Iulie 09, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte
Liviu Sandu

Liviu Sandu

Șeful statului salută faptul că în Parlament a fost asigurat cvorumul necesar pentru ca Guvernul să-și asume răspunderea în fața Parlamentului. Totuși, acesta spune că în cazul în care opoziția va depune moțiune de cenzură, atunci ei vor găsi noi și noi soluții „pentru ca banii să ajungă oricum la oameni”. Dodon a postat mesajul pe pagina sa de Facebook.

„Așa cum am promis, banii vor ajunge la oameni oricât de tare s-ar împotrivi Maia Sandu, Plahotniuc, Sor, Candu, Năstase și toată această Alianță a Haosului pe care ei au creat-o. Pentru modul în care au încercat să blocheze inclusiv astăzi ca banii să ajungă la cetățeni, să le fie rușine! În rest sunt sigur că oamenii o să-i judece la vot. Dacă Alianța Haosului PAS, PPDA și partidele oligarhilor Plahotniuc și Sor, nu vor depune moțiune ce cenzură, Guvernul poate trece imediat la implementarea acestui pachet social pentru ajutarea cetățenilor. Dacă se va depune moțiune de cenzură, noi vom veni cu noi și noi soluții pentru ca banii să ajungă oricum la oameni”, a scris Dodon.

După trei încercări eșuate, astăzi, 9 iulie, Guvernul Republicii Moldova și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru adoptarea mai multor inițiative social-economice. Printre acestea sunt proiectele cu privire la modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, Legii bugetului de stat pentru anul 2020, Legii asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020.

O scrisoare semnată de către mai multe persoane care se autointitulează „acționari minoritari ai companiei Metalferos” a fost trimisă către mai multe instituții de presă, misiuni diplometice, deputați, dar și procurorul general Alexandr Stoianoglo. Semnatarii acuză că această companie este falimentată intenționat, pentru a fi privatizată la un preț derizoriu.

Scrisoarea a fost publicată pe 30 iunie către deputatul PAS Sergiu Litvinenco, care a remis-o și el procurorului general.

În scrisoare se menționează că deputatul PD Vladimir Andronache, acuzat și în perioada guvernărilor anterioare că ar fi beneficiat din schemele din jurul acestei companii, nașul președintelui Igor Dodon, directorul financiar Serghei Catană, actualul director Igor Cujbă, contabilul șef Valentina Gurulea și Alexandru Nehtii, fostul adjunct al directorului, ar falimenta intenționat compania, pentru ca ulterior să fie privatizată la un preț derizoriu.

În document se mai acuză că activele companiei au scăzut de la 405 milione de lei la 378 pe parcursul anului 2019, iar acest lucru este cauzat de faptul că „amploarea furturilor a devenit enormă” după preluarea guvernării de către alianța PD-PSRM.

„Chiar dacă nu știu dacă ceea ce este acolo corespunde realității – asta trebuie s-o spună organele abilitate –, dar, la prima vedere, totul pare a fi veridic. Mai ales dacă coroborăm ceea ce este în această scrisoare cu ceea ce a zis anterior premierul Chicu precum că Metalferos este neprofitabilă și, din această cauză, urmează a fi privatizată. Este neprofitabilă deoarece se fură. Exact ca și în timpul lui Plahotniuc”, a comentat deputatul Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Prim-ministrul Moldovei Ion Chicu a anunțat, la 27 ianuarie, despre privatizarea „Metalferos”, care deține monopolul pe piața de colectare și comercializare a metalelor feroase și neferoase. În ultimii ani, „Metalferos” a fost în centrul mai multor scandaluri, iar procuratura investighează activitatea întreprinderii. Opoziția și majoritatea experților consideră însă că ideea privatizării este proastă.

Frontierele externe ale Uniunii Europene vor rămâne închise şi după 1 iulie pentru majoritatea călătorilor străini, au declarat luni diplomaţi europeni pentru dpa.

Consiliul European a iniţiat procedura scrisă oficială pentru a aproba acest acord care survine la trei luni după ce UE, Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein şi-au închis graniţele pentru călătoriile non-esenţiale pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19.

La acest acord s-a ajuns după săptămâni de discuţii intense între statele membre UE cu privire la numele ţărilor pentru ai căror cetăţeni blocul comunitar ar trebui să-şi deschidă frontierele.

Potrivit AFP, guvernele europene au la dispoziţie un termen până marţi la prânz pentru a decide dacă deschid sau nu frontierele UE de la 1 iulie călătorilor din 15 ţări terţe a căror situaţie epidemiologică este considerată satisfăcătoare.

Statele membre UE urmează să aprobe cu majoritate calificată (minim 55% din numărul ţărilor membre, reprezentând cel puţin 65% din populaţia totală a Uniunii Europene) această listă, elaborată de către ambasadorii acestor ţări vineri seară.

Cele 15 state terţe includ Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay. China face de asemenea parte din acest grup, cu condiţia ca la rândul său să permită accesul pe teritoriul chinez pentru călătorii care vin din Uniunea Europeană.

În schimb, de pe această listă sunt excluse SUA, ţara cea mai afectată de COVID-19, cu 125.709 decese şi 2,53 milioane cazuri de infectare consemnate.

Votul asupra acestei recomandări nu are caracter constrângător şi ţările UE sunt suverane cu privire la controlul frontierelor lor. Totuşi, ele au convenit asupra necesităţii de a se coordona ţinând cont de libertatea de circulaţie în interiorul spaţiului Schengen, unde restricţiile decise pentru combaterea pandemiei de COVID-19 au fost ridicate gradual.

Călătoriile non-esenţiale către UE sunt interzise de la jumătatea lunii martie. Această măsură trebuie să fie ridicată progresiv de la 1 iulie, privilegiind vizitatorii veniţi din ţări a căror situaţie epidemiologică este asemănătoare celei din UE.

O figură proeminentă a opoziției ruse a dispărut duminică din apartamentul său din Moscova, imediat după ce a trimis colegilor săi un mesaj că ușa i-a fost spartă.

Anunțul dispariției sale vine la doi ani după ce persoane neidentificate au încercat să-l asasineze prin otrăvire, scrie The Independent.

De asemenea, trebuie amintit faptul că un fost guvernator a murit zilele trecute, cu 10 zile înainte de debutul procesului în care l-a dat în judecată pe Vladimir Putin pentru că l-a demis din funcție. Verdictul oficial: coronavirus.

Pyotr Verzilov, manager ocazional al celebrei trupe punk Pussy Riot și editor al publicației independente MediaZona, nu a mai putut fi contactat după ce a trimis mesajul la ora 07.16.

Vecinii au văzut polițiști, poliția neagă

La scurt timp, a ajuns la fața locului proprietarul apartamentului, care a constatat că încuietorile ușii fuseseră distruse, iar înăuntru nu se afla nimeni.

Vecinii au spus presei că au văzut aproximativ 10 bărbați care încercau să intre în apartament, doi dintre ei purtând uniforme de poliție.

Serviciul de poliție locală a negat însă că ar fi trimis pe cineva la acea adresă.

La scurt timp în aceeași zi, o rețea de socializare pro-Kremlin a publicat o fotografie care părea să-l arate pe Verzilov în apartamentul său studiind niște documente, cu un bărbat neidentificat lângă el.

”Un medic s-a dus să-l vadă pe Verzilov la el acasă, dar acesta nu a vrut să-i deschidă ușa”, suna titlul postării de la ora 13.00 a rețelei pro-Putin.

Nu există informații despre sursa sau veridicitatea fotografiei.

Serghei Smirnov, editorul MediaZona, a declarat că prietenii și colegii lui Pyotr Verzilov nu au alte informații despre locul unde se află.

El a sugerat că strania dispariție a lui Verzilov este direct legată de munca sa.

Isprăvile lui Verzilov: un falus pe sediul FSB și o orgie într-un muzeu

De-a lungul anilor, Pyotr Verzilov a făcut o pasiune din a irita Kremlinul și aripa conservatoare a Rusiei.

Înainte de Pussy Riot, opozantul lui Vladimir Putin a făcut parte din grupul de artă Voina, care a desenat la un moment dat un falus uriaș pe podul retractabil din fața sediului din St. Petersburg al agenției de securitate din Rusia, FSB.

O altă ”performanță” a sa a fost participarea la o orgie în Muzeul Biologic din Moscova.

Alături de alți membri ai trupei Pussy Riot, Pyotr Verzilov a fondat MediaZona, un site axat pe lege, drepturi și combaterea abuzurilor comise de autorități.

În ultimii ani, platforma s-a remarcat pentru investigații curajoase în zonele cele mai întunecate ale statului și societății rusești.

În septembrie 2018, Verzilov s-a îmbolnăvit grav în urma a ceea ce părea a fi otrăvire.

Activistul a fost dus de la Moscova la Berlin, unde medicii au confirmat că simptomele sale sunt în concordanță cu otrăvirea.

Nici până în prezent autoritățile ruse nu au deschis un dosar penal pentru acest caz.

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost găsit ieri pe un câmp în apropiere de localitatea Bolohan. Acesta a fost lovit în cap de mai multe ori cu un obiect contondent dur.

Preliminar se cunoaște că victima este un bărbat în vârstă de 58 de ani, care a fost ucis cu bestialitate. Medicii-legiști, veniți la fața locului, au depistat pe suprafața cadavrului mai multe urme de moarte violentă, în special în regiunea capului,  fracturi ale oaselor craniale și a celor nazale.

Ulterior, pe urme fierbinți, oamenii legii au identificat un suspect în acest caz. Dânsul s-a dovedit a fi un bărbat 47 de ani care a și fost reținut pentru 72 de ore.

Este de menționat că anterior victima a fost condamnată la pușcărie de cel puțin trei ori.

Polițiștii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care a fost comisă crima.

 

 

sursa: deschide.md

Numărul record de cazuri noi de COVID-19 anunţat ieri a şocat întreaga societate şi astăzi trebuie de venit cu acţiuni imediate ca să oprim acest virus care ne omoară oamenii şi medicii. Este opinia liderului PAS Maia Sandu care, într-o postare pe Facebook a precizat că Dodon şi guvernul lui au lăsat oamenii de izbelişte

Potrivit liderului PAS, Este cele 3 luni de restricţii şi de sacrificii economice şi sociale enorme au fost în zadar, pentru că lucrurile au fost prost gestionate. Guvernul este total depăşit de situaţie şi a pierdut contactul cu realitatea.

„Sunt multe de spus despre inacţiunile autorităţilor care au cauzat dezastru şi haos: testarea insuficientă, eşecul monitorizării contacţilor, introducerea tardivă a restricţiilor, neasigurarea la timp a spitalelor cu protocoale şi materiale de protecţie, comunicarea dezastruoasă, transmiterea unor mesaje contradictorii, încălcarea normelor de către preşedinte fără sancţiuni, exemplul prost de comportament al primelor persoane din stat”, a scris Lliderul PAS.

Maia Sandu consideră că Preşedintele, Prim-ministrul sau măcar Ministrul Sănătăţii trebuiau să-şi dea demult demisia.

„Când nu te descurci, pleci! Când numărul de decese şi îmbolnăviri creşte din cauza acţiunilor tale, te opreşti! Este o tragedie pentru întreaga ţară că acţiunile guvernării se fac din dorinţa lui Dodon de a câştiga nişte alegeri, şi nu pentru viaţa şi sănătatea oamenilor”, a scris Maia Sandu.

Ca urmare, Maia Sandu vine cu un apel către partidele parlamentare să convoace imediat la Parlament cei mai buni epidemiologi, medici şi specialişti din Republica Moldova, care, împreună cu actuala conducere a Ministerului Sănătăţii, să vină cu măsuri urgente cu efect imediat. Deja am luat legătura cu câţiva specialişti şi sunt gata să muncim împreună pentru depăşirea crizei lăsând la o parte animozităţile politice.

„Trebuie să salvăm vieţile oamenilor şi sistemul nostru de sănătate! Nu vreau să-mi imaginez prin ce coşmar trec angajaţii din spitale, când aud cifrele de infectări noi, când se sufocă în costume de protecţie, când văd oameni răpuşi de virus, unii dintre ei chiar propriii colegi. Nu cred că-i mai alină acel prânz cald, donaţie sau salariu mărit, ei vor, pur şi simplu, ca acest coşmar să se termine!Demisii, cu siguranţă, vor urma. Şi pedepse pentru tragedia la care ne-au adus inacţiunile guvernului. Însă asta nu va salva vieţi acum”, a scris Maia Sandu.

Azi vreau să îndemn toată lumea, inclusiv politicienii, la responsabilitate individuală! Haideţi să respectăm distanţa socială, să purtăm măşti, să evităm locurile aglomerate şi să ne informăm doar din surse credibile!

Haideţi să ne ajutăm unii pe alţii să supravieţuim.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate alte 2 cazuri de deces. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Sănătății, într-un comunicat de presă publicat după briefingul matinal al ministrului Viorica Dumbrăveanu din 21 aprilie. Bilanțul morților a ajuns, astfel, la 72.

Potrivit Ministerului Sănătății, victimele sunt două femei originare din Chișinău.

Deces 71: Femeie de 81 ani din mun. Chişinău, internată la Institutul de Medicină Urgentă pe data de 19 aprilie. Boli cronice: insuficiență respiratorie progresivă gr. III, hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie hipertensivă.

Deces 72: Femeie de 53 ani din mun. Chişinău, transferată de la IMSP Centrul COVID – 19,  la IMSP SCM Nr.1 pe data de 13.04.2020, în stare gravă.  Pneumonie comunitară bacteriană, evoluţie severă.

Până în prezent, în Republica Moldova sunt confirmate 2 548  cazuri de infectare cu noul Coronavirus, dintre care  293 cazuri sunt înregistrate în Transnistria.

Din numărul total de cazuri, 644 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 223, medici – 169, felceri – 44, personal auxiliar – 195, farmaciști – 12, paramedici – 1.

Pe parcursul zilei de ieri, au fost externate 27 persoane. Pâna la ziua de azi, 505 persoane au fost tratate, iar 72 persoane au decedat din cauza COVID-19.

 

Peste 40.000 de morți de coronavirus, în SUA, este bilanțul anunțat luni de dimineață. Într-o săptămână numărul deceselor s-a dublat în America.

  • 1997 de morți într-o singură zi.
  • America are peste 700.000 de infectați.

Bilanţul morţilor din cauza noului coronavirus în Statele Unite a crescut cu aproape 2.000 într-o zi, la 40.661, potrivit unui bilanţ prezentat de Universitatea de referinţă Johns Hopkins, relatează AFP.

Noul coronavirus a ucis 37.702 de oameni în Statele Unite, iar 720.630 de contaminări au fost confirmate, a anunţat, pe de altă parte, tot duminică, Centrele americane de controlul şi prevenirea biolilor (CDC), relatează Reuters.

 

Germanii au dreptul de a desfăşura proteste politice dacă respectă regulile de distanţare socială instituite pentru încetinirea propagării noului coronavirus, a stabilit joi Curtea Constiţională, cu sediul la Karlsruhe, transmite Reuters, scrie agerpres.

Decizia nu le oferă totuşi o victorie deplină tinerilor activişti care s-au adresat Curţii după ce autorităţile locale din Giessen, landul vestic Hessa, au interzis două proteste planificate pentru această săptămână, joi şi vineri, pentru a denunţa măsura de interzicere a adunărilor de mai mult de două persoane în public.

Activişti pro-democraţie din Giessen spun că măsurile de izolare încalcă libertatea de adunare, o prevedere cheie a legii fundamentale germane.

Ei au sesizat Curtea Constituţională după ce două instanţe inferioare le-au dat câştig de cauză autorităţilor locale din Giessen şi au menţinut interzicerea demonstraţiilor, chiar dacă organizatorii promiseseră că vor respecta în timpul marşului regulile de distanţare socială.

Dar, dând o lovitură autorităţilor dornice să menţină în vigoare măsurile stricte de distanţare socială, Curtea a stabilit că o interdicţie generală ar fi neconstituţională şi a dispus revizuirea deciziei, abţinându-se totuşi de la a da undă verde demonstraţiilor plănuite la Giessen.

Potrivit Curţii de la Karlsruhe, preocupările de sănătate legate de pandemie nu constituie un temei – o bază pentru o interdicţie generală asupra demonstraţiilor.

‘Autorităţile locale au asumat în mod incorect că dispoziţiile date de guvernul ladului Hessa pentru lupta împotriva coronavirusului includ o interdicţie generală asupra adunărilor de mai mult de două persoane care nu locuiesc în aceeaşi gospodărie, şi au încălcat astfel dreptul constituţional de întrunire’, arată judecătorii.

Curtea adaugă că autorităţile locale din Giessen şi cele două instanţe inferioare trebuie să folosească decizia sa pentru a lua o nouă hotărâre dacă să permită sau nu ca protestele să continue în anumite condiţii sau să le interzică.

Germania a făcut faţă mai bine pandemiei decât majoritatea celorlalte state vest-europene, precum Italia, Spania şi Franţa, înregistrând până acum doar puţin sub 3.600 de decese din cele 130.450 de cazuri de infectare cu coronavirus confirmate.

Cancelarul Angela Merkel a declarat miercuri că Germania a reuşit un succes fragil şi că vor fi făcuţi paşi mici în direcţia eliminării restricţiilor, începând cu o redeschidere parţială a magazinelor săptămâna viitoare şi a şcolilor pe 4 mai.

Decizia de joi a Curţii Constituţionale ar putea deschide uşa pentru demonstraţii pe străzile din Germania.

Chiar înainte de pronunţarea hotărârii, grupări de stânga au promis că îşi vor ţine pe 1 mai demonstraţiile anuale de Ziua Muncii şi petrecerile de stradă în oraşe ca Berlin şi Hamburg, în ciuda faptului că evenimentele au fost anulate de autorităţi din cauza epidemiei.

‘Noi decidem dacă festivalul de 1 Mai are loc la Berlin, nu poliţia, nu autorităţile locale sau guvernul federal’, a declarat un grup de stânga.

Regulile de distanţare socială au fost criticate şi de Alternativa pentru Germania (AfD, de extremă dreapta), care a cerut guvernului să-şi anuleze decizia de a ţine bisericile închise în timpul Paştelui.

Potrivit OMS, alimentația și hidratarea corespunzătoare sunt vitale în această perioadă. Persoanele care au o dietă echilibrată sunt de regulă mai sănătoase, cu sistem imunitar mai puternic și cu un risc mai scăzut de boli cronice și infecțioase.

Prin urmare, specialiștii OMS spun că în această perioadă oamenii ar trebui să consume zilnic o varietate de alimente proaspete, neprocesate, pentru a aduce un aport de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți de care are nevoie organismul uman. De asemenea, este important consumul de apă, iar zahărul, grăsimea și sarea trebuie evitate, pentru a reduce semnificativ riscul de obezitate, boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și anumite tipuri de cancer.

Mâncați alimente proaspete și neprocesate în fiecare zi

Mâncați fructe, legume, linte, fasole, nuci și cereale integrale și alimente care provin de la animale: carne, pește, ouă și lapte.

 

Mâncați zilnic: 4 porții de fructe, 5 porții de legume, 180 g boabe și 160 g carne și fasole (carnea roșie poate fi consumată de 1-2 ori pe săptămână, iar de pasăre de 2−3 ori pe săptămână).

Pentru gustări, alegeți legume crude și fructe proaspete, în locul alimentelor bogate în zahăr, grăsimi sau sare.

Nu gătiți în exces legumele și fructele, deoarece sunt îndepărtate vitamine importante.

Atunci când folosiți legume și fructe din conserve sau uscate, alegeți unele fără adaos de zahăr.

Apa trebuie consumată zilnic, în cantități suficiente

Apa este esențială pentru viață, pentru că transportă în sânge nutrienți, reglează temperatura corpului și purifică organismul.

Potrivit specialiștilor OMS, trebuie consumate între 8 și 10 căni de apă în fiecare zi.

Apa este cea mai bună alegere, dar pot fi consumate și alte băuturi, din fructe și din legume care conțin apă, de exemplu suc de lămâie (diluat în apă și neîndulcit), ceai și cafea. Însă aveți grijă să nu consumați prea multă cofeină și evitați sucurile de fructe îndulcite, siropurile, concentratele și, în general, orice băutură care conține zahăr.

Consumați cantități moderate de grăsimi și ulei

Consumați grăsimi nesaturate (de exemplu, cele din pește, avocado, nuci, ulei de măsline, soia, floarea soarelui și porumb), în locul celor saturate, cum sunt cele din carnea grasă, unt, ulei de palmier, smântână.

Alegeți carnea albă, ideal ar fi de la păsările de curte și peștele, care, în general, au un conținut scăzut de grăsimi. Consumați mai rar carne roșie. Evitați carnea procesată, deoarece are un conținut ridicat de grăsimi și sare. Când se poate, înlocuiți carnea cu produse din lapte cu conținut redus de grăsimi.

Evitați grăsimile produse industrial care se găsesc în alimente procesate, fast-food, pizza congelată.

Reduceți cantitățile de sare și zahăr

Când gătiți și pregătiți mâncarea, reduceți cantitatea de sare și condimente bogate în sodiu. Limitați aportul zilnic de sare la mai puțin de 5 g (aproximativ 1 linguriță) și folosiți sare iodată.

Limitați consumul de băuturi răcoritoare sau acidulate și alte băuturi cu conținut ridicat de zahăr (sucuri de fructe, concentrate și siropuri din fructe).

Alegeți fructe proaspete în loc de prăjituri și ciocolată.

Pagina 1 din 341
© 2019 NewsIN