Ion Ceban: Ne dorim o clasă politică responsabilă care va vota iniţiativele reprezentanţilor CALM

0 45

Ședința din 12 iulie a Primăriei Chișinău a început cu discuții despre scrutinul parlamentar din ajun. Primarul capitalei Ion Ceban a cerut celor trei formațiuni care au acces în Legislativ să voteze, cât mai curând, declarația publică elaborată de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM). 

„A mai trecut o etapă din ceea ce înseamnă alegeri și campanie electorală. Am văzut rezultatele, am făcut concluzii și noi cu Dvs continuăm să muncim, iar oamenii sunt cei care vor judeca și vor taxa. De această dată, ca și în cele precedente, am cerut să vă faceți munca, iar politici acceptăm doar în ceea ce privește realizarea proiectelor municipale”, a menționat Ceban.

Edilul a cerut Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocului electoral al Comuniștilor și Socialilștilor (BECS) și Partidului „ȘOR” să semneze angajamentul propus de CALM, cu privire la descentralizarea administrațiilor publice locale.

„Acum, deoarece a devenit mai clar ce se va întâmpla în perioada următoare, rog colegii mei să pregătească toate documentele necesare și mă refer la acea declarație publică, semnată de partidele politice, cu privire la autonomia și descentralizarea administrațiilor publice locale și acele angajamente care au fost transmise și partidele politice și-au asumat să fie realizate. Nu vreau ca politicienii să vină, să se ducă, iar noi, primăriile, să rămânem cu aceleași probleme. Vrem votarea acestor inițiative, care vin din partea CALM, repet, semnate de cele trei formațiuni care au acces în Parlament, să fie votate cât se poate de rapid”, a menționat edilul.

Ceban a precizat că angajamentele respective ar trebui semnată pînă la plecarea deputaților în concediu.

Pe 26 mai, CALM a lansat un apel către toți concurenții electorali și partidele politice privind recunoașterea descentralizării în calitate de prioritate legislativă/guvernamentală și asumarea angajamentului de a întreprinde măsuri concrete privind consolidarea autonomiei locale din Republica Moldova.

Documentul include mai multe prevederi, inclusiv:

– alocarea directă în bugetele locale a impozitului din venitul persoanelor juridice (IVPJ) colectate în teritoriul respectiv în volum de: cel puțin 10% pentru bugetele mun. Chișinău și Bălți; cel puțin 15% pentru bugetele municipiilor și orașelor reședință de raion; cel puțin 50% pentru bugetele orașelor și satelor (comunelor).;
– creșterea defalcărilor de la impozitul pe venitul persoanelor fizice (IVPF) pentru orașe și municipii de la 50% la cel puțin
75%
– asigurarea dreptului APL la politici proprii de cadre și remunerare, inclusiv revizuirea sistemului de remunerare și stimulare în conformitate cu principiile autonomiei locale în vederea asigurării unor garanții și flexibilități suficiente pentru realizarea funcțiilor legale.
-impulsionarea procesului de delimitare, înregistrare și evaluare a proprietății municipale/locale.
-depolitizarea fondurilor naționale de investiții și repartizarea lor după criterii obiective și crearea unui fond național de acoperire a contribuțiilor pentru proiecte mari de infrastructură câștigate de către APL
– reducerea controlului administrativ, judiciar și politic asupra APL

Apelul CALM este atașat AICI

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata