Iulian Chifu: Guvernul consilierilor lui Dodon trebuie să dispară. Nu reprezintă situaţia electorală actuală

0 62

Guvernul Chicu şi actualul Parlament trebuie să dispară, pentru că nu reflectă voinţa poporului, iar rezultatele alegerilor prezidenţiale confirmă acest lucru, afirmă analistul român de politică externă, Iulian Chifu. Totodată, acesta declară că partidele parlamentare care se vor opune dizolvării Parlamentului şi provocării alegerilor parlamentare anticipate vor pierde sprijinul electoratului.

„În faza întâi Guvernul consilierilor lui Dodon trebuie să dispară. Cred că este de ajuns ca preşedintele ales să ceară premierului Chicu să-şi dea demisia şi şi-o va da. Nu are nici majoritate ori există şi alte instrumente pentru a provoca acest lucru. În faza a doua trebuie pregătită o formulă de guvern interimar care să organizeze alegerile anticipate conform dorinţei noului preşedinte”, a declarat ieri seara Iulian Chifu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Evident că aici avem partide care îşi doresc să aibă loc aceste alegeri anticipate pentru că perspectiva lor este clar, sunt partide care se gândesc la starea naţiunii şi există altele care nu se vor regăsi în următorul Parlament şi vor să se agaţe de scaune. Oricine va încerca să blocheze o asemenea voinţă va pierde şi mai mult în sprijinul electoral”, a specificat analistul.

Acesta a subliniat că noul preşedinte are un rol important în crearea unui nou Guvern.

„Va trebui să aşteptăm soluţia pe care o va propune noul preşedinte ales şi în principiu cred că nu putem să supravieţuim cu un Guvern şi Parlament care nu reprezintă situaţia electorală actuală. Sigur, un alt Guvern va trebui să gestioneze treburile ţării până la alegerile parlamentare anticipate ori actualul Guvern poate încerca să facă în Parlament cea mai mică reformă. La prima lege care va fi propusă, Parlamentul o va respinge şi va fi un indicator clar că un asemenea Guvern nu poate funcţiona şi îşi va da demisia”, a conchis Chifu.

 

sursa: tvrmoldova.md 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata