August 11, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte
NewsIN

NewsIN

Traficul rutier din strada Albișoara, tronsonul cuprins între bulevardul Iurie Gagarin și strada Ismail, din capitală va fi sistat începând cu data de 10 august și până pe 23 august, transmite IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de viceprimarul capitalei, Victor Chironda, traficul este restricționat în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație din strada Albișoara.

Conducătorii auto care traversează zona sunt rugați să respecte semnalizarea rutieră temporară.

Cercetătorii din Singapore au dezvoltat o "piele electrică" despre care susţin că poate recrea simţul tactil. Dacă va fi omologată, această inovație le va permite persoanelor care au proteze ale membrelor să detecteze obiecte şi să le simtă textura sau chiar temperatura şi durerea, transmite luni Reuters, citată de Agerpres.

Dispozitivul, denumit ACES (acronimul de la Asynchronous Coded Electronic Skin), este compus din 100 de microsenzori şi are dimensiunea de aproximativ 1 cm2.

Cercetătorii de la Universitatea Naţională din Singapore susţin că ACES poate procesa informaţii mai rapid decât sistemul nervos uman şi că recunoaşte între 20 şi 30 de texturi diferite. De asemenea, acest sistem poate citi alfabetul Braille cu un nivel de acurateţe de 90%.

"De obicei oamenii trebuie să mângâie o suprafaţă pentru a-i simţi textura, dar în acest caz pielea ACES, după o singură atingere, poate detecta texturi diferite", conform coordonatorului echipei de cercetători, Benjamin Tee, care a mai adăugat că dispozitivul este dotat cu algoritmi AI de învăţare rapidă.

Tee a explicat că acest concept a fost inspirat de o scenă din trilogia "Star Wars" în care personajul Luke Skywalker îşi pierde mâna dreaptă şi îi este înlocuită cu o proteză robotică, proteză ce identifică şi senzaţiile tactile.

Această tehnologie este încă în faza experimentală, însă este urmărită cu un interes deosebit, în special de către comunitatea medicală

William Evanina, director al National Counterintelligence and Security Center, a avertizat într-un comunicat că ţări precum China, Rusia şi Iran caută să influenţeze alegerile prezidenţiale din SUA de anul acesta, scrie BBC.

În declaraţia sa, Evanina a spus că mai multe ţări folosesc „măsuri de influenţă ascunse şi făţişe” pentru a determina votul, pentru a schimba politicile SUA, pentru „a creşte dezbinarea” în ţară şi pentru a „submina încrederea poporului american în procesul nostru democratic”.

Aceste naţiuni „au o preferinţă” între candidaţi, a adăugat el, însă principala îngrijorare vine dinspre China, Rusia şi Iran.

Şeful contraspionajului a adăugat că, totuşi, va fi „dificil pentru adversarii noştri să intervină sau să manipuleze rezultatele votului la scară mare”.

China preferă ca Trump, pe care îl vede drept „imprevizibil”, să nu fie reales, se mai arată în declaraţie, şi „şi-a extins eforturile de influenţă”.

Rusia caută să „denigreze” candidatura lui Joe Biden şi a altora percepuţi ca fiind împotriva Federaţiei. Evanina a mai spus că alţi actori care au legături cu Rusia încearcă să „impulsioneze candidatura preşedintelui Trump în social media şi la televiziunea rusă”.

Iran încearcă să „submineze instituţiile democratice americane”, pe Trump şi să „să divizeze ţara” înainte de vot, prin diseminarea online de informaţii false şi „conţinut anti-SUA”. Eforturile vin din convingerea că un al doilea mandat al lui Trump „va duce la continuarea presiunii SUA asupra Iranului în încercarea de a provoca o schimbare de regim”.

Şefii serviciilor secrete americane au susţinut că Rusia a intervenit în alegerile din 2016 pentru a-l ajuta pe Donald Trump. Rusia a negat acuzaţia.

Întrebat la o conferinţă de presă, vineri, care sunt planurile lui legat de raportul privind interferenţa în alegeri, preşedintele Donald Trump a spus că Administraţia sa îl va analiza „foarte atent”.

Precizările lui Evanina vin după ce republicanul Trump a spus că există riscuri privind votul prin corespondenţă. El a sugerat chiar ca scrutinul să fie amânat pentru a preveni „cele mai frauduloase şi eronate alegeri din istorie”, stârnind nemulţumiri inclusiv în rândul membrilor partidului său.

Reclamaţii au venit şi din partea legislatorilor democraţi care susţin că agenţiile de informaţii americane nu dezvăluie public date privind intervenţia străină în votul de anul acesta.

Donald Trump candidează acum pentru un al doilea mandat la Casa Albă, iar contracandidatul lui principal este democratul Joe Biden, fost vice-preşedinte.

Mai bine de un sfert din 1.500 de pacienți infectați cu coronavirus chestionați în cadrul unui sondaj online au declarat că se confruntă cu o cădere severă a părului, la câteva săptămâni după externarea din spital, relatează presa britanică.

Mulți pacienți au postat fotografii pe rețelele de socializare în care arată că cum părul li s-a rărit și li se desprind smocuri, mulți fiind îngrijorați că vor rămâne cu chelie.

Este și cazul lui britanicei Grace Dudley, care deși are doar 30 de ani, în martie a dezvoltat o formă gravă de Covid-19. La o lună după ce a fost externată din spital, femeia a observat pe pernă mai multe smocuri de păr, scrie The Sun.

„Am fost la medic ca să îmi examineze părul și mi-a spus că împi voi pierde cea mai mare parte a părului, dacă nu chiar pe tot. Am întrebat de ce și mi-a explicat că am fost aproape de moarte când am fost în spital cu Covid, iar corpul meu trece printr-un proces de deces și a folosit toată energia care ar fi fost necesară pentru menținerea părului ca să mă țină în viață. Așa că acum trebuie să cadă tot și să crească la loc”, a povestit ea.

Grace a reușit să se vindece de Covid-19 după 10 zile în care a fost intubată la terapie inensivă.

„M-am trezit și am observat că era pe pernă și mi-am zis că nu e de bine. De fiecare dată când îmi periam părul, cădea și asta se mai întâmplă și acum. Mi-am pierdut 55% din păr și în fiecare zi pierd tot mai mult. Am zone de chelie și este dificil, pentru că aveam un păr bogat”, a adăugat ea.

Într-un sondaj online la care au participat peste 1500 de persoane din grupul de Facebook Survivor Corp, 27% dintre persoanele care se recuperează după infecția cu coronavirus au spus că se confruntă cu căderea părului.

O altă femeie din SUA care s-a vindecat de Covid-19, Theresa Cabrera, a declarat pentru Yahoo News că a avut norocul să supraviețuiască după ce a fost diagnosticată cu coronavirus. A petrecut o lună în spital - cea mai mare parte a timpului sedată și conectată la un ventilator.

După ce a fost externată în mai, s-a dus acasă și a făcut un duș și a rămas cu smocuri de păr în palme.

„Acum, când îmi fac coadă, este mai puțin de un sfert din părul pe care îl aveam înainte. E oribil”, a spus femeia. 

Potrivit medicilor, persoanele care au febră de peste 38 de grade se vor confrunta cu căderea părului, deoarece temperatura ridicată întrerupe ciclul natural al vieții părului, mai scrie sursa citată.

Un cuplu de vârstnici din Marea Britanie a descoperit doi imigranți sudanezi ascunși sub mașina lor când au ajuns acasă din Franța, relatează Daily Star.

May și Dean Darke, în vârstă de peste 60 de ani, au călătorit în Franța pentru a o ajuta sora femeii și pe soțul aceteia să se mute din Bretania înapoi în Anglia. Au ajuns acasă pe 29 iulie, iar după ce au oprit mașina în fața locuinței, doi tineri din Sudan au ieșit de sub autoturism. Aceștia ar fi încercat să ajungă la Manchester, unde au rude.

„Când am ajuns acasă am auzit un zgomot și oamenii au ieșit de sub mașină. Am fost șocați și destul de înspăimântați, dar ei au fost foarte pasivi. Le-am spus că sun la poliție și nu au părut afectați de asta. S-au așezat și au așteptat. A fost destul de înfricoșător, deoarece nu știam ce se va întâmpla și dacă ne vor ataca. Am simțit o oarecare simpatie pentru ei și trebuie să fi fost destul de disperați să facă o călătorie ca asta. Cel mai tânăr era destul de înspăimântat - trebuie să fi fost destul de înfricoșător pentru ei. Dar am fost furioasă că am fost târât în ceva ilegal”, a declarat femeia.

Cuplul nu își poate explica cum au reușit cei doi să se furișeze sub mașină în portul Caen și apoi să reziste agățați de partea inferioară a autoutilitarei peste 520 de km, până în Essex.

„Este un mister complet cum au reușit să se ascundă acolo. Ei trebuie să o fi făcut în timp ce eram pe navă - întrucât dedesubtul autoutilitarelor au fost verificate de mai multe ori cu lanterne de către autoritățile din portul Caen. Era un feribot de noapte, așa că probabil au stat agățați de partea inferioară a autoutilitarei toată noaptea. Cel mai tânăr ne-a spus că are 16 ani și cred că celălalt avea 20 și ceva de ani. Veniseră din Sudan în Franța în urmă cu două săptămâni. Încercau să ajungă la Manchester, pentru că una dintre ele avea o soră care locuia acolo. Cred că au fost destul de fericiți pentru noi să chemăm poliția - parcă voiau să fie luați în arest și îngrijiți,” a mai adăugat femeia.

Cei doi britanici au chemat poliția care i-a prelat pe imigranți și iau transferat mai departe serviciilor sociale din Marea Britanie.

Jurnalistul Lorenzo Soria, preşedintele Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood (HFPA), organizaţie care acordă Globurile de Aur, a murit la vârsta de 68 de ani, potrivit News.ro, care citează Variety.

Soria a murit vineri, în casa lui din Los Angeles, a anunţat un membru al familiei. Nu a fost dezvăluită cauza decesului.

Născut în Argentina, Lorenzo Soria a petrecut mai mulţi ani în Italia, unde a fost jurnalist la săptămânalul L’Espresso. Din 1988, a lucrat pentru cotidianul La Stampa.

Din 1982 a locuit în Los Angeles, scriind despre politică, tehnologie şi societate, dar şi despre Hollywood şi industria divertismentului.

Făcea parte din HFPA din 1989. A fost membru timp de 24 de ani, iar în perioada 2003 - 2005 şi 2015 - 2017 a fost preşedinte al Asociaţiei. În ultimii doi ani, a fost preşedinte al consiliului director. Anul trecut, el a fost din nou ales preşedinte.

„Lorenzo a fost un îndrăgit membru al industriei divertismentului şi al comunităţii de la Hollywood”, a transmis HFPA.

În iunie 2019, el spunea: „Este un privilegiu să fiu din nou ales preşedinte al Hollywood Foreign Press Association. Sunt nerăbdător ca, împreună cu colegii din HFPA, să continui misiunea organizaţiei de a recunoaşte cele mai bune realizări în film şi televiziune, introducând următoarea generaţie de naratori. Nu am fost niciodată mai mândru de viitorul organizaţiei noastre”.

Directorul Regiei Autosalubritate, Eugeniu Axentiev, a fost suspendat din funcție. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul capitalei, Ion Ceban.

Potrivit dispoziției, se suspendă contractul de individual de muncă din 20 februarie 2018, începând cu astăzi, 8 august, pe perioada desfășurării anchetei de serviciu de către grupul de lucru. Pe perioada suspendării, atribuțiile de director urmează să fie exercitate de către Dumitru Vulpe, directorul adjunct al Regiei Autosalubritate.

Precizăm că primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a solicitat demisia directorului Regiei Autosalubritate, Eugeniu Axentiev. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței din 6 august a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), în contextul incendiului de pe poligonul din comuna Țînțăreni.

DOC Directorul Regiei Autosalubritate, suspendat din funcție pe perioada desfășurării anchetei de serviciu 

„Fără ieșire la mare, Moldova are în acest moment înregistrate sub pavilionul său peste 300 de nave”. Declarația aparține deputatului PAS, Radu Marian. Acesta face o comparație cu România, care cu sute de kilometri de acces la Marea Neagră, are până la 10 nave comerciale înregistrate sub pavilionul său. Dclarațiile sunt făcute de deputatul PAS în contextul tragediei din Beirut, care, potrivit lui, „a readus în atenția publicului corupția și abuzurile care au loc în domeniul naval din Republica Moldova”.

Radu Marian subliniază că „Moldova este cunoscută în întreaga lume pentru schemele frauduloase în care sunt implicate navele cu „numere” moldovenești: contrabandă de cocaină, trafic de ființe umane, catastrofe ecologice, sunt doar câteva exemple”.

