Ion Chicu a cerut demisia miniștrilor delegați de PDM și va propune noi candidaturi

0 110

Premierul Ion Chicu a înaintat către președintele în exercițiu propunerea de revocare din funcție a miniștrilor delegați de Partidul Democrat (PDM). Decizia vine după ce, sâmbătă, liderul formațiunii, Pavel Filip, a anunțat că după alegerile prezidențiale, PDM își va retrage miniștrii.

„Această poziție că se vor retrage miniștrii din guvern la o etapă oarecare nu pot să o accept ca conducător al guvernului, lasă un pic de incertitudine, iar în condițiile foarte dificile în care ne aflăm, nu putem lăsa acest proces să continue. Dimineața am avut o discuție cu colegii mei din cele patru ministere, delegați de PDM: Ministerul Educației, Apărării, Economiei și Infrastructurii și Biroul Reintegrare. Am discutat cu colegii și i-am informat că pentru a evita incertitudinea, astăzi voi propune în adresa președintelui de a revoca colegii respectivi și de a numi alți conducători ai acestor ministere, pentru a nu admite incertitudine și neclaritate”, a declarat Ion Chicu în dimineața de luni, 9 noiembrie.

De asemenea, Ion Chicu a amintit că Oleg Țulea a renunțat la funcția de ministru de Externe în favoarea celei de ambasador al Republicii Moldova în Ungaria.

„Toți cei 4+1 colegi vor fi înlocuiți astăzi. Tot astăzi voi veni în adresa președintelui cu propuneri de candidaturi la funcția de miniștri ai celor 5 ministere”, a precizat Chicu.

În guvernul actual, PDM a delegat 5 miniștri: Oleg Țulea (MAEIE), Cristina Lesnic (Biroul politici de reintegrare), Alexandru Pînzari (Ministerul Apărării), Igor Șarov (Ministerul Educației, Culturii și Cercetării) și Sergiu Răilean (Ministerul Economiei și Infrastructurii).

Sâmbătă, după ședința comună a Biroului Executiv al PDM și președinții organizațiilor teritoriale, Pavel Filip a anunțat că PDM își va retrage miniștrii din guvern, după alegerile prezidențiale.

Amintim că acordul privind formarea unei coaliții de guvernare între PDM și PSRM a fost semnat pe 16 martie.

Pe 28 octombrie, în cadrul unei emisiuni televizate, Igor Dodon a declarat că vor fi operate remanieri în actualul guvern, după alegerile prezidențiale. De asemenea, acesta a criticat decizia PDM de a nu îl susține în cadrul primului tur de scrutin prezidențial.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata