Investigaţie Dossier şi Rise: Cum se implică Kremlinul în politica internă a Republicii Moldova

1 102

Administraţia prezidenţială a Rusiei are aşa-numitul „departamentul moldovenesc” condus de colonelul Serviciului Federal de Securitate (fost KGB), Igor Maslov. Subordonaţii săi pregătesc note informative pentru conducerea rusă, despre politicienii, personalităţile publice şi organizaţiile neguvernamentale din Republica Moldova, inclusiv despre Maia Sandu, Renato Usatîi sau Andrei Năstase.

Centrul ”Dosar” şi Rise Moldova au publicat o investigaţie, care arată că Moscova a primit, în repetate rânduri, de la politicienii din R. Moldova textele discursurilor lor şinute pe platforme locale şi internaţionale. La rândul lor, subordonaţii lui Chernov şi Maslov editează uneori textele discursurilor partenerilor din R. Moldova şi le scriu rezumate pentru evenimente publice.

De asemenea, administraţia preşedintelui Federaţiei Ruse are timp să administreze conflicte: să se angajeze în PR negru al concurenţilor electorali ai Partidului Socialiştilor, precum şi să scrie şi să pregătească texte despre subiecte ce ţin de R. Moldova pentru Duma de Stat şi pentru deputaţii ruşi.

Mai mult, o echipă de „consultanţi politici” a venit la Chişinău şi s-a alăturat staff-ului politic al lui Igor Dodon. În investigaţie se spune că aceşti consultanţi activează la sediul central al PSRM şi chiar al Preşedinţiei. Jurnaliştii au făcut poze în timp ce Igor Dodon iese din sediul PSRM, iar la al doilea etaj, la balcon este unul dintre strategii de la Moscova, Iuri Gudilin şi socialistul Bogdan Ţîrdea. Într-o altă poză, Gudilin este lângă primarul Chişinăului, Ion Ceban.

Jurnaliştii de investigaţie au intrat în posesia unui telefon, care ar fi aparţinut lui Igor Dodon şi care ar fi fost conectat la două emailuri: igor@dodon.md şi igordodon@gmail.com.

Numele utilizatorului din telefon, de la care Igor Dodon ar fi comunicat într-un chat cu diferiţi oameni din sfera politicului, afacerilor, blocului de putere de la Chişinău, este „Kremlinovici”.

Jurnaliştii de investigaţie mai arată că Igor Dodon a trimis documente confidenţiale generalului Chernov şi apelează, de asemenea, foarte des, la Moscova. De asemenea, membrii din aşa numitul „departament moldovenesc” de la Kremlin ţin legătura cu oficiali din regiunea transnistreană ţi UTA Găgăuzia.

De asemenea, în 2015, oamenii ruşilor au ajutat-o pe Irina Vlah, başcanul UTA Găgăuzia, să îşi pregătească textele discursurilor susţinute  în faţa alegătorilor. Angajaţii Kremlinului scriu şi lozinci pentru protestele de la Comrat, un exemplu fiind un protest „împotriva românizării R. Moldova” din 2016, care a avut loc concomitent cu un miting unionist ce a avut loc la Chişinău. La protestul din Găgăuzia a fost prezent şi Igor Dodon.

1 Comentariu
  1. igor spune

    De atata Porcu dodon se lafoeste ca are sustinere !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata