Iurie Reniță acuză ANI și Procuratura Anticorupție că-și declină responsabilitățile în dosarul Bahamas

0 41

Deputatul Platformei DA Iurie Reniță a declarat că se va adresa la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru ca instituția să prezinte punctul de vedere cu privire la refuzul Procuraturii Anticorupție (PA) de a examina nedeclararea de către deputații socialiști Corneliu Furculiță și Vasile Bolea a împrumuturilor de 6,5 milioane de lei și 500 de mii de lei.

„Urmare a demersurilor mele și deputatului Octavian Țîcu către Autoritatea Națională de Integritate (ANI) vizavi de nedeclararea intenționată a împrumuturilor de 6,5 milioane și 500 de mii de lei de către deputații socialiști Corneliu Furculiță și Vasile Bolea, constatăm cu profund regret că instituțiile statului abilitate cu verificarea acestor ilegalități se eschivează de la îndeplinirea obligațiunilor directe ce le revin conform legislației în vigoare. Astfel, ANI după verificarea documentelor prezentate de noi le-a remis PA”, a spus Iurie Reniță.

Deputatul a spus că recent a fost informat de către PA despre returnarea către ANI a documentelor respective. „Fără a fi mare expert în domeniul justiției, este lesne dar și profund regretabil de constat că cele două autorități ale statului s-au angajat într-un ping-pong politic și se acuză reciproc pentru a-și declina responsabilitățile din simplu motiv că persoanele vizate Furculiță și Bolea fac parte din anturajul cel mai apropiat al lui Igor Dodon. Putem trage concluzia că atât ANI cât și Procuratura Generală (PG), prin intermediul PA sunt responsabile de situație creată”, a spus alesul poporului.

Iurie Reniță este de părere că ANI prea matur a sesizat PG pentru a decide clarificarea situației reale, iar PA a refuzat să supună examinării conform competenței materialele transmise de ANI.

„Vom sesiza organele competente să verifice legalitatea acțiunilor actorilor implicați ANI și PA, de asemenea ne vom adresa la CSP pentru a verifica și prezenta punctul de vedere cu privire la refuzul PA de a-și exercita atribuțiile de serviciu și de control cu referire la înregistrarea și referirea actelor infracționale declarate organelor Procuraturii”, a spus deputatul.

Alesul poporului a precizat că săptămâna viitoare va expedia în adresa ANI și alte probele care demonstrează ilegalitățile comise și de către alți socialiști.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata