„Killer” la comandă. Un bărbat din Orhei va face 18 ani de pușcărie pentru 2 tentative de omor

0 88

Magistrații de la Judecătoria Cahul au pronunțat sentința în cazul unuia dintre cei doi „killeri-stângaci” din cadrul grupării criminale „Iujnaia”, care au executat două tentative de omor la comandă, produse în raionul Cantemir și municipiul Chișinău. Condamnatul are 40 de ani, este originar din Orhei, și a încercat să-l omoare la comandă, în toamna lui 2018 pe un bărbat din Stoianovca, Cantemir , iar în data de 28 februarie, același an, pe strada Botanica Veche din capitală, împreună cu fratele său a tras dintr-un Kalașnikov în automobilul de marca Mercedes ML al lui Valeriu Ciumacenco, tot el fiind cunoscut printre interlopi cu pseudonimul „Ciuma”, în timp ce intra cu mașina în curtea blocului de locuințe. Acesta ar fi avut în trecut legături cu grupările criminale „Patron”

Potrivit unui comunicat al PCCOCS, pentru faptele comise, pe lângă pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de 18 ani, instanța de judecată a dispus și încasarea a peste 50.000 MDL (prejudicii morale și cheltuieli judiciare).

„Potrivit legii, bărbatul condamnat este în drept să conteste sentința, în maxim 15 zile de la pronunțarea ei. Oamenii legii continuă investigațiile, în scopul stabilirii tuturor persoanelor care s-ar face vinovate de comiterea acestor crime odioase”, se mai arată în comunicat.

Amintim că cei doi killeri de 31 și 40 de ani au fost încătușați în vara anului trecut la Chișinău, ca urmare a mai multor măsuri speciale de investigație interprinse de ofițerii Direcției Crime Grave din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, după ce aceștia s-au angajat să execute două omoruri la comandă, dar din fericire ambele cazuri s-au soldat cu eșec, iar țintele acestora au scăpat cu viață.

Surse ale portalului Deschide.MD, sub protecția anonimatului, ne-au comunicat că cei doi sunt cunoscuți în lumea interlopă cu pseudonimele „Vova Boxior” și „Jeka”. Unul dintre cei doi frați are pregătire militară, inclusiv utilizarea armelor de foc, iar cel mai mare a fost anterior judecată pentru alte crime deosebit de grave.
Aceleași surse a ținut să menționeze că dânșii, de aproximativ patru ani fac parte din gruparea interlopă „Iujnaia”.

Gruparea Iujnaia este specializată pe asasinate la comandă și răpiri și era activă în sudul Ucrainei și Republicii Moldova. Originară din Odessa și Reni, la noi gruparea a fost destructurată la începutul anilor 2000, iar liderul ei, Oleg Popescu, a fugit în România, ascunzându-se sub numele de Oleg Rizea. Popescu are la activ cel puțin 18 omoruri la comandă în Ucraina și patru în R. Moldova.

Ofițerii de investigații au stabilit că „Jeka” și „Vova Boxer” au fost cei care în data de 28 februarie 2018, pe strada Botanica Veche din capitală, au tras dintr-un Kalașnikov în automobilul de marca Mercedes ML al lui Valeriu Ciumacenco, tot el fiind cunoscut printre interlopi cu pseudonimul „Ciuma”, în timp ce intra cu mașina în curtea blocului de locuințe.

Acesta ar fi avut în trecut legături cu grupările criminale „Patron” şi „Karamalak”.

Oamenii legii au stabilit atunci că făptașii au organizat din timp tentativa de omor. Unul dintre ei a lansat focuri de artificii pentru a masca cele 21 de focuri executate dintr-un AK-47 în direcția SUV-ului de lux.

Din fericire, rafala de focuri a ciuruit mașina, lăsând cel puțin 10 găuri în caroserie, iar victima doar a fost rănită la braț.

Atac cu Ak-47 la Chișinău. INI i-a identificat pe cei care au atentat la viața unui interlop în 2018

Sursele ne-au spus că în cadrul anchetei s-a stabilit că automatul de tip Kalașnikov din care „Jeka” a tras în direcția lui „Ciuma” ar fi fost adus din regiunea separatistă Donbas, Ucraina.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata