă o uşurare pentru experţii în domeniul securităţii naţionale, potrivit Vice. Ei alertează, de ani de zile, cu privire la atacuri teroriste ale naţionaliştilor şi adepţilor supremaţiei albe.

Administraţia lui Donald Trump a abrogat şi desfiinţat programe în domeniul securităţii naţionale concepute în vederea luptei împotriva ”extremismului violent”, inclusiv al extremei drepte.

Într-o audiere în Camera Reprezentanţilor, experţi au subliniat că Statele Unite sunt ”teribil de prost echipate să facă faţă ameninţării” extremei drepte.

Jennifer Lopez a îmbrăcat din nou, la 50 de ani, rochia de culoare verde care a devenit un simbol pentru Google Images.

Diva americană a purtat pentru prima dată creația Donatellei Versace la premiile Grammy în februarie 2000. Fostul CEO Google, Eric Schmidt, a dezvăluit ulterior că au fost atât de multe căutări după fotografii cu rochia după aceea, încât i-a inspirat să creeze Google Images.

J. Lo a defilat la Săptămâna Modei de la Milano într-o rochie asemănătoare. Ea şi-a făcut apariţia pe podium într-o rochie verde, cu palmieri, extrem de decoltată şi care i-a lăsat la vedere silueta impecabilă. Filmulețul cu artista defilând în versiunea modernă a rochiei în timpul showului de modă a casei Versace a fost vizionat de peste două milioane de ori pe rețelele de socializare.

Spectacolul de vineri, de la Milano Fashion Week, a adus un omagiu atât rochiei originale, cât și lui Jennifer Lopez. Ultimele modele din spectacol au defilat pe piesa artistei, „Love Don’t Cost a Thing“, din 2001, iar un montaj cu pasaje din Google Image şi căutările rochiei originale de la Grammy a fost proiectat pe pereţi.

Google a fost fondată în 1998, dar Google Images nu a fost introdusă pe site decât abia după iulie 2001.

„Când Google a fost lansat, oamenii au fost uimiţi că au putut afla despre aproape orice, tastând doar câteva cuvinte într-un computer“, a scris Schmidt în Project Syndicate în 2015, „însă co-fondatorii noştri Larry Page şi Sergey Brin – ca toţi inventatorii de succes – au continuat să itereze.

Şi au continuat cu imagini. Până la urmă, oamenii au dorit să vadă mai mult decât text. Acest lucru a apărut pentru prima dată după premiile Grammy 2000, unde Jennifer Lopez a purtat o rochie verde care a atras atenţia întregii lumi. La vremea respectivă, a fost cea mai populară interogare de căutare pe care am văzut-o vreodată“, a declarat fostul CEO Google, Eric Schmidt.

Generalul în rezervă Ben Hodges susţine că politica Kremlinului urmăreşte ridicarea unei noi “cortine de fier”, ca în perioada Războiului Rece.

Rusia încearcă să ridice o nouă ‘cortină de fier’, care trece prin Marea Neagră, cu România, Turcia, Bulgaria, pe de o parte, şi cu Georgia, Ucraina şi Republica Moldova, pe de altă parte, pentru a-şi putea folosi forţa împotriva ţărilor care nu fac parte din Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic (NATO), a declarat generalul în rezervă american Ben Hodges, care între 2014 şi 2017 a fost comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), într-un interviu acordat duminică publicaţiei ucrainene Segodnia.

De aceea, în opinia sa, este necesar ca NATO să-şi sporească prezenţa în Marea Neagră pentru ca ea să dispună de mai multe posibilităţi de a asigura libertatea de navigaţie, de a proteja Alianţa, precum şi de a descuraja Rusia de la acţiuni agresive împotriva ‘partenerilor noştri’.

În acest interviu, generalul american şi-a exprimat preocuparea faţă de situaţia legată de Odesa. ‘Ceea ce a făcut Rusia în Crimeea s-ar putea extinde şi în Odesa’ (sud-vestul Ucrainei), a spus el.

‘Atunci când noi anunţăm locul unor viitoare exerciţii (în Marea Neagră), ei (ruşii) închid accesul spre aceste zone. Aceasta reprezintă o formă de blocadă temporară împotriva Odesei. Nu este o întâmplare. De aceea, România şi alţi aliaţi ai noştri sunt atât de îngrijoraţi’, a afirmat Ben Hodges, subliniind importanţa ca Ucraina să-şi construiască o flotă modernă.

‘Pe măsură ce Ucraina continuă să se modernizeze, continuă programul său de reformă în domeniul apărării, ar trebui să se gândească şi la dispozitive fără pilot. Un fel de drone, însă pentru activităţi maritime: drone subacvatice şi de suprafaţă care să ajute în activităţi de recunoaştere, care să urmărească navele de suprafaţă şi submarinele’, a menţionat fostul comandant USAREUR.

Potrivit acestuia, Kievul poate face multe lucruri pentru securitatea la Marea Neagră, cum ar fi schimbul de informaţii cu România, Georgia şi SUA.

‘Este foarte important să fim foarte precişi în semnalele trimise Kremlinului: suntem pregătiţi şi prezenţi în regiunea Mării Negre. Şi trebuie să acţionăm împreună’, a afirmat Ben Hodges, subliniind că numai printr-o colaborare între statele riverane se poate securiza zona Mării Negre. ‘Nicio naţiune nu o poate face singură. Doar o Alianţă, plus partenerii, cu o reţea comună, printr-o coordonare a serviciilor de informaţii şi a acţiunilor ţărilor riverane’ poate realiza acest obiectiv, a apreciat el.

Întrebat dacă incidentul din 2018 când Gărzile de coastă ruse au sechestrat trei nave militare ucrainene care voiau să traverseze strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov s-ar putea repeta în cazul gazoductelor ‘Turkish Stream’ şi ‘Nord Stream 2’, în condiţiile în care Rusia a arătat că îşi va apăra infrastructura strategică chiar cu preţul recurgerii la forţă, generalul american nu a exclus un astfel de scenariu.

‘Nu exclud că Rusia ar putea încerca să facă acest lucru. Am participat la discuţii unde a fost examinat scenariul blocării de către Rusia a Klaipedei (unul dintre cele mai mari porturi la Marea Baltică) în Lituania din cauza unei prezumtive ameninţări faţă de Nord Stream’, a spus acesta, adăugând că NATO trebuie să fie pregătită pentru a răspunde unor astfel de provocări.

Salutând eliberarea celor 24 de marinari ucraineni în cadrul unui recent schimb de deţinuţi cu Rusia, el a spus că Moscova trebuie să returneze Kievului şi cele trei nave sechestrate în incidentul naval din Marea Neagră în noiembrie trecut.

‘Personal cred că trebuie să menţinem sancţiunile la adresa Rusiei pentru ca ea să plătească preţul pentru acest act de piraterie’, a adăugat Ben Hodges.

În acelaşi timp, el a respins scenariul unui război la scară largă între Rusia şi Ucraina în viitorul apropiat. ‘La ora actuală, sunt puţin probabile atacuri la scară mare din partea ruşilor şi avansarea lor pentru a captura mai multe teritorii în Ucraina sau vreun atac al Kievului pentru a recupera Donbasul’, a apreciat generalul american, potrivit căruia Kremlinul este foarte mulţumit de ceea ce a obţinut: a capturat Crimeea, iar comunitatea internaţională nu poate se pare să facă nimic în această privinţă.

‘Este foarte important că guvernul ucrainean a făcut o prioritate din rezolvarea paşnică a conflictului din Donbas şi din încetarea ostilităţilor acolo’, a subliniat Ben Hodges în interviul pentru publicaţia ucraineană Segodnia, menţionând că Rusia continuă să destabilizeze estul ţării, creând o situaţie care face foarte dificilă integrarea Ucrainei în Occident şi subminând guvernul ucrainean.

 

 

sursa: agerpres

Procurorii anticorupție nu au identificat nicio acțiune care ar constitui element de finanțare ilegală a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă, Procuratura Anticorupție (PA) susține că la 8 iulie 2019 a fost emisă o ordonanță de refuz în pornirea unui dosar penal, deoarece „nu s-au confirmat careva acțiuni de finanțare ilegală a PSRM” după verificările efectuate drept urmre a apariției în public a înregistrăii video a discuției dintre președintele Igor Dodon, fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, și fostul vicepreședinte la PDM Serghei Iaralov.

Având în vedere interesul public, Ziarul de Gardă a solicitat instituției anticorupție ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale. PA a invocat că acest lucru ar putea afecta „interesele altor persoane”.

Pe 8 iunie 2019, în plină criză politică, una dintre televiziunile deținute de fostul lider al democraților a publicat mai multe secvențe ale negocierilor dintre șeful statului și Vlad Plahotniuc privind formarea unei alianțe de guvernare.

În timpul discuțiilor, Dodon ar afirma, susțin reprezentanții Partidului Democrat, că PSRM a fost finanțat, până în luna aprilie 2019 de către Federația Rusă cu sume de aproape un milion USD pe lună.

sursa: zdg.md

Sediul Episcopiei de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei a fost vandalizat, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Anunțul a fost făcut de Preasfințitul Antonie, care a depus o plângere la Poliție. În sesizarea publicată pe pagina de Facebook a înaltului ierarh se spune că atacatorii au pătruns în interior forțând geamul de la bucătărie și lăsând urme de încălţăminte pe pervaz şi pe scaunul de sub fereastră.

Ulterior, făptaşii au descuiat uşa din interior. Solicitată telefonic, ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Bălți, Svetlana Talpă, a declarat că oamenii legii investighează cazul și că, potrivit informațiilor preliminare, vandalii nu ar fi furat nimic.

Episcopia de Bălți anunţă că va depune plângeri similare la Ministerul de Interne, Procuratura Generală și Procuratura Municipiului Bălți.

Preşedintele Igor Dodon susţine într-un interviu pentru cotidianul rus Kommersant că proprietarii Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti ar fi în căutare de investitori sau parteneri.

"În ceea ce privește portul Giurgiulești, acesta este un proiect complet privat, acolo sunt investitori privați. Știu că ei căutau investitori, căutau parteneri și cred că apariția unui investitor rus acolo în viitorul apropiat este destul de reală", a declarat preşedintele Igor Dodon pentru kommersant.ru.

Investiţiile au scăzut de 4 ori

El nu oferă alte detalii referitor la situaţia de la Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG) şi motivele pentru care Danube Logistics SRL, investitor general și operator al portului ar căuta investitor sau parteneri.

În acelaşi timp datele Ministerului Economiei şi Infrastructurii atestă o scădere abruptă de circa patru ori a investiţiilor în PILG în anii 2017-2018 (1,2-1,3 milioane de dolari pe an), comparativ cu 2016 (5,2 milioane de dolari).

MEI nu oferă o explicaţie a acestei evoluţii, dar precizează până la finele anului 2018 investiţiile în PILG ar fi fost de circa 84 milioane de dolari, din care 50,5 milioane de dolari (60% din total) au fost efectuate de Danube Logistics SRL, iar 13,5 milioane dolari (16,1%) - Trans Cargo Terminal SRL (parte a grupului Trans-Oil/Aragvi al milionarului Vaja Jhashi).

De notat că în 2018 prin intermediul terminalelor fluviale ale Portului Internațional au fost transbordate 1,07 milioane tone de mărfuri diverse sau cu 12,6% mai mult decât în anul 2017. A fost primul an când prin port au fost transbordate mai mult de un milion de tone de mărfuri. În special produse petroliere, cereale şi oleaginoase, materiale de construcție, ulei, băuturi alcoolice etc.

Cine este beneficiarul final

Danube Logistics SRL din Moldova, a făcut parte iniţial din grupul Azpetrol (actualul Bemol) al omului de afaceri azer Rafiq Aliyev, dar după ce a fost întemniţat şi după o serie de tranzacţii a ajuns a fi deținută în întregime de compania olandeză Danube Logistics Holding BV. În acelaşi timp interesele economice sunt partajate cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Beneficiar final era până nu demult omul de afaceri Thomas Moser.

O investigaţie Mold-street.com arăta că Danube Logistics Holding BV este deținută de Danube Holding BV. Ambele au aceeași adresă - 1097 JB, Prins Bernhardplein 200 Amsterdam, Netherlands.

Fondator la Danube Holding BV este firma Thomo Invest Ltd din Cipru, care are ca administrator și proprietar subsidiara din Cipru a firmei Intertrust Director Services Ltd, un grup ce oferă servicii de consultanță pentru cei care își deschid firme în paradisuri fiscale. Unul dintre directori la Thomo Invest Ltd este Thomas Moser.

Mai adăugăm că din aprilie 2019, cea mai mare parte din activele PILG au fost ipotecate pentru un credit de 30 milioane de dolari acordat de firma britanică Intertrust Trustees Limited, care face parte din grupul Intertrust NV din Olanda.

 
 
 
 
 

Echinocţiul de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, se va produce luni, la ora 10.50, potrivit Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”.

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. 

Aflându-se la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Singurele excepţii sunt întâlnite în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud, Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.

La latitudinile ţării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit si orizont.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până pe 21 decembrie, când va avea loc solstiţiul de iarnă.

Simona Halep se menţine locul 6 WTA, cu 4.803 puncte, în clasamentul WTA dat publicităţii luni. Lider este în continuare australianca Ashleigh Barty, cu 6.446 de puncte, urmată de jucătoarea cehă Karolina Pliskova, cu 6.125 de puncte.

Locurile ocupate de primele zece jucătoare în clasamentul WTA, neschimbate faţă de săptămâna precedentă, sunt următoarele:

1. Ashleigh Barty (Australia) - 6.446 puncte;

2. Karolina Pliskova (Cehia) – 6.125;

3. Elina Svitolina (Ucraina) – 5.160;

4. Naomi Osaka (Japonia) – 5.011;

5. Bianca Andreescu (Canada) - 4.835;

6. Simona Halep (România) – 4.803;

7. Petra Kvitova (Cehia) – 4.326;

8. Kiki Bertens (Olanda) – 4.225;

9. Serena Williams (SUA) – 3.935;

10. Belinda Bencic (Elveţia) - 3.738.

Dintre românce, în Top 100 se mai află, în afara Simonei Halep, doar Sorana Cîrstea, pe locul 96, cu 633 de puncte (în coborâre un loc). 

Irina Begu a ieşit din Top 100, după ce a coborât 19 poziţii, de pe locul 98 pe 117, cu 57 de puncte.

Mihaela Buzărnescu a coborât de pe locul 101 pe 103, cu 605 de puncte, Monica Niculescu a coborât şi ea, de pe locul 104 pe 106, cu 588 de puncte.

Patricia Ţig a urcat de pe locul 124 pe 118, cu 552 de puncte, Ana Bogdan a urcat şi ea, de pe locul 143 pe 130, cu 490 de puncte, iar Elena-Gabriela Ruse a coborât de pe locul 173 pe 178, cu 343 de puncte.

Irina Bara a ieşit din Top 200, după ce a coborât de pe locul 194 pe 206, cu 292 de puncte.

În ierarhia de dublu, cel mai bine clasată româncă este Raluca Olaru, care a coborât pe locul 36 pe 38, cu 1.845 puncte. Monica Niculescua coborât de pe 39 pe 40, cu 1.777 de puncte.

În Top 100 se mai află Irina Begu, pe locul 61, cu 1.375 de puncte, în coborâre o poziţie, Irina Bara, pe locul 84, cu 1.021 de puncte, în urcare două poziţii, şi Mihaela Buzărnescu, pe locul 98, cu 907 puncte, în coborâre trei poziţii.

viewscnt

Este ziua celebrului Batman. Iar fanii lui sunt nerăbdători să îi aducă un omagiu justiţiarului Bruce Wayne, la împlinirea vârstei de 80 de ani. Pentru ca această aniversare specială să fie marcată aşa cum i se cuvine unui supererou, pe clădirile înalte din marile oraşe ale lumii, la Paris, în Londra, la New York şi nu numai, a apărut liliacul de noapte, celebrul semn al lui Batman.

Personajul a fost creat de artistul plastic Bob Kane şi a apărut pentru prima dată în seria de benzi desenate Detective Comics, în 1939. Simbol al culturii populare americane, Batman a devenit în scurt timp vedetă în spectacolele de varietăți din media, la radio, la televiziune și în filme, transformându-se de-a lungul anilor într-o personalitate cunoscută în toată lumea.

© 2019 NewsIN