Ion Sturza: Plahotniuc urma să fie reținut în 2015 pe un aeroport din UE în urma unei operațiuni internaționale

1 171

Fostul premier al Republicii Moldova, candidat la funcția de premier în 2015, dar și om de afaceri, Ion Sturza, susține că acum șase ani a fost parte a unui plan internațional prin intermediul cărui Vlad Plahotniuc urma să fie arestat pe unul dintre aeroporturile din UE. Acest lucru urma să se întâmple în anul 2015, atunci când Ion Sturza a fost înaintat la funcția de prim-ministru de către președintele Nicolae Timofti.

A fost o perioadă de cumpănă. Se anticipa că țara va fi capturată și că toate procesele, succesele în relația cu UE, partenerii de dezvoltare se vor deteriora foarte puternic. Și trebuia acel cineva oprit. Pot să vă spun în premieră că a fost mai mult o operațiune a unor puteri din exterior, decât o inițiativă locală, care trebuia să aibă mai multe etape, acțiuni. În una dintre aceste etape, Vlad Plahotniuc urma să fie arestat într-un aeroport din UE, susține Ion Sturza, scrie realitatea.md.

Pe lângă componenta de arestare a lui Vlad Plahotniuc, Ion Sturza urma să preia conducerea guvernului cu scopul de a aduce schimbarea în țară. Totuși, planul a eșuat.

S-a constatat că echipa care reprezenta unul dintre jucătorii internaționali era foarte dependentă de metodele specifice de colaborare ale lui Plahotniuc. Ei au făcut tot posibilul ca să convingă conducerea de vârf și conducerea de vârf să convingă sponsorul principal, cel de peste ocean, că este riscantă această schemă. Ca rezultat, se poate întâmplă ca Plahotniuc să fie eliminat, însă vor ajunge rușii la putere în Moldova, a adăugat Ion Sturza.

Fostul premier susține că în acest plan era implicată o țară vecină și Statele Unite ale Americii.

Într-un final, Ion Sturza susține că Vlad Plahotniuc le-a promis sponsorilor că în decursul unui an, urma să se retragă.

1 Comentariu
  1. Maia Crudu spune

    Dacă să-l credem pe Sturza, cu excepția pretențiilor lui exagerate de guru în macroeconomie (cei consacrați, țin minte de delirul lui în toamna 1998, când se da cu părerea în privința “cursului de schimb”), atunci în ecuația “cauze (Sturza) – efecte (Plahotniuc)”, de regulă se elimină mai întâi “cauza“, apoi “efectul” propriu zis. Să înțelegem, că Sturza este cel care la infiltrat pe Plahotniuc în familia Voronin. Exemplul lui Sturza, Tarlev, Plahotniuc și alți pretinși businessmeni ne demonstrează că interesele lor de afaceri niciodată nu au coincis cu interesele cetățeanului, prin urmare afaceriștii, lipsiți de virtuțile necesare în administrarea instituțiilor statului, nu merită nici în politică, cu atât mai mult nu au ce căuta în administrație! Lucrurile în RM, mai ales începând cu ultimii ani ai secolului trecut (1998-1999 )merg prost, mai ales din cauza managementului defectuos instituțional, precum și din motivul politizării excesive a administrației de stat-la toate nivelurile. De exemplu, în perioada 2001-2009, la poziții cheie au fost înaintați cei din veriga a doua (așa, un fel de șefi de șantier, cu studii mediocre, dar neapărat loiali si serviliști). După “revoluția” din 2009, a urmat un nou „experiment” – partajări politico-clientelare, în funcții cheie au ajuns preponderent persoane întâmplătoare, unii nedispunând chiar și de „carnet de munca”. Se pare, că mai exista și astăzi voci care preferă să susțină ideea selectării-promovării celor apropiați, indiferent de expertiza profesională. Concluzie: decât un ужас без конца, cum se spune, mai bine- un ужасный конец! Deci, stimați concetățeni, suntem în disoluție totală!
    Cât privește persoana (I. Sturza) – cel, care acum două decenii pretindea la arborele genealogic a familiei Sturdza, acum deja îndrăznește la memoria vestitului ilustru E. Coșeriu(savant, originar din Mihăileni, Râșcani) – acesta, să fie sănătos, cu orgoliul astâmpărat și temperat!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata