Italia: concert pentru pian în timpul unei operații chirurgicale

A still image taken from a video shows medical staff led by Dr. Roberto Trignani performing surgery to remove a double tumour in the spinal cord of a 10-year-old child as molecular biologist Emiliano Toso plays music on the piano with a frequency believed to have a therapeutic affect on the patient at the Salesi Pediatric Hospital in Ancona, Italy, November 16, 2020. Fondazione Salesi/Handout via REUTERS
0 36

O echipă de medici italieni de la spitalul Salesi din Ancona a efectuat o operație chirurgicală pe…muzică. Emiliano Toso a cântat la pian în timp ce doctorul Roberto Trignani și echipa sa de medici extirpau o tumoare de pe măduva spinării a unui băiețel de doar 10 ani.

Intervenția chirurgicală a durat patru ore, timp în care Emiliano Toso, pianist și biolog molecular, a ținut un concert chiar în sala de operații. Obiectivul experimentului a fost de a evalua efectele muzicii asupra activității cerebrale chiar și în situația în care pacientul se află sub anestezie generală.

Personalul medical a supravegheat și consultat electroencefalograma pacientului în decursul operației. Concluzia este categorică: s-au observat modificări la nivelul activității cerebrale a tânărului pacient de doar 10 ani, pe care medicii le-au atribuit stimulilor proveniți de la muzica interpretată de pianist. Operația s-a derulat fără probleme, iar tumoarea a fost extirpată cu succes.

„Am încercat să oprim, iar apoi să dăm drumul muzicii din nou, observând răspunsul pacientului. Chiar și sub anestezie generală, creierul său a perceput muzica.”, declară bucuros Emiliano Toso pentru agenția de presă Ansa.

În 2015, o analiză publicată în The Lancet confirma efectele pozitive pe care le are muzica asupra pacienților în timpul recuperării postoperatorii, ca de pildă, reducerea anxietății. Cu toate acestea, muzica nu scurtează și perioada de spitalizare.

sursa: Le Figaro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata