Îngrijorări în Europa: Rusia nu dă niciun semn că ar mări livrările de gaze naturale

0 49

Rusia nu a dat niciun semn, luni, că ar pune în aplicare un ordin al preşedintelui Vladimir Putin de a mări livrările de gaze naturale în Europa, amplificând îngrijorările din regiune legate de oferta limitată, preţurile mari şi dependenţa energetică de Moscova, pe măsură ce iarna se apropie, transmite Reuters.

Un semn al acestor îngrijorări este creşterea, luni, a contractelor futures TTF pentru gaze cu livrare în decembrie cu până la 10%, înainte de a reveni la un nivel mai scăzut.

Rusia furnizează o treime din necesarul european de gaze, iar intenţiile sale referitoare la livrări sunt esenţiale într-un moment în care creşterea preţurilor spot a lovit deopotrivă gospodăriile şi întreprinderile.

Kremlinul a declarat că Rusia s-a angajat să trimită o cantitate mai mare de gaze în Europa odată ce rezervoarele sale interne de stocare vor fi umplute, în conformitate cu ordinul lui Putin către compania energetică de stat Gazprom, care a anunţat că va face acest lucru luni.

Dar Gazprom nu a rezervat nicio capacitate nouă pentru o conductă de tranzit de gaze prin Ucraina, iar fluxurile prin conducta Yamal-Europe către Germania din Polonia au fost luni la zero, au arătat datele de pe site-ul companiei germane de transport Gascade.

Cu producţia şi exporturile Gazprom aproape de niveluri record, iar stocurile sa europene la aproximativ o treime din nivelurile de acum un an, unii politicieni europeni spun că Rusia poate face mai mult pentru a reduce preţurile şi facturile consumatorilor. Ei sunt îngrijoraţi de faptul că Moscova foloseşte situaţia în scopuri politice şi acuză Rusia că manipulează piaţa pentru a creşte preţurile.

Rusia neagă acest lucru. Întrebat despre posibilitatea unor livrări suplimentare de gaz către Europa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: ”Trebuie să contactaţi Gazprom cu privire la operaţiunile lor de zi cu zi”.

Gazprom nu a răspuns la o solicitare de comentarii a Reuters.

Rusia a negat reţinerea livrărilor către Europa pentru a exercita presiuni asupra autorităţilor de reglementare germane să aprobe transporturile de gaze prin noul gazoduct Nord Stream 2, care trece pe sub Marea Baltică.

Germania are timp până la începutul lunii ianuarie pentru a certifica conducta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata