La ce etapă se află Programul „Drumuri Bune pentru Moldova 2020”

0 84

În cadrul programului “Drumuri Bune pentru Moldova 2020”, care prevede lucrări de reparaţie periodică şi întreţinere în 33 de raioane şi 2 municipii (Chişinău, Bălţi), au fost executate lucrări pe 303 kilometri de drum, adică o treime din lungimea planificată.

Cel mai mare progres este la lucrările de asfaltare, care au fost realizate deja în proporţie de 57%, în timp pe drumurile cu pietriş s-a realizat doar 18,3% din lucrările planificate, notează mold-street.com.

Potrivit Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), pe alţi 170 de kilometri de drum (18,7% din lungimea planificată) se efectuează lucrări de reparaţie şi întreţinere.

Valoarea investiţiilor efectuate se ridică la 462 milioane lei, constituind peste 41% din volumul total planificat.

ASD susţine că în cadrul programului sunt antrenaţi zilnic peste 2.000 de angajati, inclusiv 1.000 de muncitori pe şantiere.

Lucrările de reparaţie sunt monitorizate de către responsabilii tehnici ai Administraţiei de Stat a Drumurilor, care asigură respectarea tuturor standardelor şi proceselor tehnologice.

De asemenea, pentru a asigura calitatea lucrărilor executate, sunt prelevate probe şi efectuate testări în cadrul Laboratorului de Încercări al ASD.

Programul Drumuri Bune pentru Moldova 2020 prevede reparaţia periodică / întreţinerea drumurilor locale, comunale şi a străzilor cu o sumă totală a volumului investiţiilor de 1,125 miliarde de lei, alocaţi din Bugetul de Stat.

Lucrările în cele 35 de unităţi teritoriale administrative sunt efectuate de 14 companii. Cel mai mare contract în valoare de 135 milioane lei a fost câştigat de compania Lusmecon, controlată de Galina Ghilaş, soţia şefului Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, Anatolie Ghilaş.

Lusmecon efectuează lucrările de reparaţie periodică/întreţinere a drumurilor publice locale, comunale şi străzi amplasate teritorial în municipiul Chişinău, fiind vorba în special de strada Albişoara.

Potrivit opoziţiei, dar şi a unor specialişti programul Drumuri bune pentru Moldova 2020 are şi o conotaţie electorală, pentru că majoritatea lucrărilor vor fi finalizate chiar în ajunul alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie 2020. În plus, programul este practic o continuare a iniţiativei lansate de fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc în 2018.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata