Kremlinul, nemulțumită de alegerile din R. Moldova: Prea multe secții în Vest

0 97

Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a publicat un comentariu vizând alegerile prezidențiale în care a subliniat că în turul doi din 15 noiembrie trebuie „evitată transportarea organizată în masă a alegătorilor către secțiile de votare în număr fără precedent de mare din Europa de Vest și Statele Unite pe fundalul blocării forțate a votării de către cetățenii moldoveni care locuiesc în Transnistria”. Potrivit MAE-ului de la Moscova, asemenea practici nu contribuie la formarea unui tablou real al preferințelor electorale ale cetățenilor din Republica Moldova. Externele din Rusia au mai subliniat că candidații trebuie să accepte rezultatele scrutinului oricare ar fi acestea și să se abțină de la violențe care ar urmări revizuirea rezultatelor alegerilor.

„Rusia urmărește îndeaproape cursul campaniei electorale prezidențiale din Republica Moldova. Observatorii ruși participă la misiuni internaționale de monitorizare prin intermediul CSI și OSCE. Întrucât conform rezultatelor primului tur de vot din 1 noiembrie a acestui an, niciunul dintre concurenții prezidențiali nu a primit numărul necesar de voturi, pe 15 noiembrie anul curent, va avea loc al doilea tur de scrutin.

Sperăm că alegătorilor moldoveni li se vor crea toate condițiile pentru exprimarea corectă, liberă, transparentă și democratică a voinței lor, în deplină conformitate cu legislația electorală moldovenească și cu actele internaționale la care Republica Moldova este parte, inclusiv Convenția CSI privind standardele alegerilor democratice, drepturilor și libertăților electorale din 2002 și Documentul OSCE de la Copenhaga din 1990. Ne opunem oricărei ingerințe externe în procesele electorale politice interne din Republica Moldova.

Este important să se evite repetarea situațiilor care au avut loc în timpul primului tur al alegerilor, care au fost raportate de observatori internaționali și mass-media. Printre acestea se numără transportul în masă al alegătorilor către un număr fără precedent de secții din Europa de Vest și Statele Unite, pe fundalul blocării în forță a votului exprimat de către cetățenii moldoveni care locuiesc în Transnistria. Astfel de tehnologii politice brute nu ajută la dezvăluirea adevăratului tablou a voinței cetățenilor Republicii Moldova.

Suntem încrezători că candidații la președinție care participă la turul al doilea vor accepta rezultatele votului popular cu onoare și demnitate, oricare ar fi acestea și se vor abține de la posibila organizare a unor acțiuni violente ilegale care ar urmări revizuirea rezultatelor alegerilor. Rusia este deschisă cooperării constructive, reciproc avantajoase și responsabile cu orice candidat pe care cetățenii moldoveni îl vor alege la conducerea Președinției în cursul alegerilor democratice libere din 15 noiembrie anul curent”.

 

sursa: deschide.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata