Aprilie 06, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte
NewsIN

NewsIN

Zece persoane au murit şi alte 16 au fost rănite după ce şoferul unui camion a pierdut controlul volanului şi a intrat duminică într-o mulţime de oameni într-o piaţă tradiţională din sudul Chinei, a anunţat poliţia, potrivit Reuters.

Camionul cobora pe o pantă când şoferul a pierdut controlul volanului în oraşul Huashi din provincia Hunan, a precizat poliţia regională într-un comunicat.

Camionul a intrat într-o mulţime de oameni într-o piaţă, a precizat poliţia, adăugând că şoferul a fost arestat.

Ancheta continuă pentru a se stabili circumstanţele exacte ale accidentului.

„Sunt gata să discut idei și programe concrete pentru dezvoltarea Chișinăului, nu lucruri imaginare generate de minți înfierbântate”. Este răspunsul oferit de Ion Ceban, candidat la funcția de primar al Capitalei, la afirmațiile recente ale lui Andrei Năstase, care susține că victoria lui Ceban ar însemna „un dezastru pentru Chișinău”.
 

Ion Ceban a mai declarat că are competențele necesare pentru a administra eficient Capitala.

„Am studiile necesare. Am făcut administrație municipală și de stat la cele mai bune școli europene și din Federația Rusă: la Moscova, la Berlin, la Paris, la Londra. Am experiență managerială foarte bună. Am condus instituții și am creat proiecte. Am realizări, începând de la centrele pentru tineret și terminând cu terenurile de joacă și multe alte lucruri în perspectivă de 10 ani. Am condus colective foarte mari și nu-mi este frică să intervin acolo unde este nevoie și să cedez, la fel, unde este nevoie”,  a declarat Ion Ceban.

Candidatul Ceban a mai spus că va respecta angajamentele asumate în acordul de cooperare cu blocul ACUM – de a evita atacurile la persoană.

 

„Acordul semnat cu blocul ACUM pentru mine este lege. Prietenii mă știu și chiar și copiii mei, Ilinca și Vasile spun «dacă tata a promis, tata a făcut». Nu există interpretare. Eu am să fac ce spun și am să fac bine”, a menționat Ion Ceban.

Acesta a mai spus că este un om de echipă și a muncit în Primărie, în sectorul privat, în Președinție, în Guvern și în Parlament și cunoaște din interior cum funcționează toată această mașinărie.

 

 

 

sursa: diez.md

Poliția londoneză încearcă să rezolve cazul unei crime, care a avut loc acum mai bine de 10 ani, cu ajutorul reconstrucției faciale digitale.

În 2016, polițiștii au descoperit craniul unei victime, într-un sac de dormit, ascuns într-o fabrică abandonată. Scheletul era descompus, iar la acea vreme nu s-a putut stabili și identitatea victimei.

”Fac un apel la cei cre locuiesc în zona în care au fost găsite rămășițele, să se uite cu atenție la imaginea creată în urma reconstrucției și să spună dacă ar putea știi ceva despre această persoană”, a declarat inspectorul de poliție Darren Jones.

Cercetătorii de la Universitatea Dundee au reușit să facă o reconstrucție facială, bazându-se pe analizele poliției și pe probele descoperite la fața locului, potrivit Fox News.

Poliția a deschis un dosar de ucidere din culpă, în 2016, atunci când au fost descoperite rămășițele. Și potrivit probelor, victima a fost bătută cu bestialitate, până și-a dat ultima suflare.

Spaniolul Rafael Nadal, accidentat la încheietura unei mâini, nu joacă în ultima zi a Laver Cup, duminică, la Geneva.

Nadal ar fi trebuit să joace alături de Roger Federer împotriva echipei John Isner/Jack Sock. Spaniolul a fost înlocuit cu Stefanos Tsitsipas.

La simplu, împotriva lui Nick Kyrgios va evolua Dominic Thiem, ca urmare a retragerii lui Nadal.

Înaintea meciurilor din ultima zi, echipa Europei conduce cu scorul de 7-5 echipa Lumii.

Europenii, pregătiţi de Björn Borg, sunt deţinătorii titlului.

Este a treia ediţie a Laver Cup, competiţie inclusă şi în calendarul ATP din acest an.

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a lansat o iniţiativă "în legătură cu limitarea accesului băncilor transnistrene pe piaţa valutară a Moldovei" şi solicită Sovietului Suprem să o examineze "în regimul de urgenţă legislativă până la 26 septembrie".

Krasnoselski vrea modificarea "legii cu privire la unele măsuri de stat suplimentare care vizează minimizarea impactului negativ al factorilor economici externi", astfel încât exportatorii de energie electrică "să efectueze vânzarea obligatorie a 95% din câştigurile valutare în rezerva valutară a RMN exclusiv în dolari americani, indiferent de valuta în care au fost încasate veniturile", transmite stiri.md cu referire la Infotag

În acelaşi timp, se prevede majorarea termenului de emitere a prescripţiei pentru vânzarea obligatorie a veniturilor în valută străină de la două la şapte zile lucrătoare.

Singurul exportator de energie electrică din regiune este CERS Moldovenească, deţinută de compania rusă "Inter RAO".

Exporturile sunt realizate numai în Republica Moldova şi constituie aproximativ 22% din exportul total de mărfuri din regiune - "adică are un impact esenţial asupra stării pieţei interne de schimb valutar a republicii prin primirea veniturilor valutare în lei moldoveneşti", recunosc autoritățile sepratiste.

Potrivit autorului iniţiativei, "limitarea accesului agenţilor economici şi băncilor transnistrene la piaţa valutară a Moldovei reprezintă un pericol pentru atingerea obiectivelor principale ale politicii monetare a Băncii Centrale a RMN".

În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, menționează INFOTAG, Centrala de la Cuciurgan va solicita probabil autorităților de la Chișinău să plătească pentru energia electrică nu în lei, ci în dolari americani. Această schemă provoacă riscuri de pierderi la convertire. Practică a fost aplicată anterior, dar a dus la  majorarea datoriilor pretinse pentru energia electrică livrată din Transnistria. Capacitățile locale permit producerea a doar un sfert din energia electrică consumată pe malul drept al Nistrului. Restul energiei este importată, în principal, de la Centrala Cuciurgan, deținută de gigantul energetic rus RAO EĂS.

Krasnoselski ar fi răspuns în acest fel la "blocarea masivă de către băncile moldoveneşti a conturilor întreprinderilor transnistrene", acțiune pe care Tiraspolul o invocă drept "presiuni politice asupra Transnistriei". Autorităţile constituționale de la Chișinău și BNM susţin, însă, că au fost închise doar două conturi ale agenţilor economici transnistreni, din motive legitime.

Președintele Partidului Popular Românesc (PPR), Vlad Țurcanu, s-a lansat astăzi în campania pentru funcția de primar al Chișinăului.

Evenimentul a avut loc în pacrul Valea Morilor din Capitală, lângă scara de granit proaspăt renovată cu sprijinul financiar al primăriei sectorului 1 din București.

Vlad Țurcanu a declarat că, în mod normal, temele de bază într-o campanie pentru Primpărie ar trebui să țină de administrarea orașului, de infractructură etc.

„În Republica Moldova, însă, suntem nevoiți să facem și politică, astfel încât socialiștii să fie ținuți departe de butoanele Primăriei pentru a evita un dezastru pe care ar putea să-l producă prin proiectele lor populiste”, a menționat liderul PPR.

El a mai spus că PPR a intrat în cursa pentru Primărie și a pentru a face opoziție Blocului ACUM care are doi candidați în această campanie (Andrei Năstase și Octavian Țâcu – n.r.), dar și coaliției acestui bloc cu socialiștii, coaliție care nu poate aduce nimic bun.

Vlad Țurcanu s-a referit și la programul său electoral care prevede, între altele, transformarea Chișinăului într-un oraș în care tehnologiile moderne să fie folosite pentru a asigura servicii publice de calitate; un oraș care să aibă o nouă stație de epurare și un transport public adecvat, iar ambuteiajele să fie reduse printr-un set de măsuri complexe.

 

 

sursa: radiochisinau.md

Luptătorul moldovean naturalizat de stil liber Gheorghii Rubaev (92 kg) s-a calificat sâmbătă, 21 septembrie, la Campionatul Mondial de la Nur-Sultan (Kazahstan) la Jocurile Olimpice de la Tokyo, relatează MOLDPRES.

El a ratat obținerea medaliei de bronz în meciul disputat cu Alikhan Jhabrailov din Federația Rusă, cedând cu scorul 2-3, dar locul cinci ocupat îi oferă dreptul să participe la Olimpiadă. Anterior, de același drept s-a învrednicit Anastasia Nichita (57 kg). ”Este un succes indiscutabil”, a declarat pentru mass-media președintele Federației Moldovenești de Lupte, Ion Gheorghiu.

Anatol Buruian (57 kg), Andrei Perpelița (65 kg), Mihail Sava (70 kg) au suferit înfrângeri în faza inaugurală a campionatului. Un meci a câștigat Alexandru Romanov (125 kg), două – Evgheni Nedealco (74 kg).

Astăzi vor lupta, în recalificări, pentru a intra în posesia medaliilor de bronz Mihai Eșanu (61 kg) și Nicolae Ceban (97 kg). Ei trebuie să obțină câte două victorii pentru a intra în posesia lor.

Campionatul se va încheia astăzi. Primii şase clasaţi obţin dreptul de a participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020).

Cel mai bun luptător moldovean de stil liber este Petru Marta, dublu campion european, campion al Uniunii Sovietice și al Spartachiadei popoarelor din URSS, actualmente profesor la Liceul Internat Republican cu profil Sportiv.

Președintele Partidului USB, Valeriu Munteanu, îl acuză pe Andrei Năstase că și-a început campania electorală înainte de a fi înregistrat în cursa pentru alegerile locale.

Drept rezultat, Munteanu a depus o sesizare la CEC și CECEM Chișinău cu privire la agitația electorală pe care a făcut Năstase la Teatrul Verde, acolo unde s-a lansat în campanie altături de membrii partidului, transmite Știri.md.

"Am sesizat CEC și CECEM Chișinău în privința agitației electorale ilegale, desfășurată de Andrei Năstase și Blocul ACUM. Contrar prevederilor legale, nefiind înregistrat încă în calitate de concurent electoral, Andrei Năstase s-a lansat deja în campanie electorală, iar susținătorii săi au îndemnat locuitorii mun. Chișinău să-l voteze", susține Munteanu. 

Amintim că și Vladimir Cebotari, candidatul din partea PDM la alegerile locale l-a acuzat pe Andrei Năstase pentru că s-a lansat cu ilegalități în campania electorală.

Menționăm că blocul ACUM s-a lansat ieri, 21 septembrie, oficial în campania electorală.

Pentru funcțiile de primari în localitățile din țară blocul ACUM înaintează 700 de candidați, peste 1.100 candidați pentru funcția de consilieri raionali și peste 9.000 de candidați la funcția de consilieri locali.

Menționăm că liderul Platformei DA a depus actele la CEC la data de 19 septembrie curent, în ultima zi de înregistrate. La sfârștiul zilei de 19, Comisia Electorală de Cirucmscripție Electorală informa că au fost înregistrați 7 candidați, iar dosarele celorlalți 14 concurenți sunt în curs de examinare.

 

 

sursa: stiri.md

Sportiva japoneză Naomi Osaka, locul 4 mondial, a câştigat, duminică, în premieră, turneul desfăşurat la Osaka, oraşul în care s-a născut.

Osaka a învins-o pe rusoaica Anastasia Pavliucenkova, locul 41 mondial, scor 6-2, 6-3, după o oră şi 9 minute.

Pentru sportiva japoneză este al doilea titlu în acest an, după ce s-a impus şi la Australian Open.

Ea a mai jucat de două finala acestui turneu, în 2016 şi 2018, când competiţia se desfăşura la Tokyo.

Sudul Franţei este sub ape, iar imaginile filmate de amatori sunt tulburătoare.

În Argeles sur Mer s-au înregistrat, sâmbătă, 129 de litri de precipitaţii pe metrul pătrat.

Apele din zonă au ieşit din matcă, iar puhoiul de ape a fost filmat când ia o maşină şi o transportă fără probleme pe o suprafaţă lungă.

Imaginile au făcut înconjurul internetului şi au fost însoţite de zeci de mesaje cu reacţii diferite.

Dacă cei mai mulţi dintre internauţi consideră că oamenii sunt vinovaţi de producerea fenomenelor meteo extreme, există şi internauţi care se amuză precizând că "asta păţeşti când mizezi pe un autoturism hybrid".

© 2019 NewsIN