Aprilie 09, 2020

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte
Liviu Sandu

Liviu Sandu

În satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă se instituie regim de carantină, începând de mâine, 9 aprilie. O decizie în acest sens a fost luată de către Comisia Situații Excepționale. 

Cu o solicitare în acest sens a venit astăzi ministra Sănătății. Viorica Dumbrăveanu a argumentat această necesitate prin faptul că în satul Talmaza au fost înregistrate 29 de cazuri de infectare cu COVID-19.

Menționăm că în Republica Moldova au fost confirmate 1056 de cazuri de infectare cu coronavirus. De asemenea, 27 de persoane au decedat și 43 de persoane s-au însănătoșit.

La punctul de trecere a frontierei Otaci-Moghiliov-Podolsk, un grup de cetățeni moldoveni au refuzat să semneze declarația pe propria răspundere privind procurarea poliței medicale în decursul a 72 de ore de la intrarea în țară. Serviciul de presă al Poliției de Frontieră a declarat pentru NM că după ce polițiștii de frontieră le-au oferit explicații, cetățenii au semnat declarația.

Într-un material video publicat pe rețelele de socializare este filmat faptul cum un grup de oameni discută cu reprezentanții Poliției de Frontieră. Aceștia se arătă indignați de faptul că trebuie să cumpere polița de asigurare medicală.

„Proces contravențional. Ce am făcut eu? Dacă eu nu vreau să procur acestă poliță nici într-un an, nici pe 72 de ore. Nu am bani. Mie condiții nu mi s-a dat ca să o achit”, a spus unul dintre cei prezenți.

„Câți leuți trebuie să strângi din salariu ca să dai 12 mii de lei din familie? Așa cum sunt la momentul dat, eu, băiatul și soția”, a declarat un alt bărbat.

La serviciul de presă al Poliției de Frontieră ni s-a comunicat că persoanele au semnat declarația. „Mulți dintre concetățenii noștri au refuzat categoric să semneze o declarație privind procurarea poliței de asigurare. După ce colegii noștri i-au informat că nu le vor permite să intre în țară și că declarația nu înseamnă că trebuie să o plătească la fața locului, aceștia au semnat și au trecut vama”, au declarat la serviciul de presă al Poliția de Frontieră.

Sursa citată a mai menționat că este vorba despre aproximativ 300 de moldoveni care se întorceau din Rusia în 88 de vehicule. Intrarea lor în țară a fost coordonată cu autoritățile de frontieră ucrainene.

Menționăm că potrivit deciziei Comisiei Situații Excepționale, începând cu 1 aprilie, cetățenii Republicii Moldova și cetățenii străinii care au viză de reședință în Republica Moldova, trebuie să procure polița medicală. În aceste sens, la intrarea în țară, aceștia semnează o declarație pe propria răspundere că vor cumpăra polița de asigurare medicală în decursul a 72 de ore.

În Republica Moldova au fost confirmate încă trei decese din cauza infecției COVID-19. Despre acest lucru se anunță într-un mesaj publicat de către Ministerul Sănătății. 

Potrivit sursei citate, este vorba despre un bărbat de 80 ani din Glodeni și un bărbat de 80 ani din Soroca, care au fost internați în stare gravă. La fel, astăzi, în stânga Nistrului a decedat un bărbat în vârstă de 66 ani. Astfel, bilanțul deceselor urcă la 27.

Menționăm că în Republica Moldova au fost confirmate 1056 cazuri de infectare cu COVID-19. Dintre cei confirmați pozitiv, 43 de persoane s-au însănătoșit.
 

Parlamentul ar putea majora vârsta de pensionare pentru judecători. Comisia juridică, numiri și imunități, care s-a convocat în ședință la distanță, a decis să propună plenului parlamentului aprobarea, în prima lectură, a unui proiect de modificare a Legii cu privire la statutul judecătorului.

Potrivit unui comunicat emis de legislativ, proiectul prevede majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru judecători de la 50 de ani la 63 de ani, începând de anul viitor și până în anul 2028. Totodată, va fi majorată vechimea specială în muncă în funcția de judecător de la 12,5 ani la 20 de ani. Cuantumul pensiei, potrivit prevederilor proiectului, va fi egal cu 55% din ultimul salariu de funcție. Pentru fiecare an complet în funcția de judecător peste termenul de 20 de ani, cuantumul se va majora cu 3%. De asemenea, cuantumul pensiei nu va putea depăși 80% din ultimul salariu de funcție.

Autorii mai propun anularea dreptului judecătorului la indemnizație unică de concediere în mărime de 50% din produsul înmulțirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucrați în funcția de judecător.

Menționăm că inițiativa legislativă aparține deputaților Fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Dan Perciun și Radu Marian.

Clipe de coșmar pentru un bărbat din Chișinău. Acesta a fost lovit violent de un taxi, în timp ce se deplasa cu trotineta sa electrica, pe o stradă din Chișinău.

Mai mult, după câteva clipe și un șofer de camion s-a izbit în taximetru. Totul s-a întâmplat în dimineața de opt aprilie, în jurul orei 08.30, la intersecția străzilor Alecu Russo și Mihail Sadoveanu din sectorul Ciocana al capitalei. Potrivit ofițerului de presă de la poliția capitalei, Natalia Stati, taximetristul de 47 de ani ar fi accidentat bărbatul de 34 de ani ce se deplasa cu trotineta, ulterior, mașina de taxi a fost lovită de un autocamion, la volanul căruia se afla un șofer în vârstă de 36 de ani.

La locul impactului a venit și o echipă de medici, iar bărbatul cu trotineta a fost dus la spital cu diverse traume. Deocamdată nu este din vina cui s-a produs coliziunea. Polițiștii continua investigațiile.

Un pod din nordul Italiei care în mod normal era destul de aglomerat s-a prăbuşit miercuri, dar numai doi şoferi au fost afectaţi de incident, informează brigada de pompieri, relatează Agerpres.

Un purtător de cuvânt al pompierilor a spus că podul de 260 de metri lungime din apropiere de oraşul Aulla, la jumătatea distanţei dintre Genova şi Florenţa, în extremitatea de nord a regiunii Toscana, s-a prăbuşit la ora 10.25 (08.25 GMT).

Carantina impusă de guvern pentru a combate răspândirea coronavirusului a dus la reducerea traficului în întreaga ţară, inclusiv pe artera din care făcea parte şi podul, cunoscută sub numele SS330.

O echipă de pompieri se află încă la faţa locului, a adăugat purtătorul de cuvânt. Doi şoferi au fost transportaţi la spital cu răni minore, a precizat el.

Podul, care era administrat anterior de autorităţile provinciale, a fost dat în managementul ANAS, o companie controlată de grupul feroviar Ferrovie dello Stato. Ministrul transporturilor Paola De Micheli a declarat că a cerut ANAS să prezinte un raport detaliat.

Un număr de 43 de persoane au murit în august 2018 când un viaduct din Genova operat de grupul Atlantia s-a prăbuşit.

Grav accident la periferia orașului Comrat. Un șofer de autocamion a ajuns la spital după ce vehiculul său încărcat cu pământ s-a răsturnat. Totul s-a întâmplat în după-amiaza de șapte aprilie, în jurul orei 17.45.

Presa locală scrie că șoferul în vârstă de 64 de ani este angajat la firma care efectuează reparații la centura de ocolire a orașului. Acesta ducea pământ cu autocamionul către porțiunea de drum aflată în reparație, când la un moment dat a pierdut controlul asupra volanului. Vehiculul său a derapat de pe traseu și s-a inversat. La fața locului imediat s-a deplasat poliția, ambulanța, dar și o echipă de pompieri.

Membrii echipei de descarcerare au deblocat șoferul dintre fiarele vehiculului și l-au predat medicilor de pe ambulanță. Bărbatul a fost dus la spital. Preliminar el ar fi suferit o contuzie la coloana vertebrală, dar și mai multe fracturi de coaste.

Poliția din Comrat investighează circumstanțele exacte în care s-a produs accidentul de circulație.

Directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, a descris miercuri epidemia de coronavirus în Europa drept “foarte îngrijorătoare”.

Acesta a îndemnat guvernele să acorde “o atenţie deosebită” înainte de a lua măsuri de relaxare, pentru a controla răspândirea COVID-19.

“O creştere dramatică a cazurilor de-a lungul Atlanticului distorsionează ceea ce rămâne o imagine foarte îngrijorătoare în Europa”, a declarat dr. Hans Kluge, director regional al OMS pentru Europa, într-un briefing de presă virtual. “Mai avem încă un drum lung de parcurs la maraton”, a notat el.

La rândul său, dr. Bruce Aylward, consilier superior al directorului general al OMS, care s-a întors dintr-o vizită într-una dintre ţările cel mai puternic lovite, Spania, a spus că este prea devreme pentru a vorbi despre optimism, dar că epidemia acolo “cu siguranţă încetineşte”.

 

Ce țări din Europa se pregătesc să iasă din izolare

 

Germania, Austria, Cehia și Marea Britanie sunt primele țări europene care se pregătesc să iasă, treptat, din izolare. Măsura este menită să combat criza economică declanșată de pandemia de Covid-19.

Germania va începe să implementeze de pe 19 aprilie o listă de măsuri care să fie puse în aplicare după ieșirea țării din izolare, prin redeschiderea magazinelor și școlilor din anumite regiuni ori relaxarea controlui la frontier, dar cu păstrarea regulilor de distanțare social.

La nivel global, decesele provocate de noul virus se apropie de 80.000.

12.000, doar în Statele Unite, unde sunt și peste 380.000 de bolnavi.

Cei mai bogați ruși își cumpără aparate de ventilație care sunt necesare pacienților de coronavirus internați în stare gravă la terapie intensivă, potrivit unui medic pneumolog citat de Sky News. De asemenea, el pune la îndoială declarația guvernului Rusiei care spune că are la dispoziție 40.000 de astfel de ventilatoare.

Medicul pneumolog Vasiliy Shtabnitskiy a declarat că există multă informație “distorsionată și părtinitoare” în sistemul medical din Rusia.
Acesta a avertizat că cifra de 40.000, mai mare decât cele aproximativ 9.000 de ventilatoare pe care Marea Britanie susține că le are, ar putea fi o “supra sau subestimare”.

Statele lumii încearcă să achiziționeze sau să producă ventilatoare, care sunt aparate esențiale furnizării de oxigen pentru pacienții de COVID-19 cu insuficiență pulmonară.

Medicul Shtabnitskiy, care lucrează în Moscova, spune că știe de locuitorii înstăriți din capitala Rusiei care cumpără și stochează ventilatoare.

 

“Da, cunosc astfel de exemple. Înțeleg că oamenilor le este teamă, dar trebuie să le reamintesc că au nevoie de oxigen și aer sub presiune, un pat special, monitorizare, pompe de infuzie, aparate de aspirație, catetere, soluții de infuzie și medicamente vasoactive – în esență un laborator la marginea patului”, a afirmat pneumologul, pentru Sky News.

Aparatele au nevoie de cel puțin doi sau trei doctori pentru terapie intensivă, asistente și alt personal medical, ceea ce face “imposibil să creezi o unitate de terapie intensivă într-un dormitor sau în birou”, a avertizat medicul.

Există o oportunitate ca oamenii înstăriți să ajute în timpul pandemiei, a adăugat doctorul Shtabnitskiy.

“Oamenii bogați pot investi în sistemul de sănătate, în spitale, în personal. Știu că mulți filantropi își cheltuie banii sau produc fonduri pentru spitale americane, britanice sau europene. Poate epidemia ar putea demara o tradiție similară în țara noastră. Nu știm mai exact câte ventilatoare avem”, a mai spus el.

Medicul specialist a afirmat că Rusia ar avea mai multe aparate de ventilație mecanică decât țările occidentale “datorită sistemului de sănătate de tip sovietic”. Sistemul “a avut multe spitale, bazându-se mai mult pe acestea decât pe serviciile ambulatorii”.

“Mă îndoiesc că 40.000 de ventilatoare sunt suficiente iar multe dintre ele sunt folosite de către pacienții care nu sunt infectați cu COVID, ceea ce înseamnă că oricum vom avea prea puține. Așa că din nou vor avea loc inovații în terapia intensivă”, a explicat acesta.

Numărul de cetățeni declarați, luni, de Rusia ca fiind infectați cu COVID-19 era de 6.343, marea majoritate - 4.484 - fiind din Moscova.

Președintele Vladimir Putin a impus majorității cetățenilor să nu se ducă la muncă până la sfârșitul lunii aprilie, măsură menită să încetinească răspândirea virusului.

Putin a declarat că anumite sectoare ale industriei vor funcționa în continuare, iar magazinele alimentare și farmaciile vor rămâne deschise.

Pagina 1 din 326
© 2019 NewsIN