Ianuarie 25, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte
Liviu Sandu

Liviu Sandu

Un cutremur devastator, cu magnitudinea de 6,8 pe scara Richter, s-a produs vineri seara, la o adâncime de aproape 7 kilometri, în apropierea unei staţiuni turistice din estul Turciei.

Potrivit bilanţului provizoriu, cel puţin 19 oameni şi-au pierdut viaţa şi alte 600 de persoane au fost rănite, după ce câteva zeci de clădiri s-au prăbuşit în timpul cutremurului.

Foarte mulţi oameni au rămas captivi sub dărâmături, iar echipele de salvare, ajutate de localnici, au lucrat toată noaptea ca să scoată victimele la suprafaţă.

Seismul a fost resimţit puternic în statele vecine Turciei şi a fost urmat de peste 60 de replici.

Cutremurul s-a produs la ora locală 20:55, la o adâncime de aproape 7 kilometri. Epicentrul a fost localizat în apropierea oraşului Sivrice, o staţiune cu aproximativ 4.000 de locuitori, aflată pe malul lacului Hazar, sursa râului Tigru.

Seismul a durat câteva zeci de secunde şi a provocat prăbuşirea câtorva zeci de clădiri în mai multe oraşe din regiune. Imaginile surprinse de localnici sau de echipele de televiziune, la scurt timp după cutremur, arată străzi pline de oameni ieşiţi afară de teama unor replici, ruinele clădirilor prăbuşite şi eforturile echipelor de salvare care caută supravieţuitori în mormanele de moloz.

Undă seismică a fost atât de puternică încât a fost resimţită în Siria, Liban, Iran, dar şi în Israel. O televiziune din oraşul Şanliurfa, aflat la aproape 300 de kilometri de epicentru, a prins în direct cutremurul.

Potrivit seismologilor turci, cutremurul a fost urmat de peste 60 de replici, dintre care cele mai puternice au înregistrat magnitudini de 5,4 şi 5,1 pe scara Richter. Autorităţile au trimis în regiune 400 de echipe de intervenţie şi salvare din toată ţara, dar şi corturi, paturi şi alimente pentru sutele de oameni rămaşi fără adăpost. Cei mai mulţi au fost cazaţi în centre de primire, improvizate în săli de sport şi în căminele studenţeşti.

Regiunea lovită de cutremur este izolată, aşa că bilanţul victimelor ar putea creşte în orele următoare, la fel şi pagubele materiale.

Preşedintele turc Recep Erdogan a anunţat că vor fi luate toate măsurile necesare pentru salvarea celor afectaţi. Turcia nu a solicitat încă ajutor extern, dar Grecia - rivalul regional al Ankarei - a anunţat deja că va trimite echipe de salvare dacă va fi nevoie.

Cutremurele sunt frecvente în Turcia - în 1999, peste 17.000 de oameni şi-au pierdut viaţa într-un cutremur extrem de puternic produs în apropierea oraşului Izmit din vestul ţării.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la ”Convenția Românilor de Pretutindeni”, că în Republica Moldova există 6-7 partide unioniste, dar care nu reușesc să ajungă la un numitor comun. Băsescu a susținut chiar că liderii acestor formațiuni au ajuns să-l ia de ”păcălici”.  

”Moldova nu duce lipsă de unioniști, sunt vreo 6-7 partide unioniste, dar aici demagogia este la cote înalte. Nu poți să îi aduci la aceeași masă, nu se pot uni pentru că spun că ăla a fost cu ăla, celălalt a fost cu celălalt. Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”, a declarat Traian Băsescu.

De asemenea, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat vineri că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova, menţionând că astfel ţara noastră ar deveni o adevărată putere agricolă şi îi va creşte puterea de vot în UE.

 

 

sursa: b1.ro

Virusul ucigaș din China a ajuns și în Europa. Ministerul Sănătății din Franța a confirmat vineri primele trei cazuri de pe continent: două în capitala Paris și altul în Bordeaux, potrivit France 24.

Pacientul din Bordeaux are 48 de ani, s-a întors din China, a trecut prin Wuhan, locul unde au apărut primele cazuri de contaminare cu coronavirus. El este spitalizat într-un salon izolat şi a intrat în contact cu mai multe persoane de la întoarcerea în Franţa.

Pacientul este de origine chineză, locuieşte în Gironde şi s-a aflat la Wuhan pentru probleme de serviciu, potrivit News.ro.

Despre pacientul din Paris se știe doar că a călătorit în China, este clar încă dacă a trecut și prin Wuhan. Acesta este internat la spitalul Bichat, izolat. 

Ulterior, ministrul Sănătății a anunțat un alt treilea bolnav, o rudă a unuia dintre cei doi. 

Ministrul Agnes Buzyn a anunțat că se așteaptă ca noi cazuri să apară în zilele următoare și a dat asigurări că autoritățile fac tot ce pot pentru a opri răspândirea virusului.

 

26 de oameni au murit deja în China

Cel puţin 10 oraşe din centrul Chinei, cu o populaţie totală de 60 de milioane de locuitori, sunt închise, 26 de oameni au murit şi s-au înregistrat oficial 830 de îmbolnăviri.

Autorităţile s-au mobilizat pentru construirea unui nou spital în cel mult 10 zile, destinat celor contaminaţi cu acest coronavirus. Beijingul a anulat toate ceremoniile de stradă pentru Anul Nou Chinezesc.

Transportul public a fost suspendat în 13 oraşe, de asemenea, ca măsură de încetinire a răspândirii virusului care se transmite de la om la om. Au fost anulate manifestări ce urmau să aibă loc de Anul Nou, au fost închise muzee, biblioteci, teatre şi anulate premiere cinematografice.

Carantina parţială, ce implică restricţii de mobilitate, afectează aproximativ 40 de milioane de oameni.

În zilele din preajma Anului Nou, Anul Şobolanului, autorităţile se tem că numărul celor infectaţi va creşte, având în vedere că sute de milioane de oameni călătoresc în ţară şi peste hotare.

Recomandările OMS

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au venit între timp cu o serie de recomandări pe care le urmează deja şi autorităţile române.

Măsurile instituite deja ţin cont de cea mai probabilă cale de transmitere: alimentele proaspete, dar conservate impropriu în gheaţă sau în apă rece, care devin medii de contaminare.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au trimis către aeroportul Henri Coandă o cerere de informare a călătorilor privind noul coronavirus. Aceste afişe au fost lipite peste tot, cu text în limba engleză, romană şi chiar o versiune în chineză. “Călătorii trebuie să evite pieţele umede, unde sunt manipulate animale vii sau moarte. Pasagerii ar trebui să se vaccineze antigripal cu cel puţin 2 săptămâni înainte de plecare. Aceste măsuri sunt conforme cu recomandările OMS pentru toate ţările.

Două ambulanțe ale aeroportului din Otopeni sunt pregătite să preia orice pasager care ar acuza febră mare sau alte simptome de infecţie necunoscută. Bolnavii suspecţi de îmbolnăvire cu coronavirus ar fi duşi la spitalul Matei Balş.

În România sunt peste 200.000 de asiatici. În faţa camerei, chinezii par încrezători că autorităţile vor ţine situaţia sub control.

Mai multe persoane care s-au întors în Scoţia din Wuhan cu insuficiență respiratorie sunt internate în spitale din Edinburgh și Glasgow. Orice suspiciune este tratată cu maximă severitate. O confirmă un britanic care s-a prezentat la un spital londonez cu simptome de gripă:

Craig Dillon, turist: “Am mers la Camera de Gardă şi le-am spus asta. Iar ei m-au întrebat: ‘Aţi fost în China?’ şi le-am răspuns: ’Da, de fapt, am fost.” Iar ei m-au târât pur şi simplu în parcarea spitalului. Mi-au spus: ’Trebuie să te scoatem din spital imediat, şi mi-au pus o mască pe faţă.”

În Statele Unite, pacientul din Seattle este ţinut în continuare izolat, precauţiile fiind atât de serioase încât tratamentul îi este administrat de un robot medical. 43 de persoane cu care apucase să vină în contact înainte de spitalizare sunt monitorizate. Pe de altă parte, medicii suspectează un al doilea caz în Texas, la un student întors recent din China.

În ultimele ore, China a înăsprit şi mai mult măsurile de prevenţie. Beijingul a suspendat transportul public în 10 orașe şi a închis numeroase destinaţii turistice, inclusiv Oraşul Interzis din centrul metropolei.

David Culver, CNN Internaţional Correspondent: „Întrebarea este dacă aceste măsuri sunt suficiente? Unii experţi cred că vin prea târziu. Iar pentru localnici, totul a luat o turnură personală. Oamenii au basculat dintr-o dispoziţie festivă într-una de panică.”

În Wuhan, se construiește de la zero un spital cu 1.000 de paturi exclusiv pentru cei infectați.

Utilaje grele - printre care 35 de excavatoare și 10 buldozere - au început lucrul joi seară, obiectivul fiind că spitalul să fie gata până luni! Unitatea medicală de 2 etaje va fi ridicată din prefabricate, în grădina unui complex turistic de la marginea orașului.

După două zile de discuţii în contradictoriu, experţii OMS reuniţi la Geneva au decis că este „prea devreme” să declare stare de urgenţă cu privire la noul coronavirus din China.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: „Nu declar astăzi o urgenţă globală de sănătate. Să fie limpede! Este o urgenţă pentru China, dar nu a devenit încă o urgenţă globală de sănătate. Poate că vă deveni una.”

În trecut au fost emise astfel de avertizări cu privire la poliomelită ori virusul Zika din America de Sud.

Directorul OMS a sugerat ca măsurile luate de chinezi au fost un factor în decizia de aseară.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director-General, World Health Organization: „Deocamdată, OMS nu recomandă restricţii de călătorie ori comerţ. Recomandăm, în schimb, verificări în aeroporturi.”

Noul virus chinezesc este transmis de la om la om prin picături de salivă expectorate de cel care strănută sau tuşeşte. Se poate transmite şi prin contact cu suprafeţe contaminate, precum mânerele uşilor ori balustradele.

SUA au confirmat că 34 de soldaţi americani au fost diagnosticaţi cu leziuni cerebrale traumatice în urma atacului cu rachete întreprins de Iran la 8 ianuarie asupra unei baze din Irak unde staţionează militari americani.

Rachetele au fost lansate asupra bazei militare din Irak ca răspuns la uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani.

Leziunile cerebrale traumatice sunt leziuni fizice care nu sunt neapărat vizibile sau evidente imediat.

Pentagonul a anunţat că unii dintre aceşti soldaţi s-au întors deja la serviciul militar în Irak, însă câţiva au fost duşi în alt ţări la tratament, inclusiv în Germania şi chiar înapoi în SUA, pentru cazurile mai grave.

Preşedintele american Donald Trump a declarat iniţial că niciun soldat american nu a fost rănit în timpul atacului.

Atunci când a fost întrebat cu privire la această problemă în timpul Forumului Economic Mondial de la Davos, săptămâna aceasta, el a afirmat că tipurile de leziuni suferite de soldaţi în Irak nu au fost foarte grave.

 

 

Sursa: Agerpres

"Vânzarea lotului de teren pe care este amplasat Cimitirul Eroilor Români din Chişinău încalcă mai multe acorduri internaţionale privind protecţia cimitirelor". Declaraţia aparţine deputatului Lilian Carp şi preşedintelui Asociaţiei "UNIREA-ODIP", Vlad Bileţchi, care au făcut astăzi o conferinţă de presă despre implicarea unor funcţionari de stat în vânzarea Cimitirului Eroilor, amplasat pe bulevardul Decebal din Chişinău.

 
Potrivit lui Vlad Bileţchi, preţul final al tranzacţiei prin care 1,9 hectare din Cimitirul Eroilor Români, teren aflat în proprietatea statului, au ajuns în posesia „Buiucani Real Estate Holding” a fost de 70 milioane lei.

„Deşi era clar că acest teren va pleca din proprietatea statului, Dodon hotărăşte ca din fondul de rezervă al Republicii Moldova, creat pentru cazuri de calamităţi naturale şi alte dezastre, să aloce suma de 2 milioane de lei, pentru demolarea clădirilor aflate pe acest teritoriu, deşi acest lucru nu făcea parte din contractul de vânzare negociat”, a declarat preşedintele "UNIREA-ODIP". 
 
În acest context, deputatul Lilian Carp a declarat că va depune un demers la Procuratura Generală, pentru a fi investigate toate circumstanţele în care a fost înstrăinat monumentul istoric. Totodată, va fi solicitat şi sprijinul autorităţilor de la Bucureşti. 
 

„Eu semnez un demers către Procuratura Generală în care anexez toate materialele adunate de Vlad Bileţchi. În al doilea rând, împreună cu dna deputat Maria Ciobanu, am trimis o scrisoare către Guvernul României şi către preşedintele Klaus Iohannis pentru a interveni în reabilitarea Cimitirului Eroilor Români din Chişinău”, a spus Lilian Carp.

 
Preşedintele "UNIREA-ODIP" mai spune că la vânzarea lotului de teren pe care este aflat Cimitirul Eroilor Români a participat Viorel Melnic, fost viceministru al Economiei, subaltern direct al lui Dodon. „Viorel Melnic figurează în raportul Kroll-2. La tranzacţie au mai fost implicaţi Boris Golovin, fost viceministru al Sănătăţii în perioada guvernării comuniste, actualul prim-ministru Ion Chicu, care în 2007 era coleg de Guvern cu Igor Dodon şi alte persoane apropiate lui Igor Dodon sau unor membrii PSRM. În 2014, la Ministerul Culturii parvine o solicitare ca Cimitirul Eroilor Români să fie introdus în lista monumentelor ocrotite de stat. Deşi a fost adoptată fără niciun vot împotrivă, această decizie nu este executată până în prezent. Dacă s-ar executa, contractul de vânzare-cumpărare ar cădea în afara legii, iar statul ar trebui să despăgubească agentul economic”, a declarat Vlad Bileţchi.  
 

La Cimitirul Eroilor Români de pe bulevardul Decebal din Chișinău sunt înhumați 1645 de ostași, printre care 431 români căzuți în Primul Război Mondial și 96 militari români căzuți în al doilea război mondial. În 2018, Asociația „UNIREA-ODIP” a început un amplu proces de restaurare, care însă a fost împiedicată.

Floyd Mayweather şi Conor McGregor s-ar putea înfrunta în 2020. Anunţul a fost făcut de pugilistul american, după ce irlandezul a revenit în ring, după o pauză de câteva luni.

Potrivit informaţiilor furnizate de Mayweather, McGregor şi-ar fi dat acordul de principiu pentru luptă.

Floyd Mayweather şi Conor McGregor s-ar putea înfrunta în 2020 ”El e în planurile noastre pentru acest an, iar noi suntem în planurile lui. Vom face sigur ceva.” , a postat Floyd Mayweather pe contul de Instagram.

Luptătorul Conor McGregor a revenit în octogon, duminică, iar în cadrul galei UFC 246, care a avut loc în Las Vegas, l-a învins în 40 de secunde pe americanul Donald "Cowboy" Cerrone, la categoria semimijlocie.

McGregor a câştigat prin knockout tehnic, după un start fulgerător de partidă, în care s-a năpustit asupra adversarului său, reuşind o serie excelentă de lovituri. Lupta din Las Vegas s-a încheiat după doar 40 de secunde, irlandezul triumfând la prima dispută după 15 luni.

Estul Spaniei a fost lovit în ultimele zile de furtuna Gloria, care a produs victime şi pagube uriaşe, dar care a dus şi la apariţia unor fenomene bizare.

Astfel, străzile din Tossa de Mar, una dintre cele mai apreciate staţiuni turistice din Catalonia, situată la circa 95 de kilometri de Barcelona, au fost umplute cu spumă marină adusă de vântul puternic din Marea Balearelor.

De asemenea, în Catalonia s-au înregistrat precipitaţii record, existând zone unde au căzut 200 de litri de precipitaţii în 24 de ore.

Autorităţile locale sunt extrem de îngrijorate de situaţia existentă şi solicită localnicilor şi turiştilor să evite drumurile care pot fi amânate inclusiv pentru a nu îngreuna accesul echipelor de intervenţie.

Preşedintele Vladimir Putin a aprobat noul Guvern şi există miniştrii care vor ocupa aceleaşi poziţii ca în vechea structură, relatează Russia Today.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat noul Guvern după demisia vechiului cabinet, iar Ministrul Afacerilor Externe, cel a Apărării şi Ministrul de Finanţe se află printre cei care îşi păstrează poziţiile în cadrul noii structuri, relatează Russia Today

Sergey Lavrov şi Sergey Shoigu vor ocupa în continuare funcţiile de ministru al Afacerilor Externe şi ministru al Apărării.

Aceştia reprezintă unele dintre cele mai de încredere figuri politice din Rusia şi sunt aproape la fel de populari în rândul publicului precum Vladimir Putin. 

Anton Siluanov va fi Ministru de Finanţe al guvernului, funcţie pe care o ocupă din 2011. Sergey Lavrov a fost reprezentant pentru Naţiunile Unite, înainte să vină în funcţia de Ministru al Afacerilor Externe, în 2004.

A coordonat diplomaţia Rusiei prin perioade dificile la nivel internaţional. Lavrov avut o contribuţie esenţială în construirea Moscovei ca o putere cu influenţă globală, în ultimii ani. 

Sergey Shoigu, actualul Ministru al Apărării, a modernizat armata rusă prin intermediul unor proiecte ambiţioase printre care se numără şi echiparea forţelor ruse cu arme de ultimă generaţie. 

Anton Siluanov lucreează în cadrul ministerului de finanţe încă din 1990, timp în care a condus mai multe departamente ministeriale, iar în 2009 a devenit Ministru de Finanţe al Rusiei.

Celor trei miniştri li se vor alătura alţi nouă care vor continua să aibă aceeaşi funcţie pe care au ocupat-o şi în vechiul Executiv.

De asemenea, Vladimir Putin a declarat că noul Guvern este unul echilibrat. 

 

Franța reglementează vânzarea medicamentelor care conțin paracetamol, ibuprofen și aspirină, după ce în ultimii ani mai multe persoane au făcut complicații și chiar au murit din cauza administrării incorecte a acestor medicamente, relatează France3.

Astfel de medicamente sunt folosite în general pentru tratarea febrei sau ca analgezice, potrivit Agenția Națională a Siguranței Medicamentelor din Franța.

Până acum, produsele ce conțin paracetamol, ibuprofen și aspirină erau expuse la raft, de unde clienții le puteau lua fără nicio restricție și doar le achitau la casă. Acum însă, acestea vor putea fi eliberate doar de farmaciști, în cazul în care consideră că pacientul are într-adevăr nevoie de ele, potrivit noilor reguli impuse de ANSM.

“Experții vor putea da sfaturi despre modul în care trebuie luate tabletele și vor putea informa oamenii despre potențialele pericole”, a transmis ANSM.

Acestea sunt printre cele mai bine vândute medicamente în Franța. Potrivit unui studiu desfășurat în ultimii 20 de ani, utilizarea incorectă a medicamentelor de acest tip a provocat complicații serioase pentru 337 de persoane, dintre care 78 au murit.

Pentru un adult de 50 de kg, doza maximă de paracetamol este de 3 grame la 24 de ore și de cel mult 1 gram la 6 ore, precizează ANSM.

Administrarea unor doze prea mari de paracetamol pot duce la deteriorarea ficatului și în unele cazuri pot provoca chiar moartea.

SUA au indicat marţi că vor să includă China în cadrul discuţiilor pe care le duc cu Rusia despre armele nucleare.

Dat fiind că stocul de arme nucleare al Chinei ar urma să se dubleze în cursul următorilor zece ani, credem că este timpul să avem această discuţie trilaterală”, a declarat jurnaliştilor ambasadorul american pe lângă Conferinţa de dezarmare de la Geneva, Robert Wood, potrivit Agerpres.

Este în interesul nostru şi în interesul întregii comunităţi internaţionale să avem China la masa negocierilor cu Rusia şi SUA pentru a discuta nu numai despre anumite probleme nucleare, ci şi despre doctrina şi securitatea strategică”, a adăugat el.

Reprezentanţi americani şi ruşi s-au întâlnit în 19 iulie 2019 la Geneva şi în 16 ianuarie la Viena, în Austria, în cadrul “Dialogului strategic asupra securităţii”.

În iulie 2019, Washingtonul precizase că această întâlnire făcea parte dintr-o “serie de reuniuni pe care SUA le-au efectuat cu responsabili ruşi” după discuţiile din 14 mai 2019 la Soci, în Rusia, între şefii diplomaţiei americane Mike Pompeo şi rus Serghei Lavrov.

În finalul reuniunii americano-ruse de săptămâna trecută la Viena, “noi am convenit să continuăm” discuţiile, a relevat Robert Wood, subliniind totodată că Washingtonul doreşte de acum să aibă “negocieri trilaterale incluzând China cu privire la controlul armamentelor”.

Pentru moment, Washingtonul “nu a avut o reacţie pozitivă” din partea Beijingului, a spus el. “Continuăm să vorbim despre aceasta colegilor noştri chinezi şi sperăm că Rusia îşi va utiliza influenţa pe lângă China pentru a-i aduce la masa” tratativelor.

„Sperăm să finalizăm aceste discuţii împreună cu chinezii şi cu ruşii”, a insistat el.

În 2019, SUA au anunţat retragerea lor dintr-un tratat de dezarmare major asupra armelor nucleare, Tratatul privind Forţele Intermediare Nucleare (INF) din 1987, încheiat cu Rusia.

Anunţându-şi retragerea, SUA vizau şi China, care a dezvoltat în ultimii ani arme interzise prin acest pact la care ea nu este semnatară, acuzând Rusia de încălcarea INF.

Preşedintele american Donald Trimp indicase că SUA vor dezvolta astfel de arme, cel puţin dacă Rusia şi China nu vor accepta să pună capăt ele însele dezvoltării lor.

 

 

Sursa: Agerpres

Pagina 1 din 191
© 2019 NewsIN