„Situația este atât de gravă, încât Moldova se află de ani buni pe Lista Neagră portuară în toată lumea, și din acest motiv navele aflate sub pavilionul Moldovei sunt sechestrate, inspectate și oprite la fiecare pas. Navele înregistrate la noi sunt extrem de vechi („vârsta” medie a navelor înregistrate ultimii doi ani este de 33 de ani), ele prezintă un risc mare de scufundare, pun în pericol vieți omenești și mediul înconjurător. Nemaivorbind de daunele majore aduse imaginii Republicii Moldova”, susține deputatul.

În acest sens, deputatul anunță că, cu 3 săptămâni în urmă, a trimis un demers la Agenția Navală a Republicii Moldova, prin care a solicitat o serie de informații, inclusiv numărul de nave înregistrate sub pavilion național în perioada 2019-2020, vârsta navelor și dacă acestea au fost inspectate înainte să fie înregistrate.

Potrivit deputatului, răspunsul nu l-a surprins: ”Agenția Navală nu a efectuat careva inspecții de pavilion, pe motivul lipsei cadrului normativ”.

La întrebarea „de ce aceste nave sunt înregistrate fără să fie supuse unui control elementar?”, deputatul are un răspuns simplu - „business”!

„Înregistrarea acestor nave este o afacere profitabilă, taxele sunt extrem de mici (pentru o navă de 5000 de tone, se plătește pentru o înregistrare doar 20.000 lei), așa că oricine și de oriunde poate veni în Moldova să-și înregistreze nava. Însă ceea ce permite „cadrul normativ” este „raiul pe pământ” pentru contrabandiști și infractori: permite înregistrarea navelor maritime indiferent de vârstă, număr de rețineri, deficiențe depistate în trecut. Mai permite și înregistrarea navelor aflate în listele de sancțiune ale UE și ONU (ex. nava Vladivostok 2000 – cea mai mare fabrică de procesare a peștelui din lume, aflată în lista de sancțiuni a UE si ONU, înregistrată în RM în 2018)”, explică Marian.

Parlamentarul susține că în schemele respective, cu navele, ar fi implicați și oameni de pe lângă președintele Igor Dodon, mai exact - deputatul socialist Anatolie Labuneț. „Inevitabil, în toată această poveste sunt implicați și politicieni, mai exact, un om de-al lui Dodon, un deputat socialist – Anatolie Labuneț – ale cărui firme sunt printre cei mai mari reprezentanți locali ai acestor nave!”

Deutatul PAS susține că va reveni cu mai multe detalii despre „aventurile lui Labuneț” la începutul săptămânii viitoare, dar și despre problemele din sectorul naval și în special soluțiile pe care le va propune PAS în acest domeniu.

 

sursa: deschide.md

Un bărbat care mergea dezbrăcat pe mijlocul străzii și forța mașinile să îl evite a fost lovit și lăsat inconștient de un șofer nervos.

Potrivit The Sun, imaginile ar fi fost surprinse în Rusia și au fost publicate pe Twitter la începutul lunii august. De atunci, înregistrarea a adunat peste 1,4 milioane de vizualizări. 

În filmare se vede cum bărbatul se deplasează pe mijlocul străzii, printre mașini, deloc îngrijorat că ar putea fi implicat într-un accident. La un moment dat, un șofer a fost nevoit să oprească, deoarece nu avea loc să îl ocolească. Acesta a încercat totuși să îl evite și să își continue drumul, însă nu a reușit să îl depășească, iar bărbatul nu a vrut să se miște niciun centimetru să îi facă loc.

Nervos, șoferul a coborât din mașină și - după un scurt schimb de replici - l-a lovit cu pumnul în față pe bărbat - care cade inert pe asfalt.

Nu există informații despre starea bărbatului sau dacă poliția a intervenit în acest caz.

Fondatorul teatrului dramatic „De pe strada Trandafirilor”, Iurie Harmelin, a decedat. Despre acest lucru a anunțat actorul Alexandr Șișkin pe pagina sa de Facebook.

În 2016, Harmelin a fost diagnosticat cu cancer. Acesta s-a tratat într-una din clinicile din Israel.

Iurie Harmelin a fondat teatrul „De pe strada Trandafirilor” în 1978. Timp de 40 de ani, pe scena teatrului au fost organizate peste 200 de spectacole bazate pe lucrări din literatura rusă și mondială.

În 2019, teatrul a fost numit în cinstea lui Harmelin „în semn de apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea și promovarea artei teatrale”. O decizie în acest sens a fost luată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

 

 

sursa: newsmaker.md

© 2019 NewsIN