Investigație RISE | Scurgere de informații din Federația Rusă: Note informative la Kremlin despre politicienii din R.Moldova

0 523

O investigație bazată pe informații din „Arhiva lui Cernov” – o scurgere de date din cancelaria așa-numitei „subdiviziuni moldovenești” din cadrul Administrației președintelui Federației Ruse a fost publicată ieri, 24 octombrie, de RISE.  Aceasta conține mai multe note operative și rapoarte despre unii dintre actualii candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova. Oamenii de la Kremlin au colectat o parte din informații din surse deschise, iar altele le-au obținut din surse confidențiale din Moldova. Datele analizate au fost folosite pentru crearea a zeci de profiluri detaliate ale politicienilor moldoveni, fiind livrate direct administrației Putin, scrie sursa citată.

Așa-numita „subdiviziune moldovenească” din cadrul Administrației președintelui Federației Ruse, monitorizează frecvent publicațiile jurnaliștilor și bloggerilor moldoveni, canalele populare de Telegram și postările făcute de unii cetățeni moldoveni pe rețelele sociale. Mai mult, angajații din Administrația lui Putin discută și faptele prezentate în investigațiile jurnalistice, inclusiv cele relatate de RISE Moldova.

„Subdiviziunea moldovenească” este condusă de rusul Igor Maslov. Potrivit datelor Centrului „Досье”, el este colonel al Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, șef-adjunct al Departamentului pentru relații interregionale și culturale cu țările străine.

Una dintre notele „subdiviziunii moldovenești” care se referă la președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost elaborată în decembrie 2019. Documentul seamănă mai mult cu un catastif al „faptelor bune”. Însă, aceste aprecieri de anul trecut diferă foarte mult de cele din caracteristica lui Dodon din 2014. Detalii, AICI.

„8 iunie (2019 – notă RISE Moldova)– în conformitate cu recomandările lui D. Kozak [reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Moldova – „Досье”] a renunțat la înțelegerile secrete cu V. Plahotniuc și a susținut semnarea de către PSRM și ACUM a unui acord politic de cooperare, formarea de către aceștia a unei majorități parlamentare și a Guvernului”.

„19 iunie – într-un interviu pentru postul de televiziune „Rossia 24” a relevat importanța promovării unei politici externe echilibrate și „revenirea la un dialog normal cu FR”,

„24 august – sub egida sa la Chișinău au fost desfășurate activități festive cu ocazia aniversării a 75-ea de la eliberarea Moldovei de fascism, a avut o întrevedere cu S. Șoigu sosit într-o vizită neoficială pentru a participa la respectivele evenimente”,

„18 septembrie – la Chișinău, a avut o întrevedere cu D. Patrușev [fiul secretarului Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev, ministrul agriculturii al FR – „Досье”] în cadrul căreia a salutat reluarea activității CIG [Comisiei Interguvernamentale Moldo-Ruse – „Досье”] și semnarea Procesului verbal al ședinței”.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata