Legendarul ansamblu de dansuri populare “Joc” împlinește 75 de ani de la înființare

0 104

Renumitul ansamblu academic de dansuri populare “Joc” a ajuns la cea de-a 75-a aniversare.

Ansamblul naţional academic de dansuri Populare “Joc” a fost fondat în 1945 şi s-a afirmat pe parcursul anilor ca o veritabilă instituție de valorificare și promovare a tradițiilor naţionale, precum şi ca un mesager al artei și culturii autohtone în străinătate.

Repertoriul ansamblului este divers şi include dansuri populare, care demonstrează ritualurile, tradiţiile şi costumele specifice ale poporului moldovenesc: „Moldoveneasca”, „Brîul”, „Ţărăneasca”, „Bătuta”, „Căluşarii”, „Hora”, „Crăiţele”, „Hangul”, „Mărunţica”, „Răzeşească” şi altele. În plus, în cadrul ansamblului a fost creată o serie de tablouri şi suite coregrafice: „Joc”, „Nunta moldovenească”, „Ostaşii lui Cotovschi”, „Munţii Carpaţi”, „Bucură-te, Moldova”, „Legenda mărţişorului”, „În drum spre Chișinău” şi multe altele. Repertoriul ansamblului nu se limitează la motive din folclorul naţional, ansamblul „Joc” interpretează, de asemenea, dansuri populare ale altor ţări.

De-a lungul anilor, ansamblul de dansuri a participat la mai mult de şapte mii de concerte în țări precum: România, Rusia, Cehia, Franţa, Belgia, Italia, Bulgaria, Germania, Austria, Brazilia, Egipt, Canada, Portugalia.

Ansamblului Academic de Stat de dansuri populare “Joc” i-a fost decernat titlul de Colectiv Emerit al RSSM, iar mai târziu a fost decorat cu „Ordinul Republicii”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